Vissza
Furmintteszt 2024
2025.01.24. | Szabó Edit
A Borsmenta kóstolócsapata ezúttal a birtokfurmintokat vette górcső alá. Tesztünkön 4 borvidék 13 pincészetének 14 bora került a poharakba. A dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint kapott helyet. Íme az eredmények…
Ha egy külföldi, ám Magyarországot jól ismerő borkedvelőt megkérnénk, hogy mondjon egy magyar szőlőfajtát, amit jól ismer, bizonyára a furmint lenne az. Népszerűsítéséért nagyon sokan rengeteget tettek az utóbbi időben, és ennek meg is lett az eredménye. Gondoljunk csak a Kézdy Dániel által elindított Furmint Februárra – amit Toronyi Zsuzsa vezetésével évek óta Londonban is megrendez a Wines of Hungary UK, és a mozgalomhoz egyre több város csatlakozik – vagy akár Bálint László Furmint USA programjára.A fajtáról
„Bizonyos kutatások szerint Olaszországból, más elméletek szerint a Szerémségből érkezett Magyarországra, de a legvalószínűbbnek az a feltételezés látszik, hogy nem jött sehonnan, mert mindig is itt volt. Két ősi szőlőfajta spontán kereszteződésével született, Tokaj-Hegyalja a hazája, és kiválóan érzi magát ezen a borvidéken, ahol ő a szőlőskertek királya” – írom a Tokaj-Oremus alapításának 30. évfordulójára megjelent könyvemben. Tegyük hozzá, hogy nem Tokaj az egyetlen borvidékünk, ahol honos volt a furmint. Otthon érezte magát a Somlón, a Balaton északi partján, Sopron környékén, de a Szerémségben és Burgenlandban is.
Napjainkban Tokaj-Hegyalján a legelterjedtebb, ahol a termőterületek kétharmadán furmintot nevelnek a tőkék, de a somlói és a Balaton környéki gazdák is egyre gyakrabban telepítik.
A furmint illat- és ízjegyei

„A furmint olyan, mint egy tükör: kristálytisztán adja vissza a termőhely értékeit és a borász stílusát. A belőle készült bor körtés, birses, nyári almás ízvilágát finom fűszeresség fogja keretbe. Megunhatatlan, mert ezer arca van; pezsgő, könnyű és fajsúlyosabb száraz bor, késői szüret és komoly aszú egyaránt készülhet belőle. Remek cukorgyűjtő, de a savakat is jól raktározza, ezért sok esetben nagy formátumú, hosszan érlelhető borok alapanyagaként tekintenek rá a borászok” – olvasható a fent említett könyvben.
A furmint a gasztronómiában
A könnyedebbre hangolt furmintok nem kívánnak feltétlenül ételt, de saláták, halak, friss sajtok mellé nyugodtan pohárba tölthetjük őket. A komolyabb, dűlőszelektált tételekhez tejszínes fogások, szárnyasok és sertéshúsból készült ételek illenek leginkább, a késői szüretelésű borokhoz almás, diós, túrós édességek vagy az ázsiai konyha rafinált fűszerezésű, enyhén csípős klasszikusai passzolnak.
A tesztről
A bortesztet a Wine the Gap borbárban tartottuk. Ezúttal kifejezetten nem a dűlőszelektált furmintokat kerestük, hanem azokat a birtokborokat, amelyek nem a termőhely sajátosságait, hanem a borász stílusát, gondolkodásmódját, ízlését hivatottak megmutatni. Volt közöttük fiatal és idősebb, csavarzáras és parafa dugós, hordós és tartályos érlelésű tétel egyaránt. Közülük 9 a Tokaji, 2 a Somlói, 2 a Badacsonyi, 1 pedig a Soproni borvidékről érkezett. Hogy Tokaj egyeduralma – legalábbis ami a minőséget illeti – nem megkérdőjelezhetetlen, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint is helyet követelt magának.
És most nézzük, kik végeztek az élmezőnyben! (Fontos megjegyezni, hogy az alábbi lista a teszten részt vevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
A harmadik – Fehérvári Borbirtok: Reserve Furmint 2022

