Sauvignon blanc teszt 2022

2022.07.19. | Szabó Edit
A Borsmenta sauvignon blanc tesztjén 13 borvidék 19 borászatának 22 tételét vettük górcső alá. A dobogóra egy etyeki, egy mátrai és egy móri bor került. Íme a részletek…

 
A fajtáról

A sauvignon blanc szőlőfajtából a világ sok pontján készítenek figyelemre méltó borokat. Van, aki Pouilly-Fumé mészköves talajon termett, elegáns, virgonc savú, összetéveszthetetlenül kovaköves ízvilágú sauvignon blanc-jára esküszik, van, aki az új-zélandi Marlborough régió erősen aromatikus, passiógyümölcsös, mentás, spárgás hangulatú borára, de az biztos, hogy a borkedvelő emberek többsége szívesen és örömmel kóstolja, bárhonnan is jöjjön a világból.Mert sok helyről jöhet, a fenti országokon kívül Dél-Afrikában, Amerikában, Olaszországban, Ausztráliában és Chilében is kedvelik a fajtát, és számunkra különösen jó hír, hogy Magyarország 22 borvidékéből is alig akad olyan, ahol nem termesztik.

Illat- és ízvilág

A sauvignon blanc íze rendkívül jellegzetes, markáns aromatikáját leginkább a metoxipirazinoknak köszönhetjük. Illatában szinte mindig feltűnnek a csalán, a vágott fű, a bodza és az egres jól felismerhető jegyei, és még valami, ami kissé bizarr ugyan, de a borban szagolgatva cseppet sem kellemetlen: a macskapisi. Ezek mellé társulnak sokszor a már említett passiógyümölcs, a spárga, néha egy kis menta és egyéb zöldfűszerek asszociációi.

Technológia és stílus

Leggyakrabban fajtaborként készítik, többnyire reduktív eljárással, bár Bordeaux környékén előszeretettel házasítják sémillonnal és muscadelle-lel. Leginkább szárazra erjesztik, noha egyes helyeken, például Sauternes-ben feltűnhet édes házasítások egyik alkotórészeként. Igazi értékeit, egyedi karakterét fiatal, reduktív borként mutatja meg legjobban, és bár néhányan próbálkoznak fahordós érlelésével, kevés kivételtől eltekintve ez az út egyelőre nem győzte meg sem a szakmát, sem a borkedvelőket.Hogyan kínáljuk?

A lényeg azonban az, hogy a sauvignon blanc-t nagyon jó inni. Friss savainak és kirobbanó gyümölcsösségének köszönhetően kiváló aperitif, de sok étel remek kísérője is lehet. Klasszikus ételpárja a spárga, de saláták, halak, tengeri ételek mellett is remekül megállja a helyét, friss kecskesajttal pedig határozottan pikáns párost alkot.A tesztről

A Borsmenta sauvignon blanc tesztjét 2022. április 26-án tartottuk, szokás szerint a Fill the Winebox borbárban. 13 borvidék 19 borászatának 22 bora került a poharunkba, köztük egy spanyol és egy portugál. A hazai mezőnyt 4 mátrai, 3 etyek–budai, 3 móri (közülük egy pezsgő), 2 pannonhalmi, 2 somlói, valamint 1 balatonboglári, 1 tokaji, 1 neszmélyi, 1 kunsági, 1 szekszárdi és 1 badacsonyi bor képviselte. A dobogóra egy móri, egy mátrai és egy etyek–budai bor került.
 
Az éllovasok

És most nézzük, melyik három bor került fel a dobogóra!

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
 
A harmadik – Paulus Molnár Borház: Selection Sauvignon Blanc 2021A 130 hektáron gazdálkodó móri borászat ültetvényeit festői környezetben, a Vértes hegység lábánál találjuk, a főborászuk Mogyorósi Lajos. A pincészet modern technológiája lehetővé teszi, hogy a csendes borok mellett gyöngyöző- és habzóborokat, valamint pezsgőket is palackozzanak. A tesztre beküldött sauvignon blanc pezsgőjük a maga kedves, pomelós, kivis, fűszeres ízvilágával minden alkalomra tökéletes választás.

A 2021-es Selection Sauvignon Blanc válogatott alapanyagból készült, és meglepő teltségét annak is köszönheti, hogy rövid ideig finomseprőn tartották. A lendületes móri savak és a lehengerlően buja trópusi gyümölcsösség szépen találkozik a palackban, leheletnyi sóssággal a lecsengésben. Jól iható, könnyen érthető, nagyon szerethető bor, minden alkalomra.

