2024.01.26. | Szabó Edit
Divatos a pét-nat, ezért is szenteltünk egy Borsmenta-tesztet a hazai gyalogpezsgőknek. A dobogóra egy zalai, egy kőszegi és egy villányi tétel került. Íme a részletek…



Mi a pét-nat, vagyis a pétillant naturel?

pétillant naturel francia kifejezés természetes gyöngyözést jelent, és ez nagyjából össze is foglalja, hogy mi a pét-nat. Mindenki azt hiszi, hogy valami szupermodern csodát zártak itt palackba, pedig ez a technológia valójában nagyon régi; úgy is hívják: méthode ancestrale, vagyis ősi módszer. A lényege a következő: a bor erjedésekor a mustban lévő cukor alkohollá alakul, és a folyamat során szén-dioxid is képződik. A gáz normális körülmények között elillanna, csakhogy a pét-natos palackok tetejét koronazárral zárják le, így az erjedés során képződő szén-dioxid benne marad a borban. Eddig meg is volnánk, de most jön a bökkenő: nagyon nehéz előre megjósolni, hogy végül mekkora lesz a palackon belüli nyomás. A pét-nat sokszor zabolátlan: ha meggondolatlanul lepattintjuk róla a koronazárat, villámgyorsan felhabzik, és úgy lő ki a palackból, mint a méregdrága champagne-ok a Formula–1-es versenyek eredményhirdetésekor. Néhány termelő azt tanácsolja, hogy tartsuk a bort eleve fejjel lefelé, hogy a seprő összegyűlhessen az üveg nyakában, és víz alatt nyissuk ki. Így is számolnunk kell némi veszteséggel, de az itallal együtt a seprő legnagyobb része is kifut a palackból, így a visszamaradt bor sokkal tisztább lesz. Bár van, aki kifejezetten a szedimentre gyúr, azon ügyeskedik, hogy neki töltsenek utoljára, hadd jusson az üledékből minél több a poharába.

A pét-natban az is jó, hogy meglehetősen szabad kezet ad a borásznak: készülhet tartályban, hordóban, de akár még amforában is, a bor készítője maga döntheti el, hogy melyik eljárást tartja célravezetőnek, és milyen szőlőfajtát választ hozzá.

Egy szó mint száz, a pét-nat sok tekintetben szakít a hagyományokkal, ezért szerzett magának viszonylag nagy rajongótábort az utóbbi években a borászok és a fogyasztók körében egyaránt.
 
Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

A tesztről



Mivel a pét-natokból viszonylag kevés készül, nehéz belőni a teszt optimális időpontját. Sajnos az idén nem sikerült nagyon szélesre a merítés: 6 borvidék 9 bora került a poharunkba. A Mátrából három, Villányból kettő, Zalából, Egerből, Neszmélyből, Sopronból pedig egy-egy. Hívtunk többet is, de sok helyről azt a választ kaptuk, hogy még nem készült el, vagy azt, hogy már elfogyott. (Elképzelhető, hogy írásunk szereplői közül sincs már kereskedelmi forgalomban egyik vagy másik tétel, de nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy kijelenthessük: ezek a pét-natok jövőre is ott lesznek a borászatok kínálatában.)

A tapasztalataink szerint a karcsú, elegáns, mégis energikus gyalogpezsgők szerepeltek jobban a teszten, a borszerű, kissé nehézkesebb, testesebb változatok kevésbé nyerték el a szakemberek tetszését.

Mutatjuk az első ötöt – az eredmény a tesztelők átlagpontszámai alapján alakult ki.
 
Az ötödik – Turay Családi Pincészet: Generosa Pét-Nat 2022

Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

A Turay család már évszázadok óta műveli a szőlőt a baji szőlőhegyen. A jelenlegi borászatot 2002-ben alapították, a boraik egy 250 éves pincében érlelődnek, amelyet eredetileg kapucinus rendi szerzetesek építettek. Jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodnak, a szőlő agyagos, márgás, mészköves talajon terem. A természet megóvása nagyon fontos a család számára, 2018 óta biogazdaságként működnek. A pincészetet ma apa és fia, Turay Isván és Turay Kamill vezeti.

