Olaszrizling – Jásdiék szerint

2024.04.06. | Németh Judit
Hogyan látják az olaszrizling helyzetét a Balaton környéki gazdák, miért nehéz a bioművelés, és miért fontos, hogy a GROW du Monde nemzetközi borversenynek Balatonfüred ad otthont? Németh Judit Jásdiékkal együtt vont mérleget…


Igaz, hogy a februári – egyébként hatalmas sikerű – „Olaszrizling szerintünk” esemény már lezajlott, de nem elégedtünk meg azzal, hogy mi is (majdnem) végigkóstoltuk a meghívott 22 pincészet olaszrizlingjeit. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen mérleget von erről és milyen szemszögből látja az olaszrizling jövőjét a főszervező Jásdi Pince.

Olaszrizling – Jásdiék szerint 
 
Az Olaszrizling szerintünk rendezvény pénteki szakmai napja eddig úgy zajlott, hogy a borászok elhozták és személyesen bemutatták a többieknek a saját olaszrizlingjeiket. De mivel „mindenki ismer már mindenkit”, az idén az adott új lendületet a rendezvénynek, hogy meghívtak három szakembert, akik egy igen aktuális témát, a biogazdálkodás és az organikus borok tárgykörét járták körül előadásaikban. A prezentációkat izgalmas eszmecsere követte.  
 
 
A szakmai program
 
Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének adjunktusa az ökológiai szőlőműveléssel járó klimatikus, gazdasági és szakmai kihívásokról beszélt, és nemzetközi példákon keresztül mutatta be, hogyan segíthetik a kutatóintézetek és a hatóságok a bioművelést vállaló termelők hatékony talaj- és növényvédelmét vagy éppen a piacra jutást.
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

Gyukli Krisztián, a balatonfüredi Gyukli Pince vezetője, aki a birtok tíz évvel ezelőtti alapításától kezdve organikusan műveli a területeket, a saját tapasztalatairól mesélt, és az egymástól való tanulás, a párbeszéd fontosságát emelte ki azzal szemben, hogy a szőlőt organikus és hagyományos módon művelők egymás ellenében határoznák meg magukat.
 
Mindkét előadó elismerte: az átállás nagyon sok pénzt és erőfeszítést igényel a pincészetek részéről, nem is beszélve az ezzel járó kockázatokról. Talán nem is gondolnánk, de a szőlőben alkalmazott bio-növényvédőszerek nemcsak sokkal drágábbak (és jóval gyakrabban kell bevetni őket), hanem nehezen is beszerezhetőek. A magyar biotermelők piaca olyannyira szűk (értsd: olyan alacsony a felhasználási volumen), hogy bizonyos szereket sok esetben nem is lehet megtalálni a honi forgalmazásban. Számokban kifejezve: Magyarországon hozzávetőleg 2 százalék az organikusan művelt szőlőterületek aránya, míg ez az érték a közeli Ausztriában 20 százalék. Mindemellett a művelt szőlőterületek nagysága is évről évre csökken itthon, tehát nem várható kiugró növekedés a mennyiségben.
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

A borpiacon érzékelhető, hogy nő a kereslet a fenntartható módon előállított borok iránt, de míg Magyarországon csak most van kibontakozóban ez a trend, addig a nemzetközi piacokat megcélzó borászatoknak valóban komolyan kell venniük az ezzel kapcsolatos elvárásokat.
 
A Jásdi Pince munkatársai is a fokozatos átállást látják járható útnak. Egyébként a kezdetektől osztják azt a nézetet, hogy a lehető legkevesebb és legkíméletesebb növényvédő szert kapja a szőlő, valamint arra törekszenek, hogy a növény természetes védelmét erősítsék (a talajtól kezdve a lombozatig), de a szélsőséges időjárási körülmények miatt bizonyos esetekben szükség van a beavatkozásra. A saját megfogalmazásuk szerint a természettel harmóniában művelik a szőlőt és készítik a boraikat.
 
Az átállással kapcsolatos kérdést tovább árnyalja a nemzetközi példák alapján kirajzolódó statisztika: tiszta bioművelés esetén 10 évente átlagosan 1 évjárat teljes kiesésével kell számolni az időjárás vagy a kártevők pusztítása miatt – ez pedig komoly anyagi áldozatot jelent egy pincészetnek.
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

Végül pedig Győrffy Zoltán magyar borszakíró, nemzetközi borbíráló és az olaszrizlinget nemzetközi porondon népszerűsítő GROW du Monde (a GROW a graševina, az olaszrizling és a welschriesling szavak összevonásából állt össze) egyik alapítója mutatta be a szervezet céljait. A GROW – amellett, hogy szintén az olaszrizling népszerűsítését tűzte zászlajára Közép-Európában és a Duna medencéjében – az idei nemzetközi borversenyét és kóstolóprogramját Magyarországon, Balatonfüreden fogja megrendezni, és a Balaton borrégió lesz a házigazda.  
 

