Vissza
Iszunk

Király utcai sörbéke

Király utcai sörbéke című cikk borítóképe
2024. 02. 17. | Upor László
Nem borhely! Egy új pesti sörhely – nem csak korhelyeknek! A frissen nyílt Unityban jártunk…

Úgy látszik, szép csendben új alternatív gasztrocsomópont alakul a budapesti Király utca „másik végén” – azaz az óperenciás körúton is messze túl, a százas sorszámok környékén (majd’ tízpercnyire a villamostól, egyes romkocsmáktól akár bő negyedórányira is, oh!). Itt, a Lövölde téri torkolatnál, a Borsmentán is méltán megénekelt remek pizzéria (Little Italy) és az eddig lapunkban méltatlanul nem emlegetett vegán-alter Szabad Bisztró közé ékelve új sörfőzde/söröző nyílt.

Amint e mondatot írjuk, a kínálat kilenc sör – három lager, öt IPA és egy stout –, de nagyon csalódnánk, ha Tomi, a világlátott és ambiciózus főzőmester nem állna elő újabb tételekkel, amennyiben a kereslet úgy kívánja. Márpedig a kereslet úgy fogja kívánni. Sejtésünk szerint hamar idetalálnak majd azok, akik élnek-halnak a helyben készült sörökért

A Unity néven nyílt főzde és ivoda szimpatikus minimalizmusa (csupasz fehér falak, egyszerű asztalok-székek) hangulattalannak tűnhet, de ezt bőven ellensúlyozza a sörcsap mögött álló Évi és Tomi póztalan mosolya és a minőségi lé, ami a csapból csorog. Aztán ki tudja, idővel tán a fal is kap majd némi dekorációt. A kirakatüveg fölötti roló mindenesetre máris afféle sörös Tesz-vesz várost idéz.

A poharak is mintha mind idéznének valamit. A könnyű lagereknek való félliteres „nagy” korsó inkább az angolpubos pintesre emlékeztet, a négydecis „normál” korsó, illetve a kétdecis pohár elegáns fehérboros kehelyre, az egydecis pedig grappakóstoló vagy whiskys pohárra.

Hogy miért kell egydecis pohár egy sörözőbe? Egyszerű: ide nem vedelni jön az ember (bár lesznek, akik de), hanem hogy a friss sör természetes ízét érezze – és lehetőleg többfélét is. A sörmenü árlistájának egyik legvonzóbb tétele épp ebben segít: nagyjából korsóáron befizethetsz a szabadon összeállítható háromszor egydecis kóstolóra. Pár éve arra kaptuk fel a fejünket, hogy valamit majdnem átaludtunk: egyszeriben nemcsak a borsorokon érdemes odafigyelve végigsétálni oda és vissza, de a sörkínálatban is nem várt színek széles spektruma jelenik meg.

A többek között a Szent András sörfőzdében, illetve londoni és bristoli vendéglátó egységekben kikupálódott (bocs) Mátyus Tamás egy hétköznapi lakóházban, a Király utca 101. alatt állítja elő és veri csapra a teljes kínálatot. Egy részét – a jövőben feltehetőleg egyre nagyobb részét – saját recept alapján. A főzde speciális konstrukcióban, közösségi támogatással (is) jött létre.

A nyitás utáni első hét egy átlagos estéjén még nem volt tumultus, kóstolás közben jót beszélgethettünk a pultnál – Tamás szívesen és szakszerűen (de nem elijesztő tudományossággal) sorolta a tudnivalókat erjesztésről, forralásról – vagy épp nemforralásról –, az élő sör természetéről és naponkénti változásairól.

Választani nehéz, mindenki megtalálja majd idővel, ami neki tetszik. Mi elsőre úgy döntöttünk, a lager mint műfaj – legyen bármilyen korrektül elkészítve – továbbra sem tud felizgatni; a spektrum másik végén álló ébenfekete stout (Ön matt) annál inkább: a típus vadságához képest kifejezetten engedékeny, finoman kávés. A szortiment egyetlen kiugróan „zamatosított” tétele, a Monstrogue-nak keresztelt bazsalikomos NEIPA megosztó sör lesz. Párosunk egyik tagja beleszeretett, a másiknak nem szimpatikus a túlzottan ízgörbített karakter. A másik négy IPA viszont mindkettőnket meggyőzte – leginkább talán a NeLeGa nevű tropical és a saját recept alapján készült hazy – művésznevén Easy beginnings.

Nagyképűségmentes környezet, jó sörök a csapon, két kedves arc a pult mögött, támogató látogatók – Király utcai sörbéke: mi kell ennél több, hogy az ember visszajárjon? Amíg még befér.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Eszünk
Ülj be Hannához! című cikk borítóképe

Ülj be Hannához!

2022. 03. 31. | Upor László
Békés reggeli Erzsébetvárosban
Négy asztal, tizenkét szék, finom reggeli, barátságos vendéglátás. Megnyílt a Chez Hanna reggeliző-kávézó Budapesten, a Szenes Hanna parkban…
Eszünk
Akit a pizza füstje megcsapott című cikk borítóképe

Akit a pizza füstje megcsapott

2022. 02. 15. | Upor László
Little Italy Budapesten, a Király utcában. Számtalanszor jártunk náluk, de a desszertig csak egyszer jutottunk. Nem hiányzott. Ilyen egy autentikus pizzéria a hetedik kerületben…
Beszélgetünk
Kisüzemi sör a Csallóközből című cikk borítóképe

Kisüzemi sör a Csallóközből

2020. 07. 04. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés Baranyai Szilárddal
A határ szlovák oldalán is hódító útjára indult a kisüzemi sör. Baranyai Szilárd Nagymegyeren főzi Rye Island Beer márkanevű söreit, és az újdonságokat saját sörözőjének törzsvendégei kóstolhatják először…
Iszunk
Malátaország lakói – olvassunk a sörök között! című cikk borítóképe

Malátaország lakói – olvassunk a sörök között!

2017. 04. 30. | Bőti László
Beerdekker 1. Az alsóerjesztésű sörök
Szeretnél megmártózni a „habokban”, de magad sem tudod, merre indulj? Tarts velünk, fedezzük fel együtt a sörök ismerős, mégis ismeretlen birodalmát. Kalauzunk, Horváth Bence először a lagersörök földjére vezet bennünket…
Iszunk
A „tárgyalóteremből” jelentjük című cikk borítóképe

A „tárgyalóteremből” jelentjük

2017. 03. 20. | Bőti László
Habra fel! 4.
Egy jó péntek este a beeróságon (sic!) kezdődik, hiszen odabent barátságos tér, kedves személyzet és mindennap más különlegesség fogad, ráadásul a szóda is ingyen van. Ahhoz pedig, hogy valaki odakerüljön, még komolyabb erőfeszítéseket sem kell tennie…
Iszunk
Hasonló a hasonlónak örül című cikk borítóképe

Hasonló a hasonlónak örül

2017. 03. 02. | Bőti László
Habra fel! 3.
Ízlelgetjük a fatábla feliratát: SÖR丨SAJT. Lelki szemeink előtt sárgálló cheddarok, lágy brie-k és izgalmas, kisüzemi sörökkel teli korsók jelennek meg. Úgy sejtjük, hogy így egymás mellett valami igazán maradandót fognak alkotni…