2023.01.21. | Szabó Edit
A juhfark, Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája mára újra reneszánszát éli. A Borsmenta juhfarktesztjén 10 pincészet 12 bora került a poharakba, és nem mind a Somlóról. Mutatjuk a legjobbakat…


A juhfarkról

Juhfarkteszt  - borsmenta.hu


Noha mi ízig-vérig magyar szőlőfajtának gondoljuk – ahogyan ez a szőlő esetében lenni szokott –, a származása vitatott. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Stájerországból érkezett hozzánk, mások Ausztriát tartják az őshazájának, de mi egyértelműen hazai fajtaként tekintünk rá. Hengeres fürtje a végén kissé felkunkorodik, akárcsak a juh farka. Innen kapta a nevét.

Szűkebb hazája a Nagy-Somlói borvidék, itt szinte minden szőlőskertben megtaláljuk, de felfedezhető a Balaton északi partján, az Etyek–Budai borvidéken, szórványosan a Pécsi, a Neszmélyi, valamint a mai Szlovákia területéhez tartozó Garam menti és Kürti borvidéken is. Nem volt ez mindig így. Markánsan savas bora miatt a juhfark évtizedekre kikopott a termelésből, és csak a 90-es években bukkant fel újra az ültetvényeken. Teljes termőterülete a 2022-es adatok szerint 160 hektár, ebből 77 hektár található a Somlón.

Juhfarkteszt  - borsmenta.hu
 
A juhfark illat- és ízjegyei

A juhfark illata és íze nem igazán karakteres. Ha nagyon keressük, az illatban találunk egy kis finom szőlővirágosságot, citrusokat, zöldfűszereket, egy kis mentát, ízben pedig mindezek mellett enyhe kesernyét, de biztos, hogy nem ezek miatt szeretjük a fajtát. A juhfark legnagyobb erénye éppen a visszafogottsága, így ugyanis tökéletesen megmutatja a termőhelyet, ahol született.
 
Miért szeretjük a juhfarkot?

Nem szereti mindenki! A juhfark bora – magas savtartalmának köszönhetően – meglehetősen megosztó. Talán azért is kezdtek róla évtizedekkel ezelőtt lemondani a gazdák, mert ha sok fürtöt hagytak egy tőkén (márpedig nem volt mindig divatban a terméskorlátozás), a bogyók nem tudtak rendesen beérni, és az éretlen gyümölcsből származó markáns savak nem kerekítettek túl nagy kedvet a fogyasztásához. A terméskorlátozásnak és a borászati technológia fejlődésének köszönhetően azonban ma már többnyire érett szőlőt szüretelnek a gazdák, és így a juhfarkból is szép, egyedi ízvilágú, a termőhely karakterét hűen tükröző, a fahordós érlelést megháláló, hosszan eltartható borok születnek.

Juhfarkteszt  - borsmenta.hu
 
Hogyan kínáljuk?

Jellegéből adódóan a juhfark nem kifejezetten a csendes borozgatásokhoz való, értékeit leginkább a terített asztalon, ételek mellett mutatja meg. A rövidebb érlelésű, száraz tételeket 8-10, az enyhe cukortartalmú, idősebb tételeket 10-12 fokos hőmérsékleten érdemes kínálni. A frissebb borokat káposztás ételek, sült zöldségek, halak, zsírosabb sajtok, krémlevesek mellé töltsük pohárba, az érleltebb juhfarkok komolyabb, zsírosabb húsokkal, kocsonyával, székelykáposztával, sertéssülttel is elbírnak.
 
A tesztről

A Borsmenta juhfarktesztjét 2022. november 21-én tartottuk. Felhívásunkra 10 pincészet 12 bora érkezett be, egy a Garam mentéről, egy a Badacsonyi borvidékről, az összes többi a Nagy-Somlóról. A borok négy évjáratból kerültek ki, a legfiatalabb 2021-es, a legidősebb 2017-es volt. 2018-as bor nem került a sorba. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a kép korántsem teljes. Megkeresésünkre több pincészet jelezte, hogy legnagyobb sajnálatára már nem tud küldeni a borból, mert a tétel kifutott, a következő évjárat pedig még nem készült el. Ez azonban örvendetesen jelzi, hogy a juhfark egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

Juhfarkteszt  - Tóth Péter, borász (Kőfejtő Pince) - borsmenta.hu
Tóth Péter, a Kőfejtő Pince tulajdonos-borásza

És most nézzük, hogy a tesztelők átlagpontszámai alapján hogyan alakult az élmezőny.

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)


A harmadik: a szemüveges srác Juhfark 2020„A szemüveges srác”, vagyis Hesz Ádám a Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karán kapott diplomát, ahol a borászat volt az egyik szakiránya. Az egyetemi évek alatt szeretett bele a borba, és akkor határozta el, hogy egyszer majd neki is lesz pincéje és szőlője. Az első lépéseket már megtette, és igaz, hogy vásárolt szőlőből és az édesapja pincéjében, de már elkészültek az első borok. A kezdet ígéretes, izgatottan várjuk a folytatást.

