Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023

2023.04.02. | Vargha Márk
Az Etyeki Kúria 2010 óta minden évben vertikális pinot noir-kóstolóra hívja a fajta rajongóit. Az idei találkozón 19 évjárat borai kerültek pohárba. A rendezvényen Vargha Márk járt…


Az Etyeki Kúria vallásosan hisz a pinot noirban, ami nem is csoda, hiszen Mérész Sándor keze alól fantasztikus évjáratok kerülnek ki ebből a fajtából. Ha pedig vallás, akkor szertartás: minden év tavaszán Pinot Noir Vertikális kóstoló a birtokközpontban. Az idei elég parádésra sikeredett, öröm volt minden perce.

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu
 
A pulpituson négyen foglaltak helyet: Mácsai Ilcsi sommelier, Kovács Nimród, a Kovács Nimród Winery (KNW) tulajdonosa, Mérész Sándor, az Etyeki Kúria (EK) borásza és Borsos Kitty, a mesterkurzus háziasszonya, az EK borbárjának vezetője. A közönség vegyes: a község polgármesterétől a borbloggereken át a műrepülő-világbajnokig mindenki áhítattal figyel.


1. felvonás: hordóminták

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Elsőként a találkozó díszvendége, Kovács Nimród borai kerültek a poharakba. Mint azt az egri borosgazda elmondta, magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókkal egyaránt dolgoznak, és ez remek játékra ad lehetőséget. Műgyűjtőként azonban úgy gondolja, hogy ahogyan egy jó festményen sem vihetik el a részletek a fókuszt a fő témáról, ugyanúgy a hordó aromái sem lehetnek hangsúlyosabbak egy borban, mint a gyümölcsösség. Két 2021-es évjáratú pinot noirt kóstoltunk a pincészettől, az egyiket magyar, a másikat francia tölgyben érlelték 15 hónapig. Valóban mindkettőnek megmaradt a gyümölcsössége, de a hordótól új réteget kapott: a magyar hordótól szegfűszeget, a franciától vaníliát. Érezni mindkettőt, de nem tolakodóan.


2. felvonás: futó évjáratok

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Ebben a részben két-két bort kóstoltunk mindkét pincészettől, egyet a 2020-as, egyet a 2019-es évjáratból.

A frissebb évjáratot mind Kovács Nimród, mind Mérész Sándor hasonlóan értékelte. Mivel a pinot noir könnyen megég, Etyeken a nyári forróságban védeni kellett a fürtöket a tűző naptól. Augusztus végén jöttek meg az évjáratot megmentő esők, s így viszonylag kevés termésveszteséggel sikerült szüretelni. Egerben hasonló volt az időjárási helyzet, melynek következtében a kékfrankos nem mutatta a legszebb arcát, viszont a pinot noir igen. Borsos Kitty megragadta az alkalmat, hogy arról is kérdezze vendégeit, mikor kell megmutatni a piacnak a bort. Kovács Nimród szerint 15 hónap hordós után 18-24 hónap palackérlelés szükséges, Mérész Sándor úgy véli, hogy 12 hónap hordós érlelés után legalább 6 hónapig kell palackban pihennie a bornak, mielőtt piacra kerül. A hosszabb palackérlelés Janus-arcú: az üzletnek rossz, a fogyasztónak jó. Mácsai Ilcsi arról számolt be, hogy a sommelier-k örülnek a hosszú palackérlelésnek, de ritkán kapnak olyan tételt a borászatoktól, amit nem kell még tárolni ahhoz, hogy csúcsformájában mutassák meg a vendégeiknek. Így a sommelier munkája során az egyik leggyakoribb döntési pont az, hogy melyik évjáratból hány palackot „enged ki” és hányat tart vissza.

