Tesztelünk

Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023

Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023 című cikk borítóképe
2025. 01. 06. | Szabó Edit
Három szőlőfajta leve három szép termőhelyről, acéltartályban erjesztve, kishordóban érlelve. Így készült a Pannonhalmi Főapátság 2023-as Tricollis Vöröse, ami megosztott első helyen végzett a Borsmenta könnyű vörösboros tesztjén…

A mélyrubin színben lilás reflexek jelzik, hogy a bor még fiatal. Kedves, gyümölcsös illatában málnás, fekete ribizlis és érett cseresznyés világ, amit kakukkfüves, ánizsos, mentás fűszeresség kísér.


Kóstolva kifejezetten selymes, az arányok jók, a savak játékosak, biztos alapot adnak. Aromatikáját a málnás, cseresznyés, cigánymeggyes hangulat határozza meg, hosszú utóízében érett gyümölcsök sokasága.


Nagyon kedves, jól elkészített bor, könnyed, ugyanakkor rétegzett. Az alkohol kicsit fűt, de ettől eltekintve tökéletes a kompozíció. Nagy baráti, családi találkozókra ideális választás, de egy kettesben elköltött vacsorához is jó partner, mert nem uralkodik, egyszerűen csak finom.


(88 pont)
2024. november 11-én kóstoltuk.

Köszönjük a Vinikli borbárnak, hogy szerepet vállalt a Borsmenta-teszt szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tricollis Vörös
Termelő: Pannonhalmi Főapátság pincészete
Termőhely: Pannonhalmi borvidék
Évjárat: 2023
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 50% cabernet franc, 30% merlot, 20% pinot noir
Alkoholtartalom: 14%
Kapható: Bortársaság
Ára: 3850 Ft
A termelő weboldala: apatsagipinceszet.hu

A pincészet elérhetőségei:

Pannonhalmi Főapátság pincészete

Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.

Tel.: +36 96 570-171

E-mail: pinceszet@osb.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Vendégoldal
Liptai Zsolt az „Év Bortermelője” című cikk borítóképe

Liptai Zsolt az „Év Bortermelője”

2024. 12. 13. | Borsmenta
December 10-én a Gundel étterem patinás falai között derült ki, hogy ki lett az idén az Év Bortermelője Magyarországon. A Magyar Bor Akadémia elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza vehette át…
Tesztelünk
Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Prior Fehér 2021 című cikk borítóképe

Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Prior Fehér 2021

2023. 06. 18. | Szabó Edit
A Pannonhalmi Főapátság Pincészetének szőlőültetvényein rajnai rizlingből terem a legtöbb. A fajtát kiemelten kezelik, és elegáns, jól érlelhető, kedves bort készítenek belőle…
Tesztelünk
Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Sauvignon Blanc 2021 című cikk borítóképe

Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Sauvignon Blanc 2021

2022. 08. 04. | Szabó Edit
A Pannonhalmi Főapátság Pincészetének sauvignon blanc bora intenzív zöldfűszerességgel és finom ásványossággal hódít. Saláták és halételek mellé ajánljuk…
Tesztelünk
Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Pinot Noir 2020 című cikk borítóképe

Pannonhalmi Főapátság Pincészete: Pinot Noir 2020

2022. 07. 01. | Szabó Edit
A Pannonhalmi Főapátság Pincészetének 2020-as pinot noir bora minden cseppjében nyár. Üde gyümölcsössége kedvessé, hordós fűszeressége izgalmassá varázsolja…
Iszunk
PH-Érték: Pannonhalma hat arca című cikk borítóképe

PH-Érték: Pannonhalma hat arca

2018. 07. 29. | Szabó Edit
Összetanakodott a Pannonhalmi borvidék hat jeles pincészete, és PH-Érték néven – együttesen kialakított szabályrendszer szerint – közösségi borokat palackoztak. Az új borok alapját a rajnai rizling adja, az összefogás alapja viszont a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás…
Utazunk
Gondolj másképp Pannonhalmára! című cikk borítóképe

Gondolj másképp Pannonhalmára!

2016. 06. 17. | Burai László
Bár a boraikat kifejezetten szeretem, legutóbb 13 évesen jártam Pannonhalmán, így kifejezetten örültem, amikor az Apátság sajtókirándulásra hívott. Ugyan a program szerint nem elsősorban a borokra helyezték a hangsúlyt, mégsem lehetett kihagyni a túrát.