Iszunk

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban című cikk borítóképe
2023. 10. 28. | Nádasi Eszter
Szent György-hegyi vörösek, szekszárdi fehér cuvée, szürkebarát narancsbor és amforás kadarka – a fenntarthatóság elveit követő borászatok népszerű tételeivel ismerkedtünk. A felsorolás még nem teljes…

Október 19-én, csütörtökön az organikus minőségi borokkal és pezsgőkkel foglalkozó Mitiszol? is elindította őszi kóstolószezonját. A szaküzletben ezúttal a Badacsonyi és a Szekszárdi borvidék találkozott: Molnár Áron (PAP Wines) és Posta Bori (Pósta Borház) mutatták be 4-4 borukat.

A fehértől a borostyánig

Az est első fehér tétele a tradicionálisan vörösboros Szekszárdi borvidékről érkezett: a borházzal a spontán erjesztett, derítetlen, reduktív Pósta Blanc 2022 olaszrizling és sauvignon blanc házasítást kóstolgatva ismerkedtünk. Legidősebb szőlőtőkéik a nagyapa által telepített olaszrizlingek, de szép számmal vannak 20-21 éves szőlőik, 2010-2011 között pedig volt egy nagyobb újratelepítésük. Posta Bori az édesapjával és a nagybátyjával dolgozik, a tősgyökeres szekszárdi család a borvidéken elsőként kezdett el természetes borokkal foglalkozni, a 2022-es szüretre kapták meg az organikus minősítést.

Molnár Áron és felesége, Karina Vissonova 2010-ben érkeztek meg a Szent György-hegyre. Vettek egy házat, amihez tartozott egy szőlőterület is – nem hagyták veszni. A kezdetektől organikusan módszerekkel dolgoznak, mára biodinamikus borászatként működnek. Tételeik közül a Tuff 2021 az első az esti borsorban: a hegy keleti oldalán, a bazaltorgonák alatt termett, köves, tufás, nehezen megművelhető talajon. Szürkebarát natúrbor, határozott, fűszeres illattal és ízzel, mely hosszan megmarad. A kézi kosárprés után kilenc hónapig érintetlenül hagyták, barrique hordóban érett – szűretlen, derítetlen és kénmentes.

A Rozsda 2021 színe meghozza az őszi hangulatot a poharakba: narancsbor, bár készítője jobban szereti az „amber wine” nevet. Szürkebarát, ugyanabból a táblából, mint a Tuff 2021, huszonegy napig volt héjon, majd barrique hordóba került. A PAP Wines új projektje kipróbálni, hogy milyen lesz a szürkebarát narancsboruk akkor, ha föld alá ásott amforákban érik.

Szekszárd kék szőlői

A Pósta Borháznak 2017 óta van két olasz amforája: nincsenek se mázolva, se földbe ásva. Ebben készült a Pósta Amforás Kadarka: a fajta gyümölcsös-fűszeres jegyeit jól kiemeli az amforás érlelés. Bori mesél arról, hogy bár Szekszárdon 100-150 évvel ezelőtt szinte csak kadarka volt, mára 5-10% körülire szorult vissza az aránya. Ebben közrejátszik a vékony héjú, tömött fürtökben növő szőlő gombákra, betegségekre való érzékenysége – emiatt nem túl gazdaságosan termeszthető.

Következik a borvidék másik „szinte kötelező” fajtája, a kékfrankos: Bori igazi jolly jokernek tartja, mivel rozé, siller és vörösbor is készülhet belőle. A mélyvörös Pósta Kékfrankos 2019 közepes pörkölésű 500 literes hordóban érett, melyben korábban cabernet franc és merlot volt. Idén korán, már október közepére túl voltak a kékfrankosszüreten: az évjárati sajátosságokhoz képest jó mennyiséget szedtek ebből a fajtából is, a szokásosnál persze kevesebbet – Szekszárdot sem kerülte el a lisztharmat és a peronoszpóra.