Tesztelt pét-natjuk meglehetősen ritka, ugyanis generosa szőlőfajtából készült. Az ezerjó és a piros tramini szőlőfajta keresztezésével született szőlőfajtát Bíró Károly nemesítette 1951-ben. A halvány borostyánszínű, opálos nyerspezsgő első látásra olyan, mint egy szűretlen őszibaracklé. Az illata is őszibarackos, egy kis ringlóval és némi citrussal kiegészülve. Lendületes habzású, intenzív ital, kicsit karcos buborékokkal, körtés, birses, barackos ízekkel. Tökéletes vendégváró, a műfaj kedvelői örülni fognak neki.  

A negyedik – Bakonyi Pincészet: PétNat Bio Olaszrizling-Királyleányka 2022

Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

Bakonyi Péter állatorvosnak készült, de szerencsére a gimnáziumi évei alatt mégis úgy döntött, hogy borász lesz belőle. Első szőlőterületeit szülői segítséggel vásárolta, pincészetét 2011-ben alapította. Jelenleg 5 hektárt művel Siklós és Nagytótfalu határában. „Első íz- és illatélményeim megmutatták, hogy a borban van valami erős, szavakon túli üzenet arról, hogy a világ szebb annál, mint aminek látjuk” – írja honlapján Péter, és tapasztalataink azt mutatják, meg is tesz mindent, hogy ezt bebizonyítsa a fogyasztóknak.

Korábbi tesztünk idején a pincészet 100% királyleányka gyalogpezsgőjét kóstoltuk, most viszont az olaszrizling-királyleányka házasítás került a poharunkba. A feltűnően virágos illat körtés, almás, kivis gyümölcsösséggel keveredik, és ízben egy kis finom gyógynövényességgel egészül ki. A szerkezet szép és arányos, a test karcsú és elegáns, az alkohol szinte visszafogott, mindössze 10,5%. Szívesen isszuk, de nem árt sietni vele, mert az egyetlen hibája, hogy a buborék gyorsan eltűnik belőle.

A harmadik – Wassmann Bormanufaktúra: Blanc de Franc 2022 PétNat

Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

Hazánk legkisebb biodinamikus szőlőbirtokát egy német házaspár alapította a Villányi borvidéken. A kezdetektől bioelvek szerint működő pincészet 2012-ben kapta meg a biodinamikus minősítést. A szőlőt Ralf Wassmann műveli, a borokat Susann Hanauer készíti. Céljuk az, hogy a lehető legtermészetesebb módon születő boraikon keresztül mutassák be a szőlőfajták tulajdonságait, az évjárat és a termőhely egyediségét. Minden boruk spontán erjed, és nulla vagy nagyon alacsony kéntartalommal, szűretlenül és derítetlenül kerül forgalomba.

A Blanc de Franc pét-nat több szempontból formabontó, hiszen nem elég, hogy biodinamikus, de ráadásul fehér, és még habzik is. A kézzel szüretelt szőlő préselés nélkül, tartályban, spontán erjedt. A bor a habzóboros palackban fejezte be az erjedést. A végeredmény krémes és lédús, finoman és kitartóan gyöngyöző, nagyon szép gyalogpezsgő, amelyben az almás, körtés, epres aromákat gyógynövényesség kíséri. Szép és emlékezetes, a műfaj egyik gyöngyszeme.

A második – Unger Bormanufaktúra: Different Today 2022

Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

A kőszegi pincészetet két távoli unokatestvér, Stampf Ervin építész és Kaibinger Tamás ügyvéd alapította. A nagyszülők birtokain kezdtek gazdálkodni, a 2020-as volt a borászat első évjárata. A Kálvária-hegyen, a Szultán-dombon, a Felsőárnyékos-dűlőben, az Ördögárokban és a Guba-hegyen található ültetvényeiken biogazdálkodást folytatnak, és a pincében is ezeket az elveket követik. Aki szeretne róluk többet tudni, kövesse figyelemmel Kaibinger Tamás kéthetente megjelenő bornaplóját a borsmenta.hu oldalon.