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Ezután a két pincészet stílusára terelődött a szó. Mérész Sándor elmondta, hogy a stílus nem állandó, a körülmények változásával folyamatosan fejlődik, és benne van minden, amit előtte tett a borász. Az viszont bizonyos, hogy nem szeretnének túlszofisztikált borokat készíteni, Etyek ugyanis talaj szempontjából nem változatos terület, viszont kitűnő a mészkőréteg, és ezt kell a borokban jól megjeleníteni. Kovács Nimród szintén a terroir fontosságát emelte ki, hiszen a stílus egyrészt attól függ, hogy milyen a terület, azon milyen szőlőfajták teremnek, és a kettőből együtt mit lehet kihozni. Másrészt viszont ugyanilyen fontos két tényező: a borosgazda személyes ízlése – ami a hazai és a külföldi borok folyamatos kóstolásával alakul – és a piac ízlése – ami a KNW esetében az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban élő fogyasztókra való figyelést jelenti. Mácsai Ilcsi hozzátette: az étteremben, ahol dolgozik, mindkét borászat tételeit tartják a borlapon. A KNW pinot noir boraiban nagyon szépen jelennek meg a hordófűszerek, míg az EK tételei kirobbanóan gyümölcsösek. Úgy látja azonban, hogy bár a 2020-as EK gyönyörű lett, még fiatal ahhoz, hogy szervírozza a vendégeknek. „A csipkebogyó ötven árnyalata” – jellemezte más szavakkal, de igen találóan Borsos Kitty a ’20-ast, majd hozzátette: nem véletlen a frissesség, amit érzünk a kóstoláskor, mert a szóban forgó évjáratot aznap töltötték le.


3. felvonás: válogatások

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Ebben a részben az EK-é volt a főszerep, hiszen a fehér címkés „alap” pinot noirokat a fekete címkés prémiumokkal – a cég termékpalettájának csúcsaival – kóstolták össze az egybegyűltek.

Mérész Sándor ismertetőjéből kiderült, hogy a fajtát két területről szüretelik. Az egyik, a régebbi Alcsútdobozzal határos, délnyugati tájolású dombon – melynek két része van: a Kis és a Nagy Látó-hegy –, a másik, az újabb pedig az Öreghegyen található. A válogatások több gyártó által készített hordókba kerülnek, de mindig sokadik töltésűekbe. Adódott a kérdés, hogy miért nem készül az EK-ban dűlőszelektált pinot noir. A borász válasza szerint azért, mert kicsi a terület, és nincsen a dűlőknek külön mikroklímája – ellentétben Egerrel, amelyik a legváltozatosabb borvidék ebből a szempontból. Így tehát Etyeken értelmetlen lenne a dűlők hangsúlyozása.

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Szó esett továbbá a pinot noir gasztronómiai párosításairól is. A sommelier szerint a borfajta ugyanis különleges vörös: mind a négy évszakban fogyasztható, és a közhelyeken túl, miszerint kacsa és bárány a párja, megemlítette egy francia borszakember felfedezését: a francia fahordóban ugyanaz az eugenol nevű vegyület van, mint a rozmaringban, így a hordós pinot noir nem a hús miatt párosul kitűnően a rozmaringos báránysülthöz! Kovács Nimród szerint kevésbé köztudott, hogy a pinot noir a szusival és a szasimivel is remek kombinációt alkot, és ajánlja mindenkinek, hogy próbálja ki a kettőt együtt.


4. felvonás: tíz év

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Itt mindkét pincészettől olyan borokat kóstoltunk, amelyek között 10 év a korkülönbség. A KNW a 2019-es és a 2009-es, az EK a 2017-es és a 2007-es pinot noir borát szolgálta fel.

Mérész Sándor szerint a klímaváltozás megkerülhetetlen tényező a borászat jelenének és jövőjének megtervezésekor. Az adatok egyértelműek: nő a hőösszeg, magasabbak az alkoholszázalékok, több a tannin és a szín. Persze a borászkodás attól is szép szakma, hogy ezekre a kihívásokra mindig lehet hatékony választ adni. A kevés csapadékra előbb-utóbb az öntözés lesz majd a válasz. Kovács Nimród mindezt megerősítette, de elmondta azt is: pincészete sikerének az a titka, hogy nem csupán alkalmazkodni tudtak a melegedéshez, de a javukra is fordították azt, így évről évre egyre jobb borok születnek a náluk. A hazai piac azonban ezt mind nem tudja felszívni, külföldön viszont ár-érték arányukkal a KNW pinot noirjai nagyon jól állják a versenyt.


5. felvonás: reserve – kincseink

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Ez a rész volt a mesterkurzus egyik kiemelkedő pillanata: a 2006-os és a 2003-as Etyeki Kúria pinot noirt kóstoltuk. Az utóbbi lett a személyes kedvencem, az est borának is ezt választottam, különleges, grillázsos hangulata miatt. Mindkét bor akkor született, amikor Mérész Sándor nem volt még az etyeki csapat tagja, de megerősítést nyert, hogy a fajtát már ekkor érdemes volt kiemelten kezelni, hiszen 17 és 20 év elteltével is remek formában volt mindkét tétel! Magas élvezeti értékük, „vastag” gyümölcsösségük lenyűgöző, hálás lehet, aki ott volt és megkóstolhatta őket.


