Borsika Pince és Szőlőbirtok: Zengő 2016
A bor halvány aranyszíne elárulja, hogy érettebb tétellel van dolgunk. Visszafogott illatában reszelt almás, propoliszos és méhviaszos jegyek. Valaha bizonyára gazdagabb volt ez az illat, de a friss gyümölcsösség már a múlté, a ringlólekváros, sárga virágos, repcés, napraforgós világnak viszont még most is örülhetünk.
Kóstolva se nem édes, se nem száraz, a korty selymes, az alkohol kicsit fűt, de savakat már alig érzünk benne, nincs, ami tartsa. Méltóságban megöregedett bor, túl a csúcsán, de krémes textúrája, ásványossága miatt még mindig nyújt élvezetet kóstolójának. Enyhe fanyarsággal, ásványos sóssággal búcsúzik. Szívesen kóstolnánk belőle egy fiatalabbat.
Megjegyzés: a zengő szőlőfajtát Király Ferenc nemesítette 1951-ben, az ezerjó és a bouvier keresztezésével. 1982 óta soroljuk az államilag elismert szőlőfajták közé.
(82 pont)
2019. május 14-én kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A pincészet elérhetőségei:
Borsika Pince és Szőlőbirtok – Szabó Krisztián
Tel.: +36 30904 2807
E-mail: info@borsikapince.hu