Iszunk

A pozitív gondolatok kadarkája

A pozitív gondolatok kadarkája című cikk borítóképe
2025. 09. 13. | Szabó Edit
Különleges bor készült az egri Tóth Ferenc Pincészetben. A 2023-as évjáratú Kadarka Superior nagy formátumú, tartalmas, mégis könnyen iható, elegáns tétel, és vonzza a pozitív gondolatokat!

Hogy ma van nekünk kadarka nevű szőlőnk és abból borunk, azt jelentős mértékben az Egri borvidék nagy öregjének, a még 86 éves korában is aktív Tóth Ferencnek köszönhetjük. Feri bácsi egyike volt azoknak az egri borászoknak, akik nagyon sokat tettek a fajta megmentéséért és újbóli felvirágoztatásáért.

1966-ig Eger meghatározó fajtája volt
A kadarka érzékeny szőlőfajta, a régi gazdák tudták, hogy kell vele bánni. A bakművelésű tőkéken jól érzi magát, a kordont viszont nem szereti, ezért a szocializmus évei alatt rányomták a „gazdaságtalan” pecsétet, és néhány év leforgása alatt kiszorult a termelésből. Pedig régen volt belőle bőven, 1966-ig Eger meghatározó fajtájának számított, ez adta a bikavér alapját. Többféle klónt is telepítettek a borvidékre, de hogy melyiket hová és melyik hogyan terem, azt a kétezres évek elejére már csak a régi gazdák tudták, vagy még ők sem.


Tóth Ferenc bízott a kadarkában, ezért éveket áldozott arra, hogy egy kedves barátjával rendszeresen bejárja a területeket. Szisztematikus munkával térképezték fel a még meglévő kadarkatőkéket, megjelölték és szaporítani kezdték a különböző klónokat, majd elvégezték az engedélyeztetési eljárást is. Végül 2003-ban kijelölt egy 0,4 hektárnyi területet az Almagyar-dűlőben, és oda telepítette azt a hat klónt, ami az előkészítő fázisban a legígéretesebbnek tűnt. Aztán figyelt. Gyűjtötte a tapasztalatokat, készítette a feljegyzéseket, és igyekezett minél többet megtudni a fajtáról. A munkába bevonta a lányát, Katát is, aki 2008-ban ügyvezetőként csatlakozott a pincészethez. Az eltérő tulajdonságokkal rendelkező tőkéken érett gyümölcsből éveken keresztül készítették a szinte láthatatlan mennyiségű borokat, kóstoltak, elemeztek, tűnődtek, míg végül kiválasztották a legígéretesebb klónokat, és azok kaptak helyet az Almagyar-dűlőben. A 2500 féltve őrzött tőke nagy reménység. Az ott szüretelt szőlőből készült el 2023-ban az az Egri Kadarka Superior bor, amit nekünk is volt szerencsénk megkóstolni.

Tóth Ferenc: Egri Kadarka Superior 2023
A szőlőt hagyományos módon, kézzel szüretelték, nyitott kádakban erjesztették, és kézzel csömöszölték tíz napon át. A bor másod- és harmadtöltésű hordókban pihent egy évet.

Az illata kezdetben erősen fűszeres. A kakukkfű, a majoránna és a rozmaring laza, olaszos harmóniáját még üdébbé varázsolja egy leheletnyi eukaliptusz. A gyümölcsök csak később csatlakoznak: a galagonya, a som, a hibiszkusz és a csipkebogyó véletlen találkozása a vadmálnával egy tavaszi réten. Hűvös az illat, tartása van, de nem tartózkodó, kifinomult és elegáns. Bele lehet szeretni. 

Kóstolva ízgazdag és könnyed, de nem könnyű. Az illatban ígért fűszeresség ízben is megjelenik, viszont az olasz trióból főleg a kakukkfű dominanciája marad, amit finoman ölel körbe a somos-vadmálnás, kellemesen fanyar erdei bogyós gyümölcsös világ.

A tannin érett és simogató, a textúra bársonyos, de a savaknak köszönhetően a korty frissítő, van benne lendület, energia. Különleges bor, a pohárban folyamatosan változik, mélyül, szépül, érdemes neki időt hagyni.


Ha ételt keresünk hozzá, akkor csirkepörkölt, pizza, lecsó mellé töltsük pohárba, de olasz tésztákkal is jó párost alkot. A legegyszerűbb fogást is felemeli, fénykörébe vonja, ezért helye van az ünnepi asztalon, viszont fontos tudni, hogy ez a bor nem kíván feltétlenül ételt. Langyos őszi délutánokon, amikor sárgán csordul a lemenő nap, jó lehet vele kiülni a kertbe vagy a teraszra egy könyv társaságában. De még jobb kettesben – olyan emberrel, akit szeretünk –, komótosan kortyolgatva élvezni az ízeket. Közben elmélkedni, tervezni a jövőt, amit biztosan szépnek látunk majd, mert ez a kadarka mértékletesen fogyasztva nem tompít, hanem frissít, és vonzza a pozitív gondolatokat.

Fotó:
Tóth Ferenc Pincészet
Upor László

Tesztelünk
Tóth Ferenc Pincészet: Egri Kadarka Superior 2018 című cikk borítóképe

Tóth Ferenc Pincészet: Egri Kadarka Superior 2018

2021. 12. 25. | Szabó Edit
Tóth Ferenc az Egri borvidék egyik „nagy öregje”, aki sokat tett azért, hogy a kadarka fajta visszatérjen a borvidékre. A pincészet superior kadarkája ünnepi asztalra való, tökéletes karácsonykor a hal, húsvétkor a sonka mellé…
Beszélgetünk
Abban hiszek, hogy a bor örök című cikk borítóképe

Abban hiszek, hogy a bor örök

2020. 04. 14. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Katalinnal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője válaszol…
Beszélgetünk
A bor a lényeg című cikk borítóképe

A bor a lényeg

2019. 02. 09. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Katalinnal
Éjfélkor született, szüret idején, tisztességtudóan megvárva, hogy édesanyja végigdolgozhassa a napot a szőlőben. Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője büszkén folytatja az utat, amin a szülei elindultak…
Eszünk
Mély csokik, mély borok című cikk borítóképe

Mély csokik, mély borok

2019. 01. 30. | Szabó Edit
Hogy milyen az, amikor Gombóc Artúr borozni megy? Valószínűleg éppen ilyen. A minap a Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládé közös bor-csoki kóstolóján szédültünk el…
Tesztelünk
Tóth Ferenc Pincészet: Kadarka 2013 című cikk borítóképe

Tóth Ferenc Pincészet: Kadarka 2013

2018. 03. 25. | Szabó Edit
A melegebb tavaszi napok, hűvösebb nyáresték bora, lecsó vagy töltött paprika mellett remekül megállja a helyét, pikáns fűszeressége rendkívül szerethető.