Vörösek a Szent György-hegyről

A nyár a Szent György-hegyet sem kímélte, júliusban alig volt esőmentes nap, augusztusban pedig egy jégesőt hozó vihar zúdult a vidékre. 2021 viszont egy kifejezetten meleg évjárat volt, ekkor készült a PAP Wines Pinot Noir 2021. A hegy déli és keleti oldalán is van ebből a fajtából, a borba a szürkebarát alatti területekről is került: a vulkanikus pinot noir egy évet töltött el egy tízéves hordóban.

A PAP Wines Bazalt 2019 története úgy indult, hogy Áronék megvették a házuk melletti szőlőterületet, egy igazán sokszínű kékszőlő-palettával. 2015-ben egyben szüretelték le és dolgozták fel az itt termett gyümölcsöt, és az eredmény olyan jó lett, hogy 2017-ben és 2019-ben is készült ilyen házasítás. A tétel 50% cabernet franc plusz 50% zweigelt, merlot és cabernet sauvignon találkozása, tizenöt hónapon keresztül érett francia fahordóban.

Három év hordóban

Az est végén a cabernet franc fajtaborként is megmutatta magát: a 2017-es évről Posta Bori azt meséli, hogy az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata volt Szekszárdon. Ekkor készült a dűlőszelektált Pósta Prémium Cabernet Franc 2017: nyitott kádban, spontán erjedt, majd három évig volt új tölgyfa hordóban – azt tapasztalják, hogy az új hordó jegyei ennyi idő alatt belesimulnak a borba. Az értékesítés előtt adtak neki még egy évet a palackos érésre. Testes bor született, mely nem veszítette el gyümölcsös jegyeit – utolsó kortyait már a kötetlen beszélgetés során ízlelgetjük.

A nyolc tételnek ezzel a végére értünk, a Mitiszol? kóstolószezonjaviszont még csak most kezdődik: érdemes figyelni az eseményeiket.

Fotó:
Nádasi Eszter

Tesztelünk
Pósta Borház: Amfórás Kadarka 2019 című cikk borítóképe

Pósta Borház: Amfórás Kadarka 2019

2022. 01. 28. | Szabó Edit
A Pósta Borház 2019-es amforában érlelt kadarkájából mindössze 1300 palack készült. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…
Eszünk
És. És? És! című cikk borítóképe

És. És? És!

2020. 09. 18. | Szabó Edit
Kellemes hangulat, laza elegancia, profi kiszolgálás, tiszta ízek – ezt kapja a vendég, ha úgy dönt, hogy elkölt egy ebédet Budapest belvárosában, az ÉS Bisztró meggypiros napernyőkkel árnyékolt teraszán…
Eszünk
„Házikoszt” a Balatonnál című cikk borítóképe

„Házikoszt” a Balatonnál

2020. 09. 07. | Vargha Márk
Két pince, jó borok, emlékezetes ételek. A Balaton déli partján a Kékajtó Borászat, északon pedig a PAP Wines vendéglátását élveztük…
Iszunk
Mitiszol? kilencedszer című cikk borítóképe

Mitiszol? kilencedszer

2019. 12. 03. | Vargha Márk
Elhivatott borászok, kiváló borok, remek hangulat, tökéletes szervezés – nagyjából így lehetne leírni a természetes borok idei csúcstalálkozóját, a Mitiszol? Fesztivált. Íme a Borsmenta részletes beszámolója…
Iszunk
Ezt ittuk a Mitiszol? Fesztiválon című cikk borítóképe

Ezt ittuk a Mitiszol? Fesztiválon

2017. 11. 30. | Németh-Hehl Szilvia
A Terra Hungarica természetközpontú elveit valló borászatokat tömörítő fesztiválja igazi színfoltja a budapesti boros rendezvények zsúfolt világának. A legutóbbit november 18-án tartották. A Borsmenta is ellátogatott az eseményre…
Vendégoldal
A kis herceg után szabadon című cikk borítóképe

A kis herceg után szabadon

2017. 11. 29. | Bodó Judit
Bottszerda 22. rész
Megvolt a Gyengébb? Nem! könyvbemutatója Budapesten. Szombaton lesz itt is, Keresztúrban, nem elfelejteni! Részt vettünk a Mitiszol? fesztiválon, aztán Balla Enikővel csaptunk egy görbe napot. Mert megérdemeljük…