Iszunk

Mindszenthavi Mulatság 2023

Mindszenthavi Mulatság 2023 című cikk borítóképe
2023. 11. 21. | Szabó Edit
Az utolsó meleg őszi napon rendezték az idei Mindszenthavi Mulatságot a bodrogkisfaludi és a bodrogkeresztúri borászok. Aki szereti a szívmelengetően kedves, családias hangulatú minifesztiválokat, annak jövőre is ott a helye…

Bodrogkisfalud kisebb, kedvesebb, Bodrogkeresztúr nagyobb, városiasabb. A két tokaj-hegyaljai település között alig van határ, az autóút egyik oldalán még Kisfaludot koptatja a lábunk, a másik oldalán pedig már keresztúri levegőt szívunk. Nem csoda, hogy a két település borászai sokszor döntenek úgy, hogy közösen hoznak létre fesztiválokat, a Boldogkisfalud Feszten éppen úgy ott vannak kiállítóként Keresztúr büszke borászai, ahogyan a Mindszenthavi Mulatságon a kisfaludiak. Mi, akik nem ott élünk, nem is választjuk soha külön őket, az agyunk egyik rekeszében van egy számukra fenntartott hely, valahol ott, ahol a legkedvesebb emlékeinket, a legfontosabb boros élményeinket őrizzük.

Hogy miért megyek el szinte minden évben a Mindszenthavi Mulatságra? A válasz egyszerű: mert szeretem azokat az embereket, akikkel ott szoktam találkozni, és úgy érzem magam, mintha a legkedvesebb rokonaimat látogatnám meg. Mert a keresztúri-kisfaludi rendezvények nem csupán végtelenül barátságos méretük miatt tűnnek családiasnak, hanem mert ott vannak a borászok gyerekei is. Jó látni, ahogy nőnek, ahogy egyre többet segítenek, jelen vannak, beleerősödnek a közegbe.

A Mindszenthavi Mulatságot régebben azért szerettem, mert mindenki a saját portáján várta a közönséget, de persze volt néhány közösségi hely is, ahol összeverődtek az emberek. És mivel folyton vonultunk egyik helyről a másikra, a nap végére térdig koptattam a lábam – volt kisbusz is, csak azt mindig lekéstem –, de azt se bántam. Estére jártányi erőm sem maradt, hiába telt meg a táncházra a kultúrház, én csak ültem a terem végében, békésen kóstolgattam Takács Lajossal, és közben néztük, milyen szépen táncolja a mezőségit Bárdos Sarolta és Molnár Péter.
Mindez már a múlté, a Mindszenthavi mulatságot tavaly óta a Patricius Borház gyönyörű kertjében rendezik meg. Most már nem kell vándorolni, mindenki ott van egy helyen, csak a rendezvény végére kell valami fuvart szervezni, mert a hely nincs nagyon közel egyik településhez sem, és a kivilágítatlan gyalogosoknak nem nagyon örülnek a 37-es főúton közlekedők.

A programot jó előre meghirdették a szervezők, a Borsmenta is beszámolt róla, hogy mi minden várható az idei rendezvényen.

Kezdésre érkeztünk, de úgy tűnt, a délelőtt 11 órás startot rajtunk kívül kevesen veszik komolyan. A borászok még rendezték a standokat, de Bodó Bendegúz (a Bott Pince tulajdonosainak, Bodó Juditnak és Bodó Józsefnek az elsőszülött fia) már ott posztolt a bejáratnál, és a kezünkbe nyomott egy poharat, úgyhogy kezdhettük is a kóstolást.

Az első asztal mellől a Bodó házaspár másodszülött fia, Vili integetett, így hát nem jutottunk messzire. Hetykén fejébe csapott szalmakalapjában vidáman töltötte a poharunkba a 2021-es Csontost, ennél jobban nem is indulhatott volna a nap. Álltunk a fényben – ez volt a legmelegebb őszi nap, kívánni se lehetett volna jobbat –, folyamatosan köszöntöttük a frissen érkezőket, és csak beszélgettünk, beszélgettünk vég nélkül. Még a várhegyi túrát is majdnem lekéstük, pedig azért nagy kár lett volna.

A Hangavári Pincészet két tagja, Magyar Anita és Hudácskó Attila a Várhegy aljában vert tanyát, egy kedves ligetben, épp az ültetvények tövében. Felváltva mesélték a birtok történetét, és közben serényen töltögették a száraz borokat. Üde hárslevelű, friss habzó, gyümölcsbomba muskotály, mind zamatos, jóízű, szerettük is kellőképpen. Egy idő után a csapat elindult a hegytető felé, és útközben ellenőriztük, hogyan végzi munkáját a botritisz. Az októberi ködök megtették a hatásukat, a nemespenész már megtámadta a szemeket, lesz hát aszútermés az idén is, ha nem is olyan sok, mint tavaly.

