A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked

2023.04.15. | Nádasi Eszter
Nem félnek a nagy elhatározásoktól, a kísérletezést pedig kifejezetten élvezik – de közben hallgatnak a szakértők tanácsaira. Az ipolynyéki Csernus család 13 éve építi borászatát, ám szőlőszeretetük jóval korábbra vezethető vissza.


A Csernus családot február végén látogattuk meg a felvidéki Ipolynyéken, éppen azon a héten, amikor belefogtak a palackozásba. Vendégeskedésünk központja a vadonatúj Vulcano Guesthouse, innen jártuk be a modern feldolgozót, ahol premier előtt mutatkoztak be a legfrissebb évjáratok. A hegyoldalban fekvő pince a stíluskísérleteik egyik helyszíne, itt a fahordókban pihenő borokat kóstoltuk. Közben a fenti vendégházat barátságos melegre fűtötték a szolgálatukat kitöltött szőlőkarókkal: itt már a 4-6 éves tételeket ízlelgettünk.

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu
 
Családi átállás

Márciusban még bőven tart a palackozás, hiszen a 13 éves borászat több mint 20.000 üveg bort termel évente – de tavaszi beszélgetésünket egy másik szám, méghozzá a címkéiken szereplő 1652 felfejtésével kezdtük ifjabb Csernus Károllyal. „Felmenőink, Csernus János és három fia harcoltak a törökök ellen Rimaszombat mellett. A nyertes csata után I. Lipót király armális rangot adományozott nekik abban az évben” – árulja el. Őseik a krónikák szerint már 400 évnél is régebben a történelmi Hont vármegyében éltek, a borkészítésnek szintén több évszázados hagyománya volt közöttük, bár sokáig csak a saját örömükre foglalkoztak vele. „Mindig is körülvett a többgenerációs szőlőszeretet, már kisgyerekként szedtem a köveket a sorok közül. Családi ünnep volt, hogy szüretelünk – a régi területeinkről zöld veltelinit, peszeki leánykát. Volt olyan tőkénk, amit még dédnagyapám ültetett el nagyapával, de olyan is, amit apu 18 évesen.”

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu

A fordulópont, vagyis a borászat megalapítása 2010-ben jött el, ezt a WSET-képzések, borkóstolók és pincészetlátogatások előzték meg – nagyon megfogta őket az, hogy milyen magas minőséget lehet elérni. Tudták, hogy a vulkanikus talajjal óriási ajándék van a kezükben: területeik a Közép-szlovákiai borvidéken, az Őr-hegy déli lejtőin fekszenek. A szőlő körüli feladatok idősebb Csernus Károlyhoz tartoznak, aki eredetileg építész, de ma már ideje javát a borászatnak szenteli. Felesége a balassagyarmati kórházban volt ápolónő, most a panziót irányítja, menedzseli a vendéglátást és főz. A borzseléket és a csokoládékat a lányuk, Niki készíti. Károly 20 éves volt a családi váltás idején, közgazdásznak tanult, logisztikára szakosodva. Ezt jól tudja hasznosítani a mindennapjai során, mert a szőlőfeldolgozáson, borkészítésen kívül hozzá tartozik az értékesítés, a csomagolás és a szállítás szervezése, az ügyfelekkel való kapcsolattartás is. A borkóstolókat és a rendezvényeket közösen viszik édesapjával.

 
Koncentrált szortiment

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu

Mindkét beszélgetésünkből kihallatszik az elismerés és megbecsülés azok iránt, akik szakértelmükkel segítik a munkájukat. Borászati szaktanácsadójuk 2014 óta Bálint László: a flying winemaker korábban a felsőfokú WSET-képzésen oktatta apát és fiát. Érkezésekor már évi 6000 palack Csernus-bor forgott a kereskedelemben, de ez több fajtából került ki, mint amivel ma foglalkoznak. A portfólió szelektálása után csak azok a szőlők maradtak meg, amiknek igazán kedvez az északi, hűvös klíma.

Az alapkoncepció része, hogy legyen egy olyan fajta, ami borvidéki sajátosság: ez a Felvidéken nemesített peszeki leányka, mely a királyleányka egyik változata. A zöld veltelini szintén elterjedt errefelé, szépen hordozza a terület sajátosságait, jó minőséget ad. A nemzetközi fajták között ott a sauvignon blanc – az ásványos talaj miatt visszaköszön benne a sós karakter, a Loire-völgyi stílushoz hasonlít. A Batonnage Chardonnay Classic egy kókuszos, ananászos, sárgadinnyés ízvilágú, markánsabban hordós tétel – ez utóbbi karakter visszafogottabb a Battonage Chardonnay Selection esetében, ami a pincészet csúcsbora.

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu

Rajnai rizlingből csendes és buborékos is szerepel a kínálatban, hiszen a pezsgőkészítésnek kifejezetten kedvez a terület fekvése: a 2018-as Rajnai Rizling Brut Nature zöldalmás ízei szépen kiegészülnek a palackos, pezsgős jegyekkel. Az olaszrizling a narancsboruk alapjaként találta meg a helyét a palettán. A kék szőlők közül jelenleg csak kékfrankossal foglalkoznak, gyümölcsös ízvilágú vörösbor és siller készül belőle. 2014 óta a termőhelyek is sokat alakultak: szigorúbbak lettek az elvárások azokkal a területekkel szemben, ahonnan felvásárolnak, emellett a saját ültetvények aránya is nőtt – így hamarosan saját telepítésű pinot noir bővíti majd a portfóliót.
 
