Tesztelünk

Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2016

Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2016 című cikk borítóképe
2019. 11. 11. | Szabó Edit
A vörös permi homokkővel fedett Lőczedombon 4-5000 palack olaszrizling születik évente. Közülük kinyitni egyet mindig ünnep, hiszen ez a bor igazi egyéniség. Gyakorlott fogyasztóknak ajánljuk…

A közepesen intenzív szalmasárga színű bor édes tónusú illatában fehér szirmú virágok és fehér húsú gyümölcsök jellegzetes jegyeit érezzük, a körtés, őszibarackos, nyári almás illat valahogy mégis szokatlanul mély, nem vidítják citrusok.

Kóstolva dús és gazdag, húsos, mégis selymes a korty, a textúra remek, az illatban ígért gyümölcsösséget azonban csak nyomokban fedezzük fel, helyette intenzív sósságot kapunk. A karakteresen megjelenő termőhelyi jelleg nagyon izgalmas, és a mögötte felsejlő körtés, almás hangulat még utal arra, hogy fiatalon a bor kirobbanóan gyümölcsös lehetett. Az utóíz közepesen hosszú, és a sósság mellett ellenpontként megjelenik benne a fajtára jellemző markáns kesernye.

Nem a szokványos, könnyű balatoni olaszrizlinggel van itt dolgunk, a Lőczedomb szépen rányomta a bélyegét minden cseppre. Kezdő fogyasztók nem biztos, hogy értékelni fogják, inkább azoknak ajánljuk, akik szeretnek elmerülni az olaszrizlingek világában.

(85 pont)
2019. október 15-én kóstoltuk a Borirodában.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Lőczedombi Olaszrizling
Termelő: Jásdi Pince
Termőhely: Balatonfüred–Csopaki borvidék
Évjárat: 2016
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: olaszrizling
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: Kóstolom Borbár
Ára: 4550 Ft
A termelő weboldala: http://www.jasdipince.hu/

A pincészet elérhetősége:

Jásdi Pince
Cím: 8229 Csopak, Arany János u. 1.
E-mail: jasdiborterasz@t-online.hu
Tel.: +36 30733 0113

Fotó:
Vető Gábor

Iszunk
A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1. című cikk borítóképe

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019. 11. 07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–csopaki bor áll az élen…
Főzünk
Sajttal sült körte című cikk borítóképe

Sajttal sült körte

2017. 01. 09. | Szabó Edit
A világ egyik legegyszerűbb előétele, bármelyik évszakban elkészíthető, és nagyon jól kínálható gyümölcsös borok kísérőjeként.