Tesztelünk

MAINYÚL: XX 2020

MAINYÚL: XX 2020 című cikk borítóképe
2025. 02. 18. | Nádasi Eszter
A MAINYÚL garzonborászat 2020-as XX nevű tétele egy kékfrankos-cabernet sauvignon házasítás, tele piros bogyós illatokkal és ízekkel…

Az XX színe közepesen intenzív rubin. Illata piros ribizliben a leggazdagabb, a második leghangsúlyosabb a csipkebogyó, majd a meggy és a vörösáfonya. Mindezt zöldfűszeresség – kakukkfű és menta – egészíti ki, de az érett paradicsom szárának illatát is megidézi.

A ribizli az ízben is domináns, csipkebogyótea és -lekvár világa társul hozzá, illetve pici vérnarancs. Mindezek az utóízben is hosszan megmaradnak. A száraz házasítás a kóstoló idején már túl volt a negyedik évén, mégis sok gyümölcsös zamatot mutatott, élénk savakkal. Roston sült húsok mellé ajánljuk.

(84 pont)
2024. november 11-én kóstoltuk.

Köszönjük a Vinikli Borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: XX
Termelő: MAINYÚL
Termőhely: Hajós–Baja és Badacsony
Évjárat: 2020
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 60% kékfrankos Hajósról, 40% cabernet sauvignon a Csobáncról
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: a pincénél
Ára: 5500 Ft



A pincészet elérhetőségei:
MAINYÚL – Lesti Zoltán
Cím: 1064 Budapest, Székely Bertalan utca 28.
Telefon: +36 20 946-9093
E-mail: borgia@borgia.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Tesztelünk
Bussay Pince: Mura Vörös 2022 című cikk borítóképe

Bussay Pince: Mura Vörös 2022

2025. 02. 07. | Szabó Edit
A Bussay Pince 2022-es Mura Vöröse energikus, frissítő bor, virgonc savakkal, piros bogyós gyümölcsösséggel. Tipikus pörköltbor, hagyományos csirkepörkölt mellé keresve sem találunk jobbat!
Tesztelünk
Sabar Borház: Birtok Vörös 2022 című cikk borítóképe

Sabar Borház: Birtok Vörös 2022

2025. 02. 04. | Szabó Edit
A Sabar Borház első, 2022-es Birtok Vöröse lendületes, szerethető és könnyen csúszik. Pizzához, sonkához, de akár paprikás krumplihoz is bátran pohárba tölthetjük, jól fog esni…
Tesztelünk
Figula Pincészet: Simply Red 2023 című cikk borítóképe

Figula Pincészet: Simply Red 2023

2025. 02. 02. | Szabó Edit
A Figula Pincészet 2023-as Simply Redje rafinált bor. Egyszerűnek füllenti magát, de közben olyan sötét, selymes és gazdag, hogy bele lehet burkolózni. Nem kíván ételt, beszélgetés mellé viszont kiváló, de vigyázzunk, ez mégiscsak alkohol…
Tesztelünk
ApróKertek: Könnyűvér 2023 című cikk borítóképe

ApróKertek: Könnyűvér 2023

2025. 01. 15. | Szabó Edit
Az ApróKertek 2023-as Könnyűvére igazi közönségkedvenc, ez a bor kapta a legtöbb szavazatot a Borsmenta Kóstolóklubban. Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása, könnyedségével és eleganciájával hódít…
Tesztelünk
Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023 című cikk borítóképe

Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023

2025. 01. 06. | Szabó Edit
Három szőlőfajta leve három szép termőhelyről, acéltartályban erjesztve, kishordóban érlelve. Így készült a Pannonhalmi Főapátság 2023-as Tricollis Vöröse, ami megosztott első helyen végzett a Borsmenta könnyű vörösboros tesztjén…
Iszunk
Könnyű vörös házasítások tesztje 2024 című cikk borítóképe

Könnyű vörös házasítások tesztje 2024

2025. 01. 03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…