Eszünk

Ülj be Hannához!

Ülj be Hannához! című cikk borítóképe
2022. 03. 31. | Upor László
Négy asztal, tizenkét szék, finom reggeli, barátságos vendéglátás. Megnyílt a Chez Hanna reggeliző-kávézó Budapesten, a Szenes Hanna parkban…

A Budapest belvárosában található Rózsa utca egy ponton csöpp terecskévé tárul. A terecske –néhány fa, bokor és egy időnként működő szökőkút is barátságosabbá hangulatosítja – kissé nagyotmondóan parknak nevezi magát, de mi, környékbeliek ezért is szeretjük, hiszen a hely néhány éve a rettentő fiatalon mártírhalált halt költőnő és harcos, Szenes Hanna emlékére kapta új nevét. Egy ideje aztán a Szenes Hanna park(ocska) kerítését Kolodko-miniszobor is díszíti: kis bronz ejtőernyős az ugrás pillanatában.

Itt, a hetedik kerület csendes zugában (a „bulinegyedtől” jótékonyan hallótávolságon kívül) nyílt az év elején a tér méretéhez illően intim reggeliző-kávézó. Franciás nevét és belső hangulatát a helyszínhez igazította: a Chez Hanna tapétája buja virágkert – merő rózsaburjánzat, mondhatjuk kegyes kis csalással.

A felszolgálás zavarba ejtően kedves és derűs – igaz, ekkora helyen biztosan nem megy másképp, hisz a „pultos” és a fogyasztó ha akarna, sem bújhatna el egymás elől (de nem akar). A beszélgetés magától értetődő, hisz a mindössze négyasztalos helyiség kisebb, mint a szomszédos házakban egy-egy tágasabb nappali.

Viszont a tavaszi napsütésben az alig-park peremére kiperdülő néhány asztal-szék máris megduplázza a Hanna befogadóképességét. A jelek – és reményeink – szerint ennyivel a szerény létszámú személyzet még éppen elbír ugyanolyan kedves mosollyal, mint amit megszoktunk.

A meleg italok kínálata és minősége megfelel az elvárásoknak, az édes és sós kávékísérő sütemények választéka belátható szélességű. Utóbbiakat testvérük, a Budán található Le Petit Boulanger francia pékség készíti, ellenben ­a saláta, az ilyen-olyan szendvics, a Croque Madame és ropogós párja, a Monsieur, a mindenféle kérésre egyénileg összedobott omlett és számos brunch-elem természetesen helyben születik, a miniatűr hajókonyha méretű főzőpulton. (Leves is van!)

Amennyire néhány látogatás alapján meg tudjuk ítélni, minden jó minőségű, minden épp olyan, amilyennek lennie kell – innen kezdve csak az a kérdés, kinek mi áll közelebb ínyenc-szívéhez. A polcon csomagolt fűszerek, szószok, lekvárok, szörpök mutatják a jövőbeni lehetséges irányokat: válogatott csemegék kicsiny boltja is berendezkedik itt.

Na de mit keresnek egy reggeliző polcán borosüvegek? Nemrég hírét vettük, hogy a Hanna hamarosan megrendezi első borkóstoló estjét, és ha ez beválik, nyilván rendszert is csinálnak belőle.

Noha markáns az indulás, többfelé látszik nyitott út a Hanna előtt, mert ez a műfaj – a csendesen, szerényen minőségi kisbisztró – még mindig sokfelé hiányzik a városban, az országban.

Drukkolunk a Hannának, kívánjuk, hogy hamar kialakuljon az alkalmi és a törzsközönség, a csendes környéknek pedig (helyi lakosok lévén különösen) azt kívánjuk, hogy a Hanna őrizze meg egyszerre vendég- és lakóbarát természetét (egyben: lakóbarát nyitvatartási rendjét), vidítsa, de ne lármázza fel a környéket.

Fotó:
Upor László

Eszünk
Beugrottunk Andriskához című cikk borítóképe

Beugrottunk Andriskához

2022. 02. 18. | Szabó Edit
A kővágóörsi Andriska Pékbisztróban nem a kenyerek a legjobbak, nem a sütemények, és még csak nem is a hangulat. Hanem mindez együtt. Nem kicsit! Aki nem hiszi, járjon utána…
Eszünk
Akit a pizza füstje megcsapott című cikk borítóképe

Akit a pizza füstje megcsapott

2022. 02. 15. | Upor László
Little Italy Budapesten, a Király utcában. Számtalanszor jártunk náluk, de a desszertig csak egyszer jutottunk. Nem hiányzott. Ilyen egy autentikus pizzéria a hetedik kerületben…
Eszünk
Öt jó étel Budapesten című cikk borítóképe

Öt jó étel Budapesten

2021. 12. 28. | Vargha Márk
Sertésfülcsipsz, vadpörkölt, füstölt kacsamáj, gado gado saláta, kacsamájpástétom. Öt budapesti étterem egy-egy ételét ajánljuk most a Borsmenta olvasóinak figyelmébe.
Eszünk
Szarkaláb Mádon című cikk borítóképe

Szarkaláb Mádon

2021. 08. 31. | Szabó Edit
Mediterrán hangulat, buja kert, kékre festett székek, halk zene. Lehetnénk akár Toszkánában vagy Provence-ban is, de Mádon ülünk, a falu végén, és nem tudjuk, hogy mikor éreztük magunkat utoljára ennyire jól…
Eszünk
Osamáék Byblosa című cikk borítóképe

Osamáék Byblosa

2020. 10. 25. | Horváth Ágnes
„Ez nem fine, hanem fun dining, ahol az a cél, hogy a vendégek barátságos, otthonos környezetben élvezzék az ételeket és az italokat” – foglalja össze Osama Kutaini az Astoria mellett található étterem ars poeticáját, és rögtön tudjuk, hogy a Byblos nekünk való hely…
Eszünk
Túrázz, hüttézz Ürömön! című cikk borítóképe

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020. 01. 17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli vasárnapon szívesen fáznál egy kicsit…