2023.08.04. | Szabó Edit
A Borsmenta hárslevelűtesztjén 6 borvidék 18 bora került górcső alá. Nagy meglepetésre két mátrai, egy egri és egy somlói bor végzett az első négy között. Íme a részletek…


Ahol a furmint a király, ott a hárslevelű a királynő, de az olaszrizling mellett is hasonló szerepet tölt be. Ő az állandó másodhegedűs, a kistestvér, az untermann. Pedig kvalitásait tekintve akár főszereplővé is válhatna, de a hárslevelű nem szereti a feltűnést, nem áll jól neki a harsányság. Olyan, mint egy jó parfüm: elég egy csöppnyi belőle, hogy mindent megváltoztasson maga körül.


A fajtáról

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu

A hárslevelű a Kárpát-medencében született, ez a hazája, nem is igen ismerik máshol a világon. A szlovákok lipovinának, a németek Lindenblättrigernek hívják. Hazánkban a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta, leginkább a Mátrában és Tokajban érzi jól magát, de terem az Egri, a Villányi, a Neszmélyi és a Nagy-Somlói borvidéken, meg néhány más területen is. Októberben érik, a héja vékony, ezért rothadásra hajlamos, megfelelő körülmények között jól aszúsodik. A belőle készült bornak rengeteg arca van, a csontszáraztól a 6 puttonyos aszúig bármit el lehet készíteni belőle, ha az évjárat megengedi, de házasításokban is rendkívül népszerű, főleg a furmint párjaként.


A hárslevelű illat- és ízjegyei

A hárslevelű illata általában kifejezetten kedves, de nem parfümösen édes és nem lehengerlően harsány, inkább elegáns, mértéktartó, bájos. Illat- és ízjegyeiben egyértelműen felismerhető a hársmézes, virágporos, fehér virágos jelleg, amit gyakran fűszeresség kísér. Ha vulkanikus talajról érkezik, a fenti jegyek finom, ásványos sóssággal egészülnek ki, szép ellenpontul szolgálva az édes, mézes világnak.

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu


A tesztről

A Borsmenta idei hárslevelűtesztjén 14 pincészet 18 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas bora került a poharunkba: 5-5 érkezett a Tokaji és az Egri borvidékről, 3 a Somlóról, 2-2 a Mátrából és Badacsonyból, egy pedig a Tolnai borvidékről. A legidősebbekhez 2016-ban, a legfiatalabbakhoz 2022-ben szüretelték a szőlőt, a mezőny legtöbbje a 2021-es évjáratban született.

Meglepetés, hogy a legjobb 4 közé nem került tokaji bor. A legmagasabb pontszámot kapott tokaji, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 2021-es késői szüretelésű hárslevelűje az 5. helyen végzett. Az élmezőnyben két mátrai, egy egri és egy somlói bort találunk. És most nézzük, hogy a tesztelők átlagpontszámai alapján hogyan alakult az élmezőny.

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
 

A negyedik – Somlói Apátsági Pince: Hárslevelű 2019

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu

Kevesen tudják, hogy a Pannonhalmi Főapátságnak valaha a Somló hegyen is voltak szőlőterületei. A földet az államosításkor kis parcellákra darabolták, és új tulajdonosok kezdték művelni. Az egyik ilyen kicsi ültetvényt vásárolta meg Balogh Zoltán 2001-ben, és a következő években még néhány parcellát szerzett az első mellé. Így alakult meg a Somlói Apátsági Pince, amely az eltelt évek alatt egyedi, jól felismerhető stílust alakított ki magának. A 2017 óta organikus minősítéssel rendelkező 3 hektáros birtok ültetvényein hagyományos somlói szőlőfajták teremnek. A szőlő teljes érettségben kerül a pincébe, a bor spontán erjed és fahordóban érik. Mindez együtt adja azt a jellegzetes, jól felismerhető karaktert, amely mindig kikóstolható a Somlói Apátsági Pince boraiból.

A pincészet általunk tesztelt, 2019-es bora már nem forgalmi tétel, viszont a frissebb évjáratok még elérhetők. Kár, hogy ezt már nem tudjuk beszerezni, mert most igen szép formáját mutatja. Gazdag, intenzív, mély, tüzes, tele van édesfűszeres és virágos asszociációkkal. Ízében az intenzív gyógynövényes karakter szép ásványossággal egészül ki. Az érett somlói borok mintapéldája, utóízében karakteres, de nem bántó édességérzettel. Még sokáig szép marad.
 

A harmadik – Maróti Pince: Mátrai Hárslevelű 2016

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu

Maróti Attila halk beszédű, csendes ember, a mátraiak a borvidék egyik legjobb szakembereként tartják számon. Borai sorra-rendre hozzák az aranyérmeket az országos versenyekről, mégis kevesen ismerik. Nem sztáralkat, csak teszi a dolgát a lehető legjobban. A gyöngyösi főiskolán szerzett diplomát, visontai pincészetét 1995-ben alapította, jelenleg 70 hektáron gazdálkodik, de csak 12 hektár terméséből készít bort, a többit szőlőként értékesíti. Olaszrizlingjét mindenki imádja, zenitből készült édes borának bérelt helye van az Országos Borverseny aranyérmesei között, de a többi bora is figyelmet érdemel.

A tesztre küldött 2016-os hárslevelű meglepő mélységeket mutat. Édes, hársmézes illata sárgabarackos, vaníliás asszociációkkal egészül ki, ízben egy kis gyömbéres, egzotikus gyümölcsös karakter adódik hozzá. Selymes textúrájú bor, remek sav-cukor aránnyal, emlékezetes ízvilággal. Élmény kóstolni.
 