Szinte hihetetlen, de a Fehévári család és a Somlói borvidék kapcsolata közel öt évszázaddal ezelőtt kezdődött, a birtok története ugyanis 1545-ig nyúlik vissza. A borászat 2021-ben született újjá, jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak és 30.000 palack bort készítenek évente. Céljuk, hogy a hazai borpiac meghatározó szereplőivé váljanak, és ha így haladnak, ezt el is fogják érni.
A 2022-es Reserve Furmint boruk csavarzáras tétel. A textúra krémes, a korty gazdag, az aromatikát a gyümölcs, a bazalt és a hordófűszerek hármasa határozza meg. Kedves, jól iható, fiatalosra hangolt bor, jó választás halak, csirkehúsos ételek mellé, de akár házibuliba is magunkkal vihetjük, szinte mindenki szeretni fogja.
A második – Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022

Palkó Zsolt, „A két jóbarát meg az Anti” formáció egyik tagja, a Villa Sandahl főborásza a közgazdászi hivatást cserélte fel a borászkodásra. Úgy tűnik, ezen a területen van igazán elemében, főállása mellett ugyanis 2019-ben egy ökológiai szemléletű saját kis birtokot is épített Badacsonyban. A termőterület mindössze 3,5 hektár, a cél pedig egyszerű: szeretné megmutatni, hogy milyen borokat ad a Badacsony és a Káli-medence sokszínű, meszes, vulkanikus, homokköves talaja.
Palkó Zsolt úgy véli, hogy a furmint szőlőfajta bora remekül vissza tudja adni a vulkanikus termőhely adottságait. A tesztelt tétel hosszabb hordós érlelést kapott, mégsem a hordófűszerek, hanem a gyümölcsök és az ásványok uralkodnak az ízében. Lendületes, üde bor, imádnánk kortyolgatni almával töltött sült csirke mellé.
Az első – Holdvölgy: Meditation 2021

1998-ban még talán senki sem gondolta, hogy egy születésnapra ajándékozott pici tokaji parcellából mára egy 27 hektáros birtok lesz Mádon. Az első hivatalos évjáratuk a 2007-es volt, szőlőiket a település határában, 7 történelmi dűlőben találjuk, boraik Mád szívében, egy 2 km hosszú, romantikus pincelabirintusban érlelődnek. A birtok tulajdonosa Demkó Pascal és Demkó Natália, a birtokigazgató Jójárt Gergő, a borokért Jákób Bianka főborász felel.
A 2021-es Meditation olyan dűlőválogatás, amelyben megmutatkozik, hogy mit is gondol a borászat a száraz furmintról. Az évjáratra jellemző magas savak mellett ízben a termőhely sóssága mutatkozik meg először, aztán gyümölcsök kavalkádja a citrusoktól egészen az érett datolyáig, majd fűszerek, de nagyon széles skálán, a petrezselyemtől egészen a gyömbérig. Ez a bor minden hangszeren játszik, de nem dúrban, hanem andalító mollban: a diszkréciójával hívja fel magára a figyelmet. Kezdő fogyasztóknak a kedvessége, értő fogyasztóknak a mélységei miatt ajánljuk.

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Csizmadia Miklós (Wine the Gap), Nagy-Székely Bátor (borkereskedő), Száraz Krisztián (Borgonista), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Árvay Családi Pincészet: Tokaji Birtok Furmint 2022; Áts Pince: Furmint 2022; Fehérvári Borbirtok: Reserve Furmint 2022; Grand Tokaj: Terroir Selection Furmint 2022, Terroir Selection Furmint 2023; Holdvölgy: Meditation 2021; Kőfejtő Pince: Kőfejtő Furmint 2021; Mariasy Borászat: Furmint 2020; Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022; Steigler Pince: BIO Furmint Premium 2023; Szászi Birtok: Furmint 2021; Szűcs Pince: Furmint Birtokbor 2019; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Dry Furmint 2022; Tokaj-Oremus: Mandolás 2022.