Japán barátnőnk, Szato Maki, aki kifejezetten a botritisz kedvéért érkezett Magyarországra – egyébként filozófus és antialkoholista, de az aszú illata teljesen lenyűgözte – nem győzött álmélkodni. Megszállottan kóstolta egyik bogyót a másik után, és próbálta az aszúszem alapján megállapítani, hogy muskotály, hárslevelű vagy furmint szőlőt ízlel éppen.

A Várhegy tetejéről nyíló kilátást egyszer mindenkinek látnia kell. Igaz, hogy feljutni oda kissé kalandos, ösvény nincs, és az út meredek, de a pazar panoráma mindenért kárpótolja az embert. Nem beszélve arról, hogy a ligetben Anitáék aszúval várták a visszaérkezőket.

Miközben sétáltunk vissza a Patricius kertjébe, vidám gatorozókkal találkoztunk, akik a helyi polgármester vezetésével járták be a vidéket. Megálltak, hogy üdvözöljenek bennünket, aztán visszaszálltak a járművekbe, és elporzottak a hegy felé.

Hogy mi minden történt a délután folyamán, nehéz lenne összefoglalni. Nagy Kornél történész és Kiss Gábor geológus a dűlők ízéről mesélt, aztán Nahaj Péter, vagyis NahajPee perdült a mikrofonhoz, és miközben a számunkra kedves régi dalokat hallgattuk, folytattuk a kóstolást.

Babitsék pezsgője most is élmény volt, a Bodrog Borműhelyé nemkülönben, de a két száraz furmintjukat is nagyon szerettük. A Füleky szortimentjét már a Budavári Borfesztiválon végigkóstoltuk, de azért most is szemezgettünk egy kicsit, aztán bevonultunk a pincészetbe, hogy megnézzük a Hírös Gasztroszínház előadását, amelynek során megint csak kóstolni kellett.

Lassan árnyék borult a hegyre, szép volt az alkony és jó hangulatú az este. Megkóstoltuk a Betlehem Pihenőház és a Kisfalucska Udvarház főztjét – finom volt! –, hallgattuk a Főnix Rock Band koncertjét, élveztük, hogy enyhe az októberi este, hogy jó a társaság, és jó bor van a poharunkban. Nem is kell ennél több.

Szép helyen szeretnivaló emberekkel együtt lenni jó. Ez a két kitétel maradéktalanul teljesült az idei Mindszenthavi Mulatságon, és éppen ez az, ami évről évre mindig visszahúz minket októberben Hegyaljára.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Mulatság a szőlőben című cikk borítóképe

Mulatság a szőlőben

2023. 10. 13. | Szabó Edit
Szőlőhegyen bandukolni, friss mustot kóstolni, dűlőmeséket hallgatni, borászokkal együtt borozni, jó társaságban beszélgetni, este csendesen mulatni – aki erre vágyik, annak ott a helye október 14-én Bodrogkisfaludon, a Mindszenthavi Mulatságon…
Utazunk
Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt! című cikk borítóképe

Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt!

2021. 06. 22. | Virág Orsolya
Bor, zene, boldogság – kell ennél több? Ezt kínálja június 25-27. között Tokaj-Hegyalja szívében az első BOLDOGkisfalud Feszt. A Borsmenta tesztelte a helyszínt, a részvétel kötelező!
Iszunk
Borászat lett a kerámiagyárból című cikk borítóképe

Borászat lett a kerámiagyárból

2020. 10. 08. | Szabó Edit
A bodrogkeresztúri kerámiagyár falai közé új élet költözött. Bodó Juditék a falubeliek régi történeteit hallgatva vették birtokba a Bott Pince új feldolgozóját…
Beszélgetünk
Dübörög a Füleky című cikk borítóképe

Dübörög a Füleky

2019. 10. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés Szabó Hajnalkával és Brezovcsik Györggyel
A 2007-ben érkező befektető megőrizte a régi nevet, de új tartalommal töltötte meg a Füleky Pincészetet. Tokaj-Hegyalja egyik legszimpatikusabb családi vállalkozásának marketingvezetőjével és főborászával beszélgettünk…
Beszélgetünk
Hiszek a pozitív példa erejében című cikk borítóképe

Hiszek a pozitív példa erejében

2018. 05. 10. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Patricius Borház építése a kétezres évek elején kezdődött a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben. A birtok ma már a környék egyik gyöngyszeme, boraik komoly sikereket aratnak a világversenyeken. Molnár Péter birtokigazgatóval beszélgettünk.
Vendégoldal
Boldogkisfaludra beköszöntött az ősz című cikk borítóképe

Boldogkisfaludra beköszöntött az ősz

2017. 09. 06. | Bodó Judit
Bottszerda 16.
Stockholmban reggelenként szokatlan dugóba kerülhet az ember, de a borhoz értenek. Itthon végre elkezdődött az iskola, és lassan indul a szüret. Nagy a készülődés, két hét múlva Tokaji Ősz – először a Csontosban. Nem unatkozunk…