A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu

Legnagyobb erősségüknek azt tartják, hogy a leszűkített fajtapalettából a lehető legszínesebb, legelegánsabb kínálatra törekszenek. „A vásárlóink közül mindenki megtalálja a maga csúcsízvilágát, a számára legkedvesebb tételt – de azt szeretnénk, hogy a többire is azt tudja mondani, hogy rendben van. Apu szerint az a legjobb bor, ami megmelengeti a lelket.” Ifj. Csernus Károlynál időszakos, hogy mit érez a legmelengetőbbnek. „Nyáron a könnyedebb, lendületesebb tételeket: ilyen a sauvignon blanc, de nagyon jó savai vannak a rajnai rizlingünknek is. Apuval ilyenkor is szívesen iszom zöld veltelinit a régi területekről. Télen a Battonage Chardonnay végtelen eleganciája, krémes, lágy teste esik legjobban a kandalló mellett.”
 

„Játék a hordókkal”

A Csernus-borok sokféleségének egyik inkubátora a hegyoldalban fekvő érlelőpincéjük, ahol a különféleképpen elkészített borokat méretben, anyagban, pörkölésben eltérő hordókba töltik. „Ahogy Bálint Laci szokta mondani, ez egy játék a hordókkal: itt olyan játékteret nyitunk meg magunknak, amiből 24 különböző bort kapunk – ennyi hordónk van. Ő nagy segítség abban, hogy előre tudjunk gondolkodni az ízzel és a stílussal kapcsolatban.”

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu


A kísérletezésnek ezzel nincs vége: most éppen az tartja őket izgalomban, hogy a pirogránit golyók mit hoznak ki a rajnai rizlingből, és várják, hogy milyen lesz a Légli kőagyag amforákban érlelt bor – ezek még egészen újak, januárban érkeztek. Kvevriket is beszereztek, hogy kipróbálhassák, milyen mikrooxidáció alatt úgy bort készíteni, hogy az nem kap fahatást. Hiszik, hogy a világ nem áll meg a kóracél tartálynál, és hogy a fogyasztóknak is kell az újdonság. Közben minden próbálkozásukban ott van egy erős tudatosság: precíz mérésekkel figyelik, hogy „mi történik a kulisszák mögött”, és ebben nagy segítségükre van a laboránsuk, Takács Edina.

Ezt a nyitottságot, újító kedvet és módszerességet ifj. Csernus Károly mindenképp Ipolynyéken szeretné kamatoztatni. „Nem tudnék máshol borászkodni, mert ebbe a régióba születtem bele, itt nőttem fel. Szinte minden hétvégén hazajártam akkor is, amikor Budapesten tanultam: jólesett lenyírni a füvet a borászat udvarán, felkarikázni egy kis kolbászt a friss kenyérhez, megebédelni a tűzhely körül. A családdal megvannak a hagyományaink – nyárestéken szívesen sütögetünk nyárson, vadat készítünk a kemencében –, ez mind ideköt. Szeretünk és járunk is együtt kirándulni. Csendet és nyugalmat ad ez a táj, van egy olyan rezgése, amivel én egy hullámhosszon vagyok: itt megtalálom a lelki békét. Jó érzés, hogy ezt az egészet együtt csináljuk, hogy családként valami jót készítünk, hogy a látogatóinknak át tudjuk adni azt a családi szeretetet, amire az egész vendéglátásunk épül. Mindenki szívvel-lélekkel a legtöbbet akarja kihozni belőle, a saját területén odateszi a maximumot. Így tudunk mi a Csernus borászat lenni, nálunk olyat látnak az emberek, ami minket tükröz vissza, amik mi vagyunk” – foglalja össze, majd megerősít abban, hogy erre a legbüszkébbek.

A legjobb bor az, ami megmelengeti a lelked - Csernus Winery - borsmenta.hu

Azt is kijelölték, hogy merre mennének tovább. „Nem leszünk már nagyobbak, szeretnénk családi kézben megőrizni mindent és garantálni a minőséget. A magam részéről szívvel-lélekkel folytatom a borkészítést, részt veszek a szőlő feldolgozásában, az erjedés felügyeletében, a fejtésben, a szűrésben, de ugyanígy a tartályok mosásában és a prés kitisztításában is. Így tudom biztonságban a dolgokat. Nem az a célom, hogy a borászatomnak az igazgatója legyek, hanem hogy ott tudjak lenni minden évjárat születésénél.”
 
Fotó:
Nádasi Eszter
Csernus Winery

Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Eszünk

Gasztrofarm Szalkán

2019.12.09. | Bott Zsuzsanna
A határ szlovák oldalán, Góra Róbert gasztrofarmján nyílt meg Szlovákia első biosertés-vágóhídja. A vállalkozót az ott folyó munkáról és a tervekről kérdeztük…  
Beszélgetünk

Tündérkert a Felvidéken

2020.02.08. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés Szalay Lászlóval
Szalay László csodálatos kertjében több mint 300 birsalmafa él. S hogy mi készül a rajtuk termő gyümölcsből? Elmeséli ő maga. Bott Zsuzsanna interjúja…  
Eszünk

A pozsonyi kifli

2020.03.01. | Bott Zsuzsanna
Ha pozsonyi kifli, akkor Pozsony. Vagy Komárom? A híres sütemény rajongói azt mondják, hogy mostanában Földes István komáromi pékműhelyében készítik a legfinomabbat. A hírnek Bott Zsuzs…
Beszélgetünk

Valaha tündér voltam

2020.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Kerekes Vicával
A Hab Dórájaként öntudatos cukrászlány, az Apró mesék Juditjaként titkokkal, fájdalmakkal teli asszony. Kerekes Vica ezer életet él a vásznon és a színpadon, de karácsonykor még mindig…
Utazunk

Ahol a madár se… 1. rész

2022.06.03. | Vargha Márk
Felvidéki bányavárosok
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatában ezeket térképezzük fel. Jöjjenek elsőként a felvidéki…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)