2024.05.31. | Szabó Edit
Ismét az Unicum Ház kertjében tartotta meg hagyományos májusi szakmai kóstolóját a Zwack Izabella Borkereskedés. A hangulatos térben felállított asztaloknál húsznál is több borászat várta a vendégeket. A rendezvényen a Borsmenta női csapata járt…


Hogy miért mesélek egy olyan borkóstolóról, ahová a nagyközönség nem, csupán a szakma szűk köre nyer bebocsátást? Nos azért, mert ha az esemény nem is, maguk a borok mindenki számára elérhetőek. Kétségtelen, hogy ezen a napon az is fontos volt, hogy a standoknál személyesen a borászok várták a vendégeket, de ugyanez elmondható sok jó hazai borfesztiválról és sétálókóstolóról. Kezdem tehát a végén: bort kóstolni mindig jó, de jobb, ha azt általunk szeretett emberek körében tesszük, még jobb, ha az italokról szakember beszél, de magasan az a legjobb, ha maga a borász tölti meg a poharunkat. (Ennek a minősített esete, ha mindez ott történik, ahol a szőlő termett vagy ahol a bor készült, tehát az adott borvidéken, a szőlőben vagy a pincében, de most nem ez volt a helyzet.)

Zwack Open 2024


A Zwack Izabella Borkereskedés és ami mögötte van

A Borsmenta csapata meghívást kapott a Zwack Open nevű nagyszerű rendezvényre, amelyet a Zwack Izabella Borkereskedés szervezett kifejezetten azért, hogy a borkereskedéshez tartozó borászok bemutathassák új és régebbi tételekiket azoknak a kereskedőknek, akik segítenek a borok terjesztésében, forgalmazásában. A találkozóra Budapest egyik jól ismert pontján, az Unicum Ház udvarán került sor. Bár az időjárás tréfás kedvében volt – előtte is, utána is esett –, a kóstoló zavartalan napsütésben zajlott, a néhány átvonuló felhő keltette árnyék pedig még jól is esett a májusi melegben.

Zwack Open 2024

A borkereskedés elve, hogy a nagy múltú, híres pincészetek mellett kisebb, alig néhány hektáros birtokokat is képviselnek, sőt a honi borászatokon kívül néhány nemzetközi viszonylatban magas szinten jegyzett nagyágyúval is találkozhatunk a portfólióban. Az évente egyszer megrendezett Zwack Open kiváló alkalom arra, hogy a borászok személyesen találkozzanak a kereskedőkkel, étteremtulajdonosokkal, szakértőkkel, sommelier-kkel, a sajtó néhány szerencsés képviselőjével, de arra is, hogy megkóstolják egymás borát, megvitassák az éppen aktuális kérdéseket, barátkozzanak, együtt legyenek, hogy örüljenek a találkozásnak. Mindig jó látni, milyen örömmel üdvözlik egymást, és milyen őszinte lelkesedéssel ajánlgatják egymás borait a kóstoló közönségének.

Zwack Open 2024

Úgy alakult, hogy ezen a napon a Borsmenta női szakasza járta végig a standokat, vagyis Nádasi Eszter, Pesti Eszter és jómagam, majd később Bara Szilvi is csatlakozott hozzánk. Buborékokkal indítottunk, aztán mentünk a fehérek felé, hogy a vörösökön át végül megérkezzünk az édesekhez. A teljes merítéshez mindig kevés az a néhány óra, ami ilyenkor az ember rendelkezésére áll, de nem is az a lényeg, hogy mindent szisztematikusan végigkóstoljunk. Sokkal fontosabbak a találkozások, az ölelések, egymás vállának veregetése, a rövidebb-hosszabb beszélgetések, amelyekből szép lassan kirajzolódik, hogy hol is tartunk most, milyen a borászok hangulata, mire kell figyelni, mik lesznek az új trendek.


