Mindszenthavi Mulatság 2023

2023.11.21. | Szabó Edit
Az utolsó meleg őszi napon rendezték az idei Mindszenthavi Mulatságot a bodrogkisfaludi és a bodrogkeresztúri borászok. Aki szereti a szívmelengetően kedves, családias hangulatú minifesztiválokat, annak jövőre is ott a helye…


Bodrogkisfalud kisebb, kedvesebb, Bodrogkeresztúr nagyobb, városiasabb. A két tokaj-hegyaljai település között alig van határ, az autóút egyik oldalán még Kisfaludot koptatja a lábunk, a másik oldalán pedig már keresztúri levegőt szívunk. Nem csoda, hogy a két település borászai sokszor döntenek úgy, hogy közösen hoznak létre fesztiválokat, a Boldogkisfalud Feszten éppen úgy ott vannak kiállítóként Keresztúr büszke borászai, ahogyan a Mindszenthavi Mulatságon a kisfaludiak. Mi, akik nem ott élünk, nem is választjuk soha külön őket, az agyunk egyik rekeszében van egy számukra fenntartott hely, valahol ott, ahol a legkedvesebb emlékeinket, a legfontosabb boros élményeinket őrizzük.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Hogy miért megyek el szinte minden évben a Mindszenthavi Mulatságra? A válasz egyszerű: mert szeretem azokat az embereket, akikkel ott szoktam találkozni, és úgy érzem magam, mintha a legkedvesebb rokonaimat látogatnám meg. Mert a keresztúri-kisfaludi rendezvények nem csupán végtelenül barátságos méretük miatt tűnnek családiasnak, hanem mert ott vannak a borászok gyerekei is. Jó látni, ahogy nőnek, ahogy egyre többet segítenek, jelen vannak, beleerősödnek a közegbe.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

A Mindszenthavi Mulatságot régebben azért szerettem, mert mindenki a saját portáján várta a közönséget, de persze volt néhány közösségi hely is, ahol összeverődtek az emberek. És mivel folyton vonultunk egyik helyről a másikra, a nap végére térdig koptattam a lábam – volt kisbusz is, csak azt mindig lekéstem –, de azt se bántam. Estére jártányi erőm sem maradt, hiába telt meg a táncházra a kultúrház, én csak ültem a terem végében, békésen kóstolgattam Takács Lajossal, és közben néztük, milyen szépen táncolja a mezőségit Bárdos Sarolta és Molnár Péter.
Mindez már a múlté, a Mindszenthavi mulatságot tavaly óta a Patricius Borház gyönyörű kertjében rendezik meg. Most már nem kell vándorolni, mindenki ott van egy helyen, csak a rendezvény végére kell valami fuvart szervezni, mert a hely nincs nagyon közel egyik településhez sem, és a kivilágítatlan gyalogosoknak nem nagyon örülnek a 37-es főúton közlekedők.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

A programot jó előre meghirdették a szervezők, a Borsmenta is beszámolt róla, hogy mi minden várható az idei rendezvényen.

Kezdésre érkeztünk, de úgy tűnt, a délelőtt 11 órás startot rajtunk kívül kevesen veszik komolyan. A borászok még rendezték a standokat, de Bodó Bendegúz (a Bott Pince tulajdonosainak, Bodó Juditnak és Bodó Józsefnek az elsőszülött fia) már ott posztolt a bejáratnál, és a kezünkbe nyomott egy poharat, úgyhogy kezdhettük is a kóstolást.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Az első asztal mellől a Bodó házaspár másodszülött fia, Vili integetett, így hát nem jutottunk messzire. Hetykén fejébe csapott szalmakalapjában vidáman töltötte a poharunkba a 2021-es Csontost, ennél jobban nem is indulhatott volna a nap. Álltunk a fényben – ez volt a legmelegebb őszi nap, kívánni se lehetett volna jobbat –, folyamatosan köszöntöttük a frissen érkezőket, és csak beszélgettünk, beszélgettünk vég nélkül. Még a várhegyi túrát is majdnem lekéstük, pedig azért nagy kár lett volna.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

A Hangavári Pincészet két tagja, Magyar Anita és Hudácskó Attila a Várhegy aljában vert tanyát, egy kedves ligetben, épp az ültetvények tövében. Felváltva mesélték a birtok történetét, és közben serényen töltögették a száraz borokat. Üde hárslevelű, friss habzó, gyümölcsbomba muskotály, mind zamatos, jóízű, szerettük is kellőképpen. Egy idő után a csapat elindult a hegytető felé, és útközben ellenőriztük, hogyan végzi munkáját a botritisz. Az októberi ködök megtették a hatásukat, a nemespenész már megtámadta a szemeket, lesz hát aszútermés az idén is, ha nem is olyan sok, mint tavaly.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Japán barátnőnk, Szato Maki, aki kifejezetten a botritisz kedvéért érkezett Magyarországra – egyébként filozófus és antialkoholista, de az aszú illata teljesen lenyűgözte – nem győzött álmélkodni. Megszállottan kóstolta egyik bogyót a másik után, és próbálta az aszúszem alapján megállapítani, hogy muskotály, hárslevelű vagy furmint szőlőt ízlel éppen.