A kóstoló
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

A szombati, nyilvános kóstolóra visszakanyarodva: átfogó képet kaptunk nemcsak a Balaton borrégió, hanem az egész ország olaszrizlingjeiről. Mindenhonnan azt halljuk, hogy csökken a borfogyasztás, aminek egyik oka, hogy a fiatalabb generációkat nem mozgatja meg sem egy-egy boros esemény, sem a borkultúra mélyebb megismerése. A fentiekre nagyon jól rácáfolt a rendezvény – részben talán az újonnan bevezetett junior jegynek köszönhetően –, sok fiatallal találkoztunk. Az sem volt ritka, hogy két generáció tagjai együtt kóstoltak, és szerencsére a hölgyek sem maradtak otthon. Nincs is ennél jobb fóruma a felelős és kulturált borfogyasztás népszerűsítésének.

Olaszrizling – Jásdiék szerint

És bár minden évben szeretnének valami újdonsággal előrukkolni a szervezők, sem a bevált helyszíneken (Jásdi Borterasz és Szent Donát Pince), sem a rendezvény méretén (20-25 pincészet) nem kívánnak változtatni, mert sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a szakmailag izgalmas és változatos, ugyanakkor családias légkör között.
 

Generációváltás Jásdiéknál
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

Egy ideje már nem titok, hogy a Jásdi Pincénél lassú és fokozatos generációváltás történik: Jásdi Attila a tavalyi évtől már operatív szinten is kezdi átvenni a pincészet irányítását szüleitől, Jásdi Istvántól és Maritól, és ebben felesége, Csaba Réka is támogatja, de ahogy ő fogalmaz: egy családi vállalkozás működtetése nem Excel-táblás művelet. A döntéshozatal továbbra is közös, a márkafrissítésért és az innovációkért azonban már az ifjabb generáció felel. Területeik nagy része saját, de az elszállt ingatlanárak miatt egyébként is falba ütközik bárki, aki manapság új területeket szeretne vásárolni. Abba pedig talán bele sem gondolunk – noha nem csak Balaton-specifikus problémáról van szó –, hogy a túlzott beépítés egy-egy dűlő mikroklímáját is tönkreteheti. 
 
Olaszrizling – Jásdiék szerint

Jásdiék ennek ellenére optimistán tekintenek a jövőbe, hisznek az összefogásban és a régiós szintű együttműködésben, amelynek a mai napig Jásdi István az egyik motorja. A pincészet törekszik rá, hogy az ország top éttermeiben is elérhetőek legyenek a boraik azok számára, akik nem tudnak személyesen ellátogatni Csopakra. Ezzel együtt mindenkit arra biztatunk, hogy vegye fel úti céljai közé a télen-nyáron nyitva tartó borteraszt, aki pedig igazán exkluzív élményre vágyik, válassza az ősztől tavaszig tartó időszakot, amikor lelassul egy kicsit az idő, és a jó borok mellett a borászat munkatársainak teljes figyelmét is élvezhetik az oda érkező vendégek.
 
Fotó:
facebook
Németh Judit

Beszélgetünk

Az eleganciára szavazok

2018.09.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Jásdi Istvánnal
Húsz éve telepedett le Csopakon, és ma az övé az egyik legizgalmasabb borospince és a legjobb borterasz a környéken. Jásdi István tudja, hogyan kell élni. Sokat tanulhatnánk tőle…  …
Iszunk

Az Örökség íze

2019.10.06. | Szabó Edit
30 éves a Bussay Pincészet. Sok minden van a mondat mögött. Szép és nehéz évek, gondok, fájdalmak, emlékek, borok, emberek. Valaki, aki már a felhő széléről integet azoknak, akik fenéki…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–c…
Tesztelünk

Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2016

2019.11.11. | Szabó Edit
A vörös permi homokkővel fedett Lőczedombon 4-5000 palack olaszrizling születik évente. Közülük kinyitni egyet mindig ünnep, hiszen ez a bor igazi egyéniség. Gyakorlott fogyasztóknak aj…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 2.

2019.12.10. | Szabó Edit
Befejeződött a Borsmenta olaszrizlingtesztje. A második fordulóban két badacsonyi és egy mátrai bor került a dobogóra, összesítettben a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizlin…
Beszélgetünk

Az idők szavát meg kell hallani!

2020.09.12. | Vargha Márk
Beszélgetés Török Csabával
Ha balatoni borokról beszélünk, azonnal az olaszrizling vagy a kéknyelű jut eszünkbe; Török Csaba Szent György-hegyi birtoka, a 2HA azonban Toszkána fő fajtájáról, a sangioveséről lett…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)