A második – Bolyki Pince: Meta Tema 2019

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu

Bolyki János egri pincészetét aligha kell bemutatni a borkedvelőknek. És persze őt magát se, hiszen remek humora, szociális érzékenysége és jó borai miatt egyaránt az érdeklődés középpontjában áll. A pince Eger határában, hatalmas sziklák alatt található, és ma már nem csupán a borok érlelésének helyszíne, hanem népszerű rendezvényközpont is, ahol lakodalmukat ülő fiatal párok vagy komoly konferenciák szervezői adják egymásnak a kilincset s töltik meg vendégeikkel a völgyet.

A 2019-es Meta Tema édes bor a javából. Literenkénti 108,4 grammos cukortartalma kimondva magasnak tűnhet, de az édességet remek savak ellenpontozzák, az egyensúly jó, minden a helyén van. Selymes, gazdag hárslevelű, szép mézességgel, bodzás, fehér virágos asszociációkkal. Szívesen megkóstolnánk enyhén csípős ázsiai ételek mellé.


Az első – René’s Wine Heaven: Hárslevelű BIO 2022A René’s Wine Heaven tulajdonosa, Juhász René a Mátrai borvidék egyik csodabogara. Focistának készült, ám egy sportbaleset miatt le kellett mondania álmairól, és választott magának egy másik életutat. És ez a mi szerencsénk. René 2012-ben kezdett borászkodni, területei Gyöngyöstarján és Gyöngyöspata határában helyezkednek el. A szőlőben és a pincében egyaránt bioelvek szerint dolgozik, és a hivatalos tanúsítványt is megszerezte. Birtokmérete 6,5 hektár, lassan növekszik, nem bíz semmit a véletlenre. Borai spontán erjednek és segédanyagok nélkül készülnek, ahogy a természet megadta. Sokszor dolgozik teljesen kénmentesen, a legtöbb tételéből csak pár száz palack készül.

A teszten szereplő 2022-es hárslevelűhöz egy 0,3 hektáros ültetvény adta a szőlőt. Összesen 160 liter bor készült belőle, abból nyitottunk egy palackot. Hihetetlenül gazdag beltartalom, intenzív, szilvabefőttes, birsalmasajtos aromatika jellemzi, rengeteg hársmézzel. A savak élénkek, az arányok nagyon jók, a 85 grammnyi cukortartalom belesimul a kompozícióba, és az utóíze furcsa módon egyáltalán nem tűnik édesnek. Különleges bor, különleges alkalmakra. Kár, hogy már alig van belőle.


A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Borsmenta hárslevelűteszt 2023 - borsmenta.hu

Bertalan György 
(Vinolingua), Száraz Krisztián (Borgonista), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Papp Róbert (Fill the Winebox), Pesti Eszter (Borsmenta), Barossné Koós Andrea (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta)

 
A teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Benkő Borház: Hárslevelű 2021; Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Diókút Hárslevelű 2018; Bolyki Pincészet: Metha Thema Grand Superior 2021, Meta Tema 2019; Fekete Pince Somló: Hárslevelű 2018; Kőfejtő Pince: Hárslevelű 2021; Maróti Pince: Mátrai Hárslevelű 2016; Palkó Zsolt Pincészete: Hárslevelű 2020; René’s Wine Heaven: Hárslevelű BIO 2022; SanzonTokaj: Rány Hárslevelű 2020; Somlói Apátsági Pince: Hárslevelű 2019; Szászi Birtok: Hárslevelű 2021; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Hárslevelű Dry BIO 2022, Tokaji Late Harvest 2021; Tóth és Tóth Debrői Borok: Debrői Hárslevelű Superior 2019, Debrői Hárslevelű Selection (félédes) 2021, Debrői Hárslevelű „Töppedt” (édes) 2021; Tűzkő Birtok: Hárslevelű 2019. 
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

Pinot noir teszt 2022

2022.05.30. | Szabó Edit
A Borsmenta pinot noir tesztjén 8 borvidék 13 pincészetének 16 borát vettük górcső alá. A dobogó első fokán egy egri, a másodikon egy kunsági, a harmadikon egy etyeki bor végzett. Íme a…
Iszunk

Sauvignon blanc teszt 2022

2022.07.19. | Szabó Edit
A Borsmenta sauvignon blanc tesztjén 13 borvidék 19 borászatának 22 tételét vettük górcső alá. A dobogóra egy etyeki, egy mátrai és egy móri bor került. Íme a részletek…  
Iszunk

Bikaviadal

2022.11.25. | Szabó Edit
Megvolt a nagy bikavérteszt a Borsmentán. Mutatjuk a győzteseket!
A Borsmenta bikavértesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk kettébontani a sort. Így az első alkalommal 15, a másodikon 14 bikavér került a poharunkba, Egerből és Sze…
Iszunk

Juhfarkteszt

2023.01.21. | Szabó Edit
A juhfark, Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája mára újra reneszánszát éli. A Borsmenta juhfarktesztjén 10 pincészet 12 bora került a poharakba, és nem mind a Somlóról. Mutatjuk a l…
Iszunk

Cabernet franc teszt 2023

2023.03.13. | Szabó Edit
A Borsmenta legújabb tesztjén a hazai cabernet franc borokat vettük górcső alá. Kiváló tételeket kóstoltunk az ország 6 borvidékének 13 pincészetétől. A dobogóra egy villányi, egy balat…
Iszunk

Rajnairizling-teszt 2023

2023.06.14. | Szabó Edit
Egy töki félédes bor nyerte a Borsmenta magazin idei rajnairizling-tesztjét, de badacsonyi, pannonhalmi és kunsági bor is került az élmezőnybe. Meglepetésekben nem volt hiány, mutatjuk…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)