Tesztelünk

Gilvesy Pincészet: Sauvignon Blanc 2018

Gilvesy Pincészet: Sauvignon Blanc 2018 című cikk borítóképe
2022. 07. 31. | Szabó Edit
A Gilvesy Pincészet 2018-as bora szépen mutatja, hogy milyen egy vulkáni talajon született sauvignon blanc. Ásványos világa, sós, gyógynövényes ízei miatt mindenképpen ételt kíván…

A halvány aranyszínű bor nagyon jól mutat a pohárban. Már a szín miatt gyaníthatjuk, hogy idősebb tétellel van dolgunk, de ha beleszimatolunk, ez teljesen egyértelművé válik. Az illat kezdetben kissé fülledt; jól tesszük, ha türelmesen megvárjuk, míg felfedi gyógynövényes, repcés, köves karakterét.

Kóstolva széles és hömpölygő, a savak lelágyultak kissé, de még tartanak. Gyümölcsösséget az ízében hiába keresünk, viszont a sós, zsályás, gyógynövényes, köves ízvilág nagyon szépen kitárul. Enyhe kesernyésséggel búcsúzik.

Ez a bor a vulkáni talajon született sauvignon blanc-ok egyik legszebb példája, inkább a termőhelyet, mint a fajtát mutatja. Nem a lugas alatt, hanem a vacsoraasztalon van a helye, ott is súlyosabb ételek mellett. Örömmel kínálnánk például sertéssült, knédli és káposzta mellé. Tálalás előtt rövid ideig dekantáljuk, és nem kell nagyon lehűteni.

(82 pont)
2022. április 26-án kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Sauvignon Blanc
Termelő: Gilvesy Pincészet
Termőhely: Badacsonyi borvidék
Évjárat: 2018
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% sauvignon blanc
Alkoholtartalom: 11.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 2350 Ft
A termelő weboldala: https://www.gilvesy.hu/



A pincészet elérhetőségei:
Gilvesy Pincészet – Gilvesy Róbert
Cím: 8265 Hegymagas, 028/10 hrsz.
Tel.: +36 20249-7707
E-mail:info@gilvesy.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Sauvignon blanc teszt 2022 című cikk borítóképe

Sauvignon blanc teszt 2022

2022. 07. 19. | Szabó Edit
A Borsmenta sauvignon blanc tesztjén 13 borvidék 19 borászatának 22 tételét vettük górcső alá. A dobogóra egy etyeki, egy mátrai és egy móri bor került. Íme a részletek…
Eszünk
„Házikoszt” a Balatonnál című cikk borítóképe

„Házikoszt” a Balatonnál

2020. 09. 07. | Vargha Márk
Két pince, jó borok, emlékezetes ételek. A Balaton déli partján a Kékajtó Borászat, északon pedig a PAP Wines vendéglátását élveztük…
Eszünk
Mediterrán varázs a Szent György-hegyen című cikk borítóképe

Mediterrán varázs a Szent György-hegyen

2019. 07. 16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito vendégmarasztaló hely…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy a barátom című cikk borítóképe

A Szent György-hegy a barátom

2019. 05. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A fiatal borászgeneráció egyik nagy ígéretével, Ujvári Viviennel beszélgettünk…
Beszélgetünk
Nagyot fog durranni ez a hegy! című cikk borítóképe

Nagyot fog durranni ez a hegy!

2019. 01. 23. | Szabó Edit
Beszélgetés Ruppert Mártonnal
A kezdetekkor került a Szent György-hegyi borászat élére, és azóta a tulajdonossal együtt gondolkodva ők ketten határozzák meg a Gilvesy Pince irányát. Ruppert Mártonnal beszélgettünk…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy bohém arca című cikk borítóképe

A Szent György-hegy bohém arca

2019. 01. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új élet sarjadt…