Szemezgetés a kínálatból

Ludányi Balázs kirobbanóan gyümölcsös kékfrankos pét-natjából mindössze 300 palack készült. Aki szeretné megkóstolni, kapja össze magát, és sürgősen látogasson el Gyöngyöstarjánba, ez a virgonc gyalogpezsgő ugyanis nem kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag annak jut belőle, aki személyesen keresi fel a borászt a kis mátrai birodalmában.

Zwack Open 2024

„Kértek egy kis herbateát?” – kérdezi Légli Géza, és már tölti is a Kislaki Bormanufaktúra rajnai rizlingből készült pét-natját. Nincs kérdés, ezzel is boldogan kiülnénk a teraszra – már ha lenne –, friss és üde, el lehetne vele tölteni egy egész nyarat. Ebből is kevés van, 600 palackot töltött meg a borász, jól teszi, ha igyekszik, aki ezzel szeretne teraszozni. Akinek nem jut, a Matacs-dűlőről szüretelt chardonnay szőlőből készült tradicionális pezsgővel vigasztalódhat. Gézának ez a második pezsgője; az első rajnai rizling volt, de a borász azt mondja, a chardonnay pezsgőalapanyagként jobban teljesít. Nincs okunk vitatkozni, szép, érett ital, selymes buborékokkal, ünnepi asztalon a helye.

Zwack Open 2024

Török Csaba
csóválja a fejét. Elkéstünk, az ő pezsgője sajnos már elfogyott, így aztán Szittnyai Zalán standja felé vesszük az irányt, ahol a borkereskedés szakmai vezetője a külföldi pincészetek remekeit kínálja – ahogyan ő mondaná – boldog örömmel. Egy szűretlen proseccóval vigasztalódunk: a Ca’di Rajo glera szőlőfajtából készült remeke maga a természetesség, és nagyon itatja magát.

Zwack Open 2024

Szászi Endrénél
végigkóstoljuk a sort: két olaszrizling között egy szürkebarát, egyik jobb, mint a másik, bármelyiket gondolkodás nélkül hazavinnénk, csakúgy mint a Benedek Pince mátrai sauvignon blanc-ját, amit Benedek Péter kínál széles mosollyal.

Zwack Open 2024

Visszakacsintunk Légli Gézához, hogy a Kislaki Bormanufaktúra csendes boraiból is vegyünk egy kis ízmintát, és itt aztán belecsapunk a vörösökbe. A 2019-es Franc régi kedvencünk, jó volt most újra megkóstolni. Ugyanolyan sűrű, fűszeres, mint másfél éve, amikor teszteltük, de mostanra sokat mélyült, érett. Boldogító bor.

Zwack Open 2024

Bolyki Jánosnál
hosszan időzünk. A 2023-as Királyleányka a borász szerint fűnyíráshoz éppen ideális, tisztán vagy fröccsnek, ki hogy szereti. Beszélgetünk a nyárról, a gyerekekről, aztán ahogy mélyülnek a borok, úgy jönnek elő a súlyosabb témák. Élet és halál, elfogadhatatlan veszteség, van, amikor nehéz megszólalni, még szerencse, hogy a 2019-es Bolyki & Bolyki beszél helyettünk is.

Zwack Open 2024

A szekszárdi standoknál Németh János és Juhász Tibor kadarkát kínál. Mindkettő üde, lendületes, piros bogyós gyümölcsös, tele van élettel. A Pastor Pince 2020-as Sauvignon Reserve bora mély, gazdag és intenzív, Németh János 2022-es syrah-ja a Görögszó-dűlő húszéves tőkéiről olyan, mintha egy fűszerkertben sétálnánk, eső után.

Zwack Open 2024

A Bussay Pince csókaszőlőjét ezúttal nem Bussay Dorottya, de nem is a férje, Kis Tamás, hanem Tamás édesapja kínálja. A fiatalok máshol tartják a frontot, így hát ő szállt be segíteni. Komoly vendéglátós tapasztalatainak köszönhetően jól elboldogul a borok úrvesztőjében, mi pedig örülünk, hogy alkalmunk nyílt újra megkóstolni ennek a makrancos szőlőfajtának ezt az igen kiváló borát.  

