Ismerd meg Magyarországot!

2021.04.14. | Borsmenta
A híres brit borszakíró, Oz Clarke szenvedélyesen rajong a magyar borokért. Nekünk azt is elárulta, hogy miért…
 


Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, 36 oldalas mellékletet szentelt a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. Az alábbiakban Oz Clarke brit borszakíró ott megjelent írását adjuk közre. A magyar fordítást Lénárt Marcell készítette.



 
Mit tervezel a 2021-es évre? Erre a kihívásokkal teli, zaklatott, kiszámíthatatlan évre, ami talán – ha szerencsések leszünk – a kreativitás és az innováció robbanását is magával hozza? Szóval, mibe vágnál bele?

            Megismernél olyan borokat, amik szokatlanságukkal meghökkentenek? Borokat, amiknek a zamata kizökkent a megszokottból, amibe talán már bele is kényelmesedtél? Készen állsz arra, hogy minden egyes palackbontás bizsergető újdonságot és izgalmat jelentsen? Mit szólnál, ha azt mondanám, a borok szép új világa valójában nem is új, és ráadásul itt hever a lábunk előtt, Európában?

            Ám ez nem az az Európa, amit jól ismerünk: ez nem Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország – ez nem a bordeaux-i, a burgundi vagy a chianti, a barolo és a rioja világa. Ez az idegen számára érthetetlen földrajzi nevek és kiejthetetlen szőlőfajták világa, egy olyan szívós és egészségtől kicsattanó kultúráé, amely bár európai, mégis nyugat és kelet között rekedt, és végső soron lenyűgözően egyedi.



            Magyarország – az ország, aminek nyelvéről úgy tartják, a legnehezebben megtanulható nyelv a világon. Magyarország – az ország, aminek édes bora, a tokaji már évszázadokkal ezelőtt is világhíres volt, és most újra az: a bor, ami balerinaként egyensúlyoz az édes és a fanyar zamatok között, és zabolázatlanságával egyedülálló a borok világában. Magyarország, amiről egykor úgy tartották, hogy az ismeretlen és kevéssé kívánatos szőlőfajták tömegének terhét nyögi, most irigylés tárgya, amiért az ismeretlen zamatok ilyen arzenáljával képes elkápráztatni a különlegességre és üdítő újdonságra szomjazó világot. Magyarország – itt minden megvan, és 2021-ben épp itt az ideje, hogy felfedezzük nagyszerűségét.

            Nézzük meg közelebbről ezt a helyet! Azt várnánk, hogy Magyarország a vörösborok országa – hiszen a magyar konyha közismerten paprikától tüzes, és ki ne ismerné a bikavért, a leghíresebb magyar vörösbort. Ám Magyarország Ausztria és Szlovénia keleti szomszédja – és ezek mindketten fehérboraikról híresek, ahogyan a Magyarországhoz hasonlóan szintén a Duna mentén fekvő Szlovákia, Horvátország és Szerbia is.

            Magyarországon legalább 34 őshonos szőlőfajta létezik, és ezek közül 25 fehér szőlő, és csak a maradék kék szőlő. Ráadásul a legjellemzőbb vörösborokat adó kékszőlő-fajták, mint például a kékfrankos vagy a kadarka, bár régen meggyökeresedtek a magyar szőlészetben, sokszor egyáltalán nem is magyar eredetűek. Ugyanakkor egy sor kiváló itteni fehér fajta egyedülálló egész Európában. A híres tokaji borok alapanyagát is adó furmint vezeti a sort, szorosan a nyomában olyan lelkes, mindenre elszánt versenyzőkkel, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű, vagy az olyan újabb fajták, mint az Irsai Olivér, a zenit vagy a borittas külföldi vendégek nyelvtörője, a cserszegi fűszeres.



            Ezek a mi idegen fülünk számára elvarázsoltan csengő nevek meg is súgják, mit várhatunk a magyar boroktól: meglepetést. Magyarországon remek fehér- és vörösborokat készítenek olyan nemzetközi fajtákból is, mint a chardonnay, a pinot noir, a syrah és különösen a cabernet franc – de hát ezekből sok más országban is készülnek jó borok. Ám sehol máshol nem részesülünk abban a sokkterápiában, amiben Magyarország őshonos fajtái részesítik ízlelőbimbóinkat, amikor igazában elemükben vannak.

            Ugorjunk hát fejest – Magyarország készen áll. Készen állsz te is?
Fotó:
Borsmenta - honlap
Fabien Lainé
Wines of Hungary UK
Agrármarketing Centrum

Utazunk

Borough Market – az ezeréves piac

2016.10.19. | Szabó Edit
Szombati gasztrokaland Londonban
Mondják, a leghíresebb tévészakácsok is feltűnnek itt néha. Nos, Jamie Oliverrel vagy Gordon Ramsay-vel még soha nem sikerült összefutnunk, de szerencsére van a piacnak egyéb vonzereje…
Beszélgetünk

Az ízig-vérig magyar borokat keresem

2018.07.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebastian Payne Master of Wine-nal
Bölcsésznek készült, aztán beleszeretett a borokba.  Mára a legrangosabb angol elit klub, a Wine Society meghatározó alakja, és sokak szerint ő a világ egyik legjobb „orra”. Sebast…
Beszélgetünk

Oz nagy varázsló!

2018.11.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A borral párbeszédet kell folytatni – állítja Oz Clarke, aki a legnemesebb édes bort is becseréli egy jó furmintra vagy juhfarkra. Amúgy megvan a véleménye a sznobokról. Íme interjúnk m…
Beszélgetünk

Isten neki, próbáljuk meg!

2019.01.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A brit borszakírás egyik legismertebb alakja, Oz Clarke jól ismeri a magyar borokat és a nemzetközi piacot. Vele készült interjúnk harmadik részében a sikerhez vezető útról kérdeztük… &…
Vendégoldal

Taroltak a magyar borok a Chardonnay-világbajnokságon

2021.04.08. | Borsmenta
Az egri Thummerer pince 2019-es évjáratú Chardonnay Battonage bora hozta el az aranyérmet, míg hat másik magyar pincészet borai ezüst minősítést kaptak a Franciaországban rendezett vilá…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)