Different Today fantázianevű pét-natjuk zweigelt szőlőfajtából készült. A hagymahéjszínű, opálos gyalogpezsgő illatában örömmel fedezzük fel a málnás-szamócás gyümölcsösséget és a finom, rózsaborsos fűszerességet. Az arányok jók, de gyorsan meg kell inni, mert sajnos a gyöngyözése nem elég kitartó. Akit viszont ez nem zavar, hűtse be alaposan, és kínálja aperitifnek vagy akár egy jó epres-szamócás gyümölcsleves mellé.

Az első – Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022

Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

A közismert történet szerint a pincészetet dr. Bussay László alapította, aki fiatal orvosként érkezett a zalai Csörnyeföldre, és ott vált a magyar borászat egyik meghatározó alakjává. A birtokot és a háziorvosi praxist halála után lánya, Dorottya vitte tovább, aki az előbbit ma már Kis Tamás somlói borásszal az oldalán igazgatja. Jelenleg öt és fél hektáron gazdálkodnak, és tevékenységüket két kislányuk is árgus szemmel figyeli.

A Méthode Ancestrale traminiből készült buborékos ital, neve az ősi eljárásra utal. Bájos és lendületes pét-nat, zöld bogyós gyümölcsösséggel, sárgadinnyés, kivis aromákkal, amelyeket szépen egészít ki a traminire jellemző, de csak árnylatokban megjelenő sárga rózsás ízkarakter. Frissítő ital, markáns, de nem bántó buborékokkal, kitartó gyöngyözéssel. Kiváló welcome drink.  
 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Száraz Krisztián (Borgonista), Kiss Michał (blogger), dr. Vargha Márk (Borsmenta), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
 
Pét-natok tesztje a Borsmentán 2023

Íme a teljes borsor a pincék szerinti betűrendben:


Bakonyi Pincészet: PétNat Bio Olaszrizling-Királyleányka 2022; Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022; Daróczi Vinotéka: Rezdülés 2022; Hoop Wines: PINK 2021; Itt és Most Pince: Kadarka PetNat 2023, Kékfrankos PetNat 2023; Turay Családi Pincészet: Generosa Pét-Nat 2022; Unger Bormanufaktúra: Different Today 2022; Wassmann Bormanufaktúra: Blanc de Franc 2022 PétNat.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

Bikaviadal

2022.11.25. | Szabó Edit
Megvolt a nagy bikavérteszt a Borsmentán. Mutatjuk a győzteseket!
A Borsmenta bikavértesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk kettébontani a sort. Így az első alkalommal 15, a másodikon 14 bikavér került a poharunkba, Egerből és Sze…
Iszunk

Juhfarkteszt

2023.01.21. | Szabó Edit
A juhfark, Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája mára újra reneszánszát éli. A Borsmenta juhfarktesztjén 10 pincészet 12 bora került a poharakba, és nem mind a Somlóról. Mutatjuk a l…
Iszunk

Cabernet franc teszt 2023

2023.03.13. | Szabó Edit
A Borsmenta legújabb tesztjén a hazai cabernet franc borokat vettük górcső alá. Kiváló tételeket kóstoltunk az ország 6 borvidékének 13 pincészetétől. A dobogóra egy villányi, egy balat…
Iszunk

Rajnairizling-teszt 2023

2023.06.14. | Szabó Edit
Egy töki félédes bor nyerte a Borsmenta magazin idei rajnairizling-tesztjét, de badacsonyi, pannonhalmi és kunsági bor is került az élmezőnybe. Meglepetésekben nem volt hiány, mutatjuk…
Iszunk

Hárslevelűteszt 2023

2023.08.04. | Szabó Edit
A Borsmenta hárslevelűtesztjén 6 borvidék 18 bora került górcső alá. Nagy meglepetésre két mátrai, egy egri és egy somlói bor végzett az első négy között. Íme a részletek…
Iszunk

Karácsonyi kadarkateszt 2023

2023.12.13. | Szabó Edit
Hagyományos karácsony előtti kadarkatesztünkön 6 borvidék 17 borát kóstoltuk, és örömmel jelentjük, hogy volt minek örülni. A dobogóra Szekszárd és Eger került fel, de a többi borvidékr…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (295) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (17) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)