A Várhegy tetejéről nyíló kilátást egyszer mindenkinek látnia kell. Igaz, hogy feljutni oda kissé kalandos, ösvény nincs, és az út meredek, de a pazar panoráma mindenért kárpótolja az embert. Nem beszélve arról, hogy a ligetben Anitáék aszúval várták a visszaérkezőket.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Miközben sétáltunk vissza a Patricius kertjébe, vidám gatorozókkal találkoztunk, akik a helyi polgármester vezetésével járták be a vidéket. Megálltak, hogy üdvözöljenek bennünket, aztán visszaszálltak a járművekbe, és elporzottak a hegy felé.

Hogy mi minden történt a délután folyamán, nehéz lenne összefoglalni. Nagy Kornél történész és Kiss Gábor geológus a dűlők ízéről mesélt, aztán Nahaj Péter, vagyis NahajPee perdült a mikrofonhoz, és miközben a számunkra kedves régi dalokat hallgattuk, folytattuk a kóstolást.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Babitsék pezsgője most is élmény volt, a Bodrog Borműhelyé nemkülönben, de a két száraz furmintjukat is nagyon szerettük. A Füleky szortimentjét már a Budavári Borfesztiválon végigkóstoltuk, de azért most is szemezgettünk egy kicsit, aztán bevonultunk a pincészetbe, hogy megnézzük a Hírös Gasztroszínház előadását, amelynek során megint csak kóstolni kellett.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Lassan árnyék borult a hegyre, szép volt az alkony és jó hangulatú az este. Megkóstoltuk a Betlehem Pihenőház és a Kisfalucska Udvarház főztjét – finom volt! –, hallgattuk a Főnix Rock Band koncertjét, élveztük, hogy enyhe az októberi este, hogy jó a társaság, és jó bor van a poharunkban. Nem is kell ennél több.

Mindszenthavi Mulatság 2023 - borsmenta.hu

Szép helyen szeretnivaló emberekkel együtt lenni jó. Ez a két kitétel maradéktalanul teljesült az idei Mindszenthavi Mulatságon, és éppen ez az, ami évről évre mindig visszahúz minket októberben Hegyaljára.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Vendégoldal

Boldogkisfaludra beköszöntött az ősz

2017.09.06. | Bodó Judit
Bottszerda 16.
Stockholmban reggelenként szokatlan dugóba kerülhet az ember, de a borhoz értenek. Itthon végre elkezdődött az iskola, és lassan indul a szüret. Nagy a készülődés, két hét múlva Tokaji…
Beszélgetünk

Hiszek a pozitív példa erejében

2018.05.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Patricius Borház építése a kétezres évek elején kezdődött a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben. A birtok ma már a környék egyik gyöngyszeme, boraik komoly sikereket aratnak a világversen…
Beszélgetünk

Dübörög a Füleky

2019.10.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Szabó Hajnalkával és Brezovcsik Györggyel
A 2007-ben érkező befektető megőrizte a régi nevet, de új tartalommal töltötte meg a Füleky Pincészetet. Tokaj-Hegyalja egyik legszimpatikusabb családi vállalkozásának marketingvezetőjé…
Iszunk

Borászat lett a kerámiagyárból

2020.10.08. | Szabó Edit
A bodrogkeresztúri kerámiagyár falai közé új élet költözött. Bodó Juditék a falubeliek régi történeteit hallgatva vették birtokba a Bott Pince új feldolgozóját…  
Utazunk

Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt!

2021.06.22. | Virág Orsolya
Bor, zene, boldogság – kell ennél több? Ezt kínálja június 25-27. között Tokaj-Hegyalja szívében az első BOLDOGkisfalud Feszt. A Borsmenta tesztelte a helyszínt, a részvétel kötelező! &…
Iszunk

Mulatság a szőlőben

2023.10.13. | Szabó Edit
Szőlőhegyen bandukolni, friss mustot kóstolni, dűlőmeséket hallgatni, borászokkal együtt borozni, jó társaságban beszélgetni, este csendesen mulatni – aki erre vágyik, annak ott a helye…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)