A 2020-as juhfarkhoz a Somló déli oldala adta a szőlőt. A bor spontán erjedt, majd magyar tölgyfa hordóban érlelődött 8 hónapon keresztül – ebből az első két hónapot finomseprőn töltötte. Illatában elbűvölő gesztenyepürés világ, egy kevés vaníliával, ízében könnyed citrusok és kő, kő, kő. Fiatal bor, kíváncsiak lennénk rá, mit mutat majd, ha a csikófogait elhullatta.


A második: Kolonics Pince Somlói Juhfark 2021Kolonics Károly hét hektáron gazdálkodik a Somló hegyen. A családja az 1700-as évektől a környéken él, a felmenői a helyi temetőben nyugszanak. Ő maga, bár szakmáját tekintve szőlő- és gyümölcstermesztő, jó ideig nem foglalkozott se szőlővel, se borral, a hegy ereje mégis visszahívta. Ma már az egyik legsikeresebb somlói termelőként tartjuk számon, hárslevelűjére az angol Decanter 96 pontot adott 2021-ben.

A 2021-es juhfark a borász Töhötöm nevű hordójában érett. Hamisítatlanul somlói: köves, bazaltos, sós világát a friss gyümölcsösség mégis kedvessé varázsolja. Utólag kiderült, hogy a szokásosnál kicsit korábbi volt a szüret, és a héjon áztatás is rövidebb ideig tartott. Talán ennek köszönhető, hogy a Somló ízei mellett a fajtára jellemző enyhe gyümölcsösség is szépen megmutatkozik a borban.


Az első: Kőfejtő Pince Juhfark 2020Tóth Péter, a somlói Kőfejtő Pince tulajdonosa ösztönös borásznak tűnik, pedig nem bíz semmit a véletlenre. Családjával együtt kint lakik a hegyen, a természet közelsége számára a legfontosabb éltető erő. Területeit tudatosan választja meg, vegyszert nem használ, ként is alig, borai 2018 óta spontán, fahordóban erjednek. Csak a színlével dolgozik, amivel szüret után teletölti a hordókat, és békén hagyja őket tavaszig.

A 2020-as juhfark még érezhetően fiatal, de már az illat elárulja, hogy különleges. A sós, ásványos világ mellé ugyanis szépen zárkózik fel a botritiszes szemekből érkező mézesség. A mandarinos citrusosság sárgabarackos édességgel és gyömbéres fűszerességgel egészül ki. Kompakt, gazdag bor, energikus savakkal. Szívesen kóstolnánk néhány év múlva, de félő, hogy már nem lesz belőle.


A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Juhfarkteszt  - borsmenta.hu


Szörényi Örs (Szörényi Családi Pince); dr. Vargha Márk (Borsmenta), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Papp Róbert (Fill the Winebox); Száraz Krisztián (Borgonista), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
 
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

a szemüveges srác: Juhfark 2020; Bott Frigyes: Juhfark 2021; Fekete Pince Somló: Juhfark 2019; Kolonics Pince: Juhfark Töhötöm hordó 2021; Kőfejtő Pince: Juhfark 2020, Juhfark 2017; Somló Kincse Kézműves Kispince: Juhfark 2021; Somlói Vándor Pince: Teraszok Juhfark 2021; Szörényi Családi Pince: JF 2021; Tornai Pincészet: Top Selection Grófi Juhfark 2019, Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020; Zsirai Pince Somló: Nagy-Somlói Juhfark 2020.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2018

2020.08.03. | Szabó Edit
A juhfark nem adja könnyen magát, sokszor még a hétpróbás borvagányokat is próbára teszi. A Somlói Apátsági Pince 2018-as bora azonban szerencsés csillagzat alatt született, szerintünk…
Beszélgetünk

Ezt a kincset meg kell őriznünk

2021.10.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Tornai Tamással
A most 75 éves Tornai Pincészet a Nagy-Somlói borvidék egyik leglátogatottabb helyszíne. Hétvégén egymást érik a programok, a hétköznapok azonban a komoly szakmai munkáról szólnak. Torn…
Beszélgetünk

Itt a helyem!

2021.12.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Péterrel
A Kőfejtő Pince a Nagy-Somlói borvidék egyik legszerethetőbb borászati vállalkozása. Egy családra méretezve, a hétköznapok szépségeivel fűszerezve. Tóth Péter gimnazista korában döntött…
Beszélgetünk

Ez a Somló, itt mások a szabályok!

2022.01.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Kolonics Károllyal
Hét hektárt művel a Somló hegyen, és hárslevelűjére 2021-ben 96 pontot adtak az angol Decanter bírái. Kolonics Károly szerint olyan bort kell készíteni, amelyik a borász és a fogyasztó…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)