A második – Nyilas Birtok: Sauvignon Blanc 2021A közel 300 hektáron gazdálkodó mátrai birtokot három generáció, a nagyapa, a lánya és az unokája vezeti. Az alapító, Nyilas János még ma is aktív, részt vesz az operatív döntésekben és kijár az ültetvényekre, de a hétköznapi ügyintézés már egyre inkább a fiatalok dolga. Az unoka, Bodor Nóra újabban a pincében is jeleskedik, az ő elképzelései szerint készült el a borászat új, limitált palackszámú madárkás sorozata. Ennek tagja az általunk kóstolt sauvignon blanc is, amelynek címkéjén a zöld küllő ábrázolása látható.

A bor csibészesen frissítő, viszi a lendület, mint nyári vihar az esernyőt. Ízében az édes és a fanyar déligyümölcsök vetélkednek, az intenzív citrusosság mellett ott az áradó őszibarackosság, izgalmas zöldfűszerekkel, mentás hűvösséggel. Igazi spárgabor, kedves, vidám, lehengerlő. Nem csoda, hogy a VinAgora zsűrije is aranyéremmel jutalmazta.

Az első – Haraszthy Pincészet: Sauvignon Blanc 2021Az 1996-ban alapított pincészetet az etyeki Öreghegyen találjuk. A tulajdonos Carlos Coelho argentin származású üzletember, a névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, a borászatot Pázmányi Dániel vezeti. Jelenleg 123 hektáron gazdálkodnak, és ezzel az övék a második legnagyobb szőlőterület az Etyek–Budai borvidéken. „Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal” – fogalmazzák meg filozófiájukat a weboldalukon.

Az általunk kóstolt sauvignon blanc élénk trópusi gyümölcsösségével, lendületes savaival és szép textúrájával hódított meg bennünket a teszten. Illatában a maracujás, guavás, fehér szirmú virágos jegyek vitték a prímet, ízben viszont mindezekhez még lédús őszibarackosság is társult. Gazdag, sokoldalú bor, adnánk saláták, halételek mellé, de iszogatnánk csak úgy, sajtot majszolgatva, egy jó könyv társaságában.A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Kiss Michał (blogger), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Száraz Krisztián (Borgonista), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:

Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Sauvignon Blanc 2021; Babiczki László: Sauvignon Blanc 2021; Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021; Bodegas Naia: S-Naia 2020; Bujdosó Pincészet: Csomó (sauvignon blanc) 2021; Casa Santos Lima: Sauvignon Blanc 2020; Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: 1014 Prémium Sauvignon Blanc 2021; Etyeki Kúria Borgazdaság: Sparkling Sauvignon Blanc; Frittmann Borászat: Sauvignon Blanc 2021; Gilvesy Pincészet: Sauvignon Blanc 2018; Haraszthy Pincészet: Sauvignon Blanc 2021; Hilltop Neszmély: Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc 2020; Nyilas Birtok: Sauvignon Blanc 2021; Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Sauvignon Blanc 2021; Paulus Molnár Borház: Selection Sauvignon Blanc 2021; Gold Sauvignon Blanc 2021; Sauvignon Blanc extra dry 2020; Sauska Tokaj: Sauvignon Blanc 2021; Schieber Pincészet: Karma Sauvignon Blanc 2021; Szijjártó Előd Borászat: Sauvignon Blanc 2021; Tornai Pincészet: Premium Sauvignon Blanc 2017; Sauvignon Blanc 2019.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Gervai János

Iszunk

A sauvignon blanc, ha magyar

2016.07.01. | Burai László
Ha a Borsmenta szerkesztőségében összeülünk kóstolni, akkor legtöbbször egy-egy témát járunk körül. Persze nem olyan részletességre kell gondolni, ami mondjuk a teljes magyar kínálatot…
Iszunk

Álomrandi a Borirodában: Sancerre és kecskesajt

2020.10.12. | Vargha Márk
Új sorozatot indított egyik kedvenc borbárunk, a Boriroda: a tematikus esteken klasszikus bor-étel párokat mutatnak be a vendégeknek. Az első rendezvényen kollégánk, Vargha Márk is rész…
Iszunk

A sauvignon blanc

2021.05.07. | Szabó Edit
Lehet óvilági, lehet újvilági, buja passiógyümölcsös vagy hűvösebb, csalános – alig akad borkedvelő ember a világon, aki a sauvignon blanc-t ne szeretné…  
Beszélgetünk

Kinga Kamrája

2021.08.05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra…
Főzünk

Fokhagymás garnéla spárgával

2022.06.01. | Szabó Edit
A garnéla és a spárga csodálatos frigye. Tíz perc alatt elkészíthető ünnepi lakoma, amit egy pohár pezsgő varázsol igazán feledhetetlenné…
Tesztelünk

Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2021

2022.07.08. | Szabó Edit
A Babarczi Pince sauvignon blanc bora a fajta klasszikus képviselője. Üde, friss, szerethető. Halételek mellé ajánljuk… 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)