Tesztelünk

Gervai János Pincészete: Pinot Noir Dóra Bora 2019

Gervai János Pincészete: Pinot Noir Dóra Bora 2019 című cikk borítóképe
2022. 07. 06. | Szabó Edit
A pinot noir a borász, Gervai János feleségének kedvenc szőlőfajtája, ezért kapta a belőle készült bor a Dóra bora nevet. Részletgazdag, cizellált, elegáns tétel, finom fűszerességgel…

A telt, elegáns cseresznyeszín már itt-ott borostyánba hajlik. Az illat érett, mély és gazdag: cseresznyés, rumos diós, gesztenyés, vérnarancsos, mandarinos, a végén egy kis borsos fűszerességgel és némi avarossággal. Kifejezetten izgalmas.

Kóstolva is cizellált, de kevesebbet ad, mint illatban. A cseresznyés, ribizlis, somos, csipkebogyós karakter szépen vonul végig a kortyon, utóízben a rózsaborsosság mellett egyéb édesfűszerek is megjelennek, és végül egy kis narancshéjas kesernyésséggel búcsúzik.

Jó arányú, elegáns bor puha tanninokkal, kissé markáns savakkal. Báránysült mellé kínálnánk.

(84 pont)
2022. március 7-én kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Pinot Noir Dóra Bora
Termelő: Gervai János Pincészete
Termőhely: Etyek–Budai borvidék
Évjárat: 2019
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 100% pinot noir
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: Garázsborok
Ára: 3990 Ft
A termelő weboldala: https://gervaijanos.hu/
Beszélgetés a borásszal: Sorsfordító találkozások

A pincészet elérhetőségei:
Gervai János Pincészete – Gervai János
Cím: 2093 Budajenő, Ady Endre u. 3.
Tel.: +36 70205-4446
E-mail:gervaijanos@gmail.com

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Pinot noir teszt 2022 című cikk borítóképe

Pinot noir teszt 2022

2022. 05. 30. | Szabó Edit
A Borsmenta pinot noir tesztjén 8 borvidék 13 pincészetének 16 borát vettük górcső alá. A dobogó első fokán egy egri, a másodikon egy kunsági, a harmadikon egy etyeki bor végzett. Íme a részletek…
Iszunk
Megkóstoltuk Gervai János borait című cikk borítóképe

Megkóstoltuk Gervai János borait

2021. 02. 12. | Szabó Edit
Gervai Jánost a Michelin-csillagos Stand étterem sommelier-jeként ismertük meg, most azonban mint ígéretes borászt mutatjuk be az olvasóknak…
Beszélgetünk
Sorsfordító találkozások című cikk borítóképe

Sorsfordító találkozások

2020. 08. 02. | Szabó Edit
Beszélgetés Gervai Jánossal
Elhagyta a Michelin-csillagos Stand Éttermet, és mostantól saját borászatának és az oktatásnak szenteli az életét Gervai János sommelier. Interjúnkban az eddig bejárt életútról, a tervekről és a célokról mesél…
Iszunk
CEWI alapfok – tanulj szórakozva! című cikk borítóképe

CEWI alapfok – tanulj szórakozva!

2019. 03. 29. | Vargha Márk
Kollégánk, Vargha Márk nemrég részt vett a CEWI alapfokú borismereti kurzusán. Íme 5 ok, amiért szerinte érdemes a CEWI diákjának lenni…
Iszunk
Néha megnevettetem a Jóistent című cikk borítóképe

Néha megnevettetem a Jóistent

2016. 07. 14. | Szabó Edit
„Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa a Balaton egyik legszebb teraszán ül, és viharsebességgel valósítja meg az álmait…
Iszunk
A sauvignon blanc, ha magyar című cikk borítóképe

A sauvignon blanc, ha magyar

2016. 07. 01. | Burai László
Ha a Borsmenta szerkesztőségében összeülünk kóstolni, akkor legtöbbször egy-egy témát járunk körül. Persze nem olyan részletességre kell gondolni, ami mondjuk a teljes magyar kínálatot lefedné, de azért igen hasznosak ezek az alkalmak; érdekes például azonos szőlőfajtából készült borokat kóstolni, és a kisebb-nagyobb különbségeket felfedezni.