Kávémajális

2017.04.25. | Burai László
Hihetetlen tempóban fejlődik itthon az újhullámos kávékultúra, ennek egyik eredményeként júniusban kávés világbajnokságot rendezhet Budapest. Az, hogy ki képviseli majd Magyarországot az egyes versenyszámokban, május elején, a Budapest Coffee Festival keretében dől el.
 
Impozáns helyszínen, az Iparművészeti Múzeumban tartják a kétnapos rendezvényt, ahol a versenyeken kívül persze komoly kiállítás is lesz, természetesen lehet majd kávét is kóstolni, de például az újhullámos cukrászdák üdvöskéje, a Chouchou is megtalálható a kiállítók között.
 
Ezek mellett a szervezők szakmai előadásokkal és cuppingokkal is készülnek, az már biztos, hogy a rendezvény első napján, május 6-án Patrik Rolf Karlsson az April Coffee Roasters pörkölője tart majd előadást arról, hogy szerinte milyen lépéseket hagyjunk ki, ha pörkölőt indítanánk. Patrik jó név a szakmában, a saját üzlete előtt a svéd Da Matteo, majd a német Five Elephant pörkölőjeként is dolgozott.
 


Három számban küzdenek majd a versenyzők a bajnoki címekért, lássuk, mire számíthatunk!
 
A barista versenyszám a királykategória, talán éppen az összetettsége miatt. Az első 15 percben a felkészülés zajlik, a versenyzők bekészítik az eszközeiket, beállítják az őrlőt. A technikai zsűri mindezt figyelemmel kíséri, és pontozza is. A következő 15 perc már a közönség előtt zajlik, ekkor kell elkészíteni és tálalni négy espressót, négy cappuccinót és négy alkoholt nem tartalmazó kreatív italt, amit az érzékszervi zsűri bírál. A bírák meghatározott szempontrendszer alapján pontoznak, de értékelésre kerül a versenyző figyelmessége, kávéismerete, valamint az egész prezentáció is. Tavaly Deák Joci, az Espresso Embassy baristája nyert, idén saját bevallása szerint elég nehéz dolga lesz, erős mezőny várja a startot.


 
A Brewers Cup a személyes kedvencem, szerintem az így készített kávék tudják leginkább megmutatni a termőterületet és a feldolgozási eljárásokat. A versenyben szabadon választott eszközzel kell a kávét elkészíteni, a feladat nehézsége abban rejlik, hogy az egyensúly mindenkinek egy kicsit mást jelent. A versenybírák a pontozás során figyelembe veszik az aromát, az ízt, az utóízt, a savasságot, a testet, az egyensúlyt, továbbá az ital teljes oldottanyag-tartalmát is. Ráadásul több hőmérsékleten is kóstolják az elkészített italokat, hogy a változásokat is figyelembe tudják venni.
 


A Cup Tasters számomra azért különleges, mert tavaly – a rendezőknek köszönhetően – versenyen kívül én is megmérhettem a tudásomat ebben a számban. A feladat nem volt egyszerű, a Cup Tasters a kávé kóstolásáról szól: nem kell ugyan felismerni a kávék fajtáit, termőhelyét, hanem ki kell választani azt az egy csészét, amelyikben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettőben. Nyolc háromszögből kell megtalálni az eltérő kávét, és erre 8 perc áll a rendelkezésre. Egyszerűnek hangzik, de nem az, mivel 8 esetben egymás után kell eltalálni a helyes csészét. A versenyzők elé kerülő hármasokat hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről származó kávék közül válogatják, így előfordulhat, hogy a kávék közötti különbségek minimálisak, így elég nehéz lehet kiválasztani az oda nem illőt. Tavaly emlékezetes körülmények között irtó szoros versenyben dőlt el a bajnoki cím, van rá esély, hogy idén is hasonló thriller vár a nézőkre és a versenyzőkre.
 
Május első hétvégéjén minden koffeinnel fertőzöttnek kötelező program a Budapest Coffee Festival, de azok is jól szórakozhatnak, akiket még nem érintett meg mélyen a műfaj, csak érdeklődnek iránta. A pontos programról az esemény honlapján és Facebook-oldalán érdemes tájékozódni.
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)