Vissza

Ülj be Hannához!

2022.03.31. | Upor László
Négy asztal, tizenkét szék, finom reggeli, barátságos vendéglátás. Megnyílt a Chez Hanna reggeliző-kávézó Budapesten, a Szenes Hanna parkban…

A Budapest belvárosában található Rózsa utca egy ponton csöpp terecskévé tárul. A terecske –néhány fa, bokor és egy időnként működő szökőkút is barátságosabbá hangulatosítja – kissé nagyotmondóan parknak nevezi magát, de mi, környékbeliek ezért is szeretjük, hiszen a hely néhány éve a rettentő fiatalon mártírhalált halt költőnő és harcos, Szenes Hanna emlékére kapta új nevét. Egy ideje aztán a Szenes Hanna park(ocska) kerítését Kolodko-miniszobor is díszíti: kis bronz ejtőernyős az ugrás pillanatában.



Itt, a hetedik kerület csendes zugában (a „bulinegyedtől” jótékonyan hallótávolságon kívül) nyílt az év elején a tér méretéhez illően intim reggeliző-kávézó. Franciás nevét és belső hangulatát a helyszínhez igazította: a Chez Hanna tapétája buja virágkert – merő rózsaburjánzat, mondhatjuk kegyes kis csalással.



A felszolgálás zavarba ejtően kedves és derűs – igaz, ekkora helyen biztosan nem megy másképp, hisz a „pultos” és a fogyasztó ha akarna, sem bújhatna el egymás elől (de nem akar). A beszélgetés magától értetődő, hisz a mindössze négyasztalos helyiség kisebb, mint a szomszédos házakban egy-egy tágasabb nappali.



Viszont a tavaszi napsütésben az alig-park peremére kiperdülő néhány asztal-szék máris megduplázza a Hanna befogadóképességét. A jelek – és reményeink – szerint ennyivel a szerény létszámú személyzet még éppen elbír ugyanolyan kedves mosollyal, mint amit megszoktunk.



A meleg italok kínálata és minősége megfelel az elvárásoknak, az édes és sós kávékísérő sütemények választéka belátható szélességű. Utóbbiakat testvérük, a Budán található Le Petit Boulanger francia pékség készíti, ellenben ­a saláta, az ilyen-olyan szendvics, a Croque Madame és ropogós párja, a Monsieur, a mindenféle kérésre egyénileg összedobott omlett és számos brunch-elem természetesen helyben születik, a miniatűr hajókonyha méretű főzőpulton. (Leves is van!)



Amennyire néhány látogatás alapján meg tudjuk ítélni, minden jó minőségű, minden épp olyan, amilyennek lennie kell – innen kezdve csak az a kérdés, kinek mi áll közelebb ínyenc-szívéhez. A polcon csomagolt fűszerek, szószok, lekvárok, szörpök mutatják a jövőbeni lehetséges irányokat: válogatott csemegék kicsiny boltja is berendezkedik itt.



Na de mit keresnek egy reggeliző polcán borosüvegek? Nemrég hírét vettük, hogy a Hanna hamarosan megrendezi első borkóstoló estjét, és ha ez beválik, nyilván rendszert is csinálnak belőle.



Noha markáns az indulás, többfelé látszik nyitott út a Hanna előtt, mert ez a műfaj – a csendesen, szerényen minőségi kisbisztró – még mindig sokfelé hiányzik a városban, az országban.



Drukkolunk a Hannának, kívánjuk, hogy hamar kialakuljon az alkalmi és a törzsközönség, a csendes környéknek pedig (helyi lakosok lévén különösen) azt kívánjuk, hogy a Hanna őrizze meg egyszerre vendég- és lakóbarát természetét (egyben: lakóbarát nyitvatartási rendjét), vidítsa, de ne lármázza fel a környéket.


 
Fotó:
Upor László

Eszünk

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020.01.17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli…
Eszünk

Osamáék Byblosa

2020.10.25. | Horváth Ágnes
„Ez nem fine, hanem fun dining, ahol az a cél, hogy a vendégek barátságos, otthonos környezetben élvezzék az ételeket és az italokat” – foglalja össze Osama Kutaini az Astoria mellett t…
Eszünk

Szarkaláb Mádon

2021.08.31. | Szabó Edit
Mediterrán hangulat, buja kert, kékre festett székek, halk zene. Lehetnénk akár Toszkánában vagy Provence-ban is, de Mádon ülünk, a falu végén, és nem tudjuk, hogy mikor éreztük magunka…
Eszünk

Öt jó étel Budapesten

2021.12.28. | Vargha Márk
Sertésfülcsipsz, vadpörkölt, füstölt kacsamáj, gado gado saláta, kacsamájpástétom. Öt budapesti étterem egy-egy ételét ajánljuk most a Borsmenta olvasóinak figyelmébe.
Eszünk

Akit a pizza füstje megcsapott

2022.02.15. | Upor László
Little Italy Budapesten, a Király utcában. Számtalanszor jártunk náluk, de a desszertig csak egyszer jutottunk. Nem hiányzott. Ilyen egy autentikus pizzéria a hetedik kerületben…
Eszünk

Beugrottunk Andriskához

2022.02.18. | Szabó Edit
A kővágóörsi Andriska Pékbisztróban nem a kenyerek a legjobbak, nem a sütemények, és még csak nem is a hangulat. Hanem mindez együtt. Nem kicsit! Aki nem hiszi, járjon utána…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)