Szepsy István Életműdíjat kapott

2021.06.23. | Szabó Edit
A Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020-ban úgy döntött, hogy Életműdíjat adományoz Szepsy István mádi borásznak. A világjárvány miatt többször elhalasztott díjátadóra végül június 21-én került sor…
 

Sokáig gondolkodhatunk, de nem fogunk méltóbb embert találni erre az elismerésre. Szepsy István fél évszázada dolgozik a Tokaji borvidékért, a tokaji bor nemzetközi hírnevének megteremtéséért. Büszkén és örömmel adjuk hírül, hogy a Magyar Bor Akadémia Életműdíját 2020-ban Szepsy István kapta.

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református Gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti Egyetemen kapott diplomát, és 1990-ig Mádon dolgozott főkertészként. Munkaidő után fáradhatatlanul építette saját kis birtokát. 1997-ben Anthony E. Hwanggal létrehozták a tarcali Királyudvart, amely a maga 100 hektáros területével a világ egyik legnagyobb édes bort termelő birtoka lett. Óriási szakmai lehetőség volt ez, de amellett biztos megélhetést is nyújtott, amire szükség volt ahhoz, hogy a családi pince tovább épülhessen.



Kissé különc emberként István mindig a saját útját járta, és bár kísérleteinek kezdetben alig akadt követője, egy idő után mindenki számára egyértelművé vált, miért mondja mindig, hogy terméskorlátozás nélkül nem születhetnek nagy formátumú borok, és hogy nyitni kell a száraz borok felé.

Mióta csak ismerjük, Istvánt a kíváncsiság hajtja, és annak vágya, hogy saját területeiből kihozza a maximumot. Már hatéves korában tudta, hogy a tokaji szőlőnek szeretné szentelni az életét, és ez az elhatározás az eltelt évtizedek alatt mit sem változott. Kitartó munkáját számos díjjal ismerték el, megkapta Az Év Bortermelője és a Borászok Borásza címet, 2013-ban a világon másodikként neki ítélték a Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) díjat, amelyet a borászok Oscar-díjának is tekinthetünk.
 

„Tökéletesen ki lettem fényezve” – kezdte ünnepi beszédét a díjazott a tőle megszokott szerénységgel. Megtudtuk, hogy a Tokaji borvidéken 52 első osztályú dűlő van, amelyek közül egy tucatnyit választott ki magának. Erre a tizenkettőre fog fókuszálni a jövőben, mert ezek a területek segíthetik céljai elérésében. „Ha eddig egyedi borokat készítettünk, ezután még egyedibbeket fogunk készíteni” – ígérte a beszéd végén, és ha valakinek, hát neki bízvást elhihetjük, hogy ez így is lesz. 



A díjátadót követő ebédet az Anyukám Mondta celebrálta, az ételek Dudás Szabolcs vezetésével készültek, az italokat Dudás Szilárd töltötte a vendégek poharába.



A kacsamájterrine mellé a 2016-os édes szamorodni, a habzó vajban, túrógombóccal tálalt harcsafiléhez a 2017-es Úrágya Furmint, a zöldséges bárányhoz a 2016-os Szent Tamás Furmint szegődött társul, a desszertként felszolgált Rákóczi-túróst és ezzel az egész étkezést pedig a 2013-as Szepsy Aszú koronázta meg.


A díjhoz szívből gratulálunk, és Szepsy Istvánnak sok aktív, boldog évet kívánunk!
Fotó:
Szabó Edit -
Dékány Tibor

Tesztelünk

Szepsy Pince: Úrágya Furmint 2015

2017.01.09. | Szabó Edit
Kifejezetten barátságosra hangolt, nagyon szerethető furmint intenzív gyümölcsösséggel, fűszernyi sóssággal.
Vendégoldal

Szepsy István rangos nemzetközi elismerést kapott

2019.11.20. | Borsmenta
A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésének tekinthető Walter Scheel éremmel díjazták Szepsy István tokaji borász munkásságát Németországban…  
Tesztelünk

Szepsy Pince: Szamorodni 2013

2020.03.18. | Szabó Edit
Egy nagykönyves szamorodni Szepsy István pincéjéből. Térítő bor, azoknak is tetszeni fog, akik soha nem isznak édeset. Kéksajthoz, libamájhoz tökéletes választás…
Beszélgetünk

Lestoppoltam Szepsy Istvánt

2020.12.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Palkó Gabriellával
Lám, mi minden történhet egy stoppoló egyetemistával, ha éppen Szepsy István veszi fel! Interjúnkban Palkó Gabriella, az abaújszántói Palkó Borok borásza mesél…  
Vendégoldal

A szőlő nem okoz csalódást

2021.06.03. | Borsmenta
Szepsy István nemrégiben a Roadster magazinnak mesélt a mindennapjairól, a terveiről, valamint a magyar borászat helyzetéről…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)