Zwack Open 2024

A villányi nagyágyúk közül Gere Zsoltnál ragadunk le egy időre, és élvezettel követjük azt az ívet, amit a borász a friss Redytől a 2012-es(!) Aureus Cuvée-ig felrajzol. Az első könnyed gyümölcsösségével, az utolsó megdöbbentő mélységeivel ejt rabul, a kettő között a 2017-es cabernet franc és a 2015-ös cabernet sauvignon pedig fiatalságával tüntet. Mintha Villányban máshogy múlna az idő.

Zwack Open 2024

Sok borászatnál nem jártunk még, de lassan a végéhez közeledik a rendezvény, itt az ideje, hogy rákanyarodjunk a tokaji vonalra. Domokos Attila, a Dobogó Pincészet társtulajdonosa, borásza, lelke évtizedek múltán is olyan őszinte rajongással és csodálattal beszél Tokajról és az ott születő borokról, hogy a lendülete ránk is átragad. Tegyük hozzá rögtön: van miért lelkesedni. A 2017-es

Izabella utca névre hallgató pinot noir a műfaj egyik legjobbja. Az Úrágya-dűlő termése, és noha hetedik évét tapossa, még mindig irigylésre méltóan friss és fiatal. A 2021-es Mylitta hozza a késői szüret könnyed szépségeit, a 2017-es 6 puttonyos aszú pedig különös egységével ejt rabul. Tökéletes textúra, nagyon szép idomok jellemzik, és ezerféle íz játszik benne. Igazi klasszis, az a bor, amitől ötven év múlva is boldog lesz majd, aki issza.

Zwack Open 2024

A hazai bortermés nagyon szép keresztmetszetét adta ez a délután, és őszintén remélem, hogy ezek után az olvasók is kedvet kapnak majd egy kis kóstoláshoz. Ahogyan az írás elején mondtam, ezek a borok megvásárolhatóak, így bárki hazaviheti az élményt, de még jobb, ha egy-egy nyári hétvégét hazánk valamelyik gyönyörű borvidékén tölt, pohárral a kézben, a borászok történeteit hallgatva. Kedves Olvasók! Borkalandra fel!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Kislaki királyság

2016.05.20. | Szabó Edit
  Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis bi…
Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Beszélgetünk

Itt minden évszaknak megvan a maga csodája

2019.04.13. | Szabó Edit
Beszélgetés Szászi Endrével
Tizennyolc hektáros szőlőbirtokán ökogazdálkodást folytat, a borok címkéit a felesége rajzolja. Gyerekkora óta szerelmes Szigliget környékébe, Kabócás fantázianevű olaszrizlingjéért a f…
Beszélgetünk

Az idők szavát meg kell hallani!

2020.09.12. | Vargha Márk
Beszélgetés Török Csabával
Ha balatoni borokról beszélünk, azonnal az olaszrizling vagy a kéknyelű jut eszünkbe; Török Csaba Szent György-hegyi birtoka, a 2HA azonban Toszkána fő fajtájáról, a sangioveséről lett…
Tesztelünk

Kislaki Bormanufaktúra – Légli Géza: Franc Válogatás 2019

2023.03.22. | Szabó Edit
A Kislaki Bormanufaktúra csak a legkiemelkedőbb évjáratokban palackoz Franc Válogatást. Ez a bor a Landord-dűlő válogatott terméséből készült, és akár étcsokis desszertek, akár marhapör…
Iszunk

Zwack Open – borok az élvonalból

2023.07.11. | Vargha Márk
A Zwack név fogalom itthon és világszerte, most azonban nem a híres gyomorkeserű, hanem a cég által forgalmazott borok kerültek célkeresztbe. Vargha Márk egy kertiparti-hangulatú portfó…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)