6. felvonás: non plus – magnumok

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Ez a rész mindenki számára meglepetés volt, mert bizony a másfél literes palackból töltött 2019-es KNW és a 2017-es EK valóban ámulatba ejtette a hallgatóságot. Megfelelő záróakkord volt ez ahhoz, hogy megválaszoljuk a vertikális kóstoló legfontosabb kérdését: miért a pinot noir?

Mérész Sándor szerint azért, mert ilyen stílusú bort más szőlőfajtából nem lehet készíteni. (Legfeljebb a kadarkából, de annak nagy az évjáratszórása.) Valamint: aki ebből a nehéz, „hisztérikus” fajtából jó bort szűr, az más fajtából is tud. Olyan kihívást jelent, amelyhez alaposan neki kell gyürkőznie egy borásznak. Kovács Nimród szerint a syrah a kutya: ha szereted, viszontszeret, míg a pinot noir a macska: ha szereted, vagy viszontszeret, vagy nem – vagyis valóban szeszélyes fajtáról van szó, mert „akkor szeret vissza, amikor boldog.” Az viszont egyértelmű, hogy hazánkban is érdemes foglalkozni vele, és még messze nem értük el vele a csúcsot, pedig van rá esélyünk. Mácsai Ilcsi szerint a pinot noir annyira sokoldalú, hogy egy sommelier bármikor nyúlhat érte, ha nincs más ötlete. Egyetlen dolog viszont fontos: burgundi, aromagyűjtő pohárban kell felszolgálni, és garantált lesz a siker.


7. felvonás – ráadás

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

A kóstoló után az EK szakácsai kápráztatták el tudásukkal a nagyérdeműt. Füstölt pisztrángfilé pisztáciás-citrusos krusztával sütve, vajas zöldségekkel; párolt szarvasnyak karamellizált szilvával, pinot noirban glasszírozott zöldségekkel; szilvás csokoládétorta merlot-habbal, mandulagrillázzsal – máris tesztelni lehetett, hogyan működnek együtt ezek a fogások az egyes pinot noir tételekkel. Jelentjük: kitűnően! A résztvevők ezzel újabb élménnyel lehettek gazdagabbak, fokozva a nehezen fokozhatót.

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

Még a desszertet kanalaztuk, amikor Borsos Kitty bejelentette a közönségszavazás eredményét: a 2023-as Vertikális kóstoló legjobb bora a – ne feledjük, aznap letöltött! – Etyeki Kúria 2020 lett, a második helyen pedig négyes holtverseny alakult ki: KNW 2019, EK 2017, EK 2015 Válogatás, EK 2007.

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023 - borsmenta.hu

„A pinot-tól kihullik a hajam, a merlot-tól visszanő”
– hangzott el egy ponton magától a forrástól Mérész Sándor aranymondása, utalva arra a vesződségre, ami ezzel a különleges, Burgundia által a világ legnagyobb presztízsű vörösborait adó fajtával jár. Mégis, ha csak e két pincészet pinot noirjait emeljük le a polcról, érezni fogjuk, hogy minden másodperc idegességet, fáradságot és elkeseredettséget megér ez a munka. Ha pedig nemcsak érezni akarjuk ezt, de szeretnénk mélyen meg is győződni róla, váltsunk jegyet időben, és üljünk be a 2024-es Pinot Noir Vertikális kóstolóra!
 
Fotó:
Juhász Bogi
Vargha Márk

Iszunk

Húszéves az Etyeki Kúria

2016.09.20. | Szabó Edit
Már akkor is szeretném őket, ha nem lenne jó a boruk. Hát még így! Isten éltessen benneteket!  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pinot Noir Válogatás 2015

2019.03.23. | Szabó Edit
Ez a bor a pincészet remeke, a legszebb 2015-ös pinot noir borok válogatása. Mindössze 1500 palack készült belőle, boldog, aki kóstolhatja…  
Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Beszélgetünk

A pozitív gondolkodás fontos!

2019.10.05. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Nimróddal
A Kovács Nimród Borászat ebben az évben ünnepli a tizedik születésnapját. A vállalkozás tulajdonosának kalandos életéről már könyv is született, mégis mindig jó a történeteit hallgatni,…
Iszunk

25 éves az Etyeki Kúria

2021.09.12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pinot Noir 2018

2022.06.01. | Szabó Edit
Az Etyeki Kúria Borgazdaság híres a pinot noir borairól. Aki szeretné egyszer látni, mit tud a fajta Etyeken, feltétlenül menjen el a pincészet tavaszi vertikális kóstolójára. Mi most a…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)