Tesztelünk

Sabar Borház: Rajnai Rizling Hercegföld 2022

Sabar Borház: Rajnai Rizling Hercegföld 2022 című cikk borítóképe
2023. 05. 17. | Szabó Edit
A Sabar Borház Hercegföld rajnai rizlingje friss, fiatalos és kirobbanóan gyümölcsös. A balatoni sült halak tökéletes kísérője…

A halvány aranysárga színű bor illata olyan töményen őszibarackos, mintha nem is bor került volna a poharunkba, hanem tiszta gyümölcslé. Ha kicsit várunk, a körtés, almás, fehér virágos jegyek is felzárkóznak az őszibarack mellé, és az illat szélesebb spektrumúvá válik.

Kóstolva is töményen gyümölcsös, az őszibarackos, körtés jegyek uralják az aromatikát, de azért megjelenik benne egy kis finom gyógynövényesség és a termőhelyre utaló enyhe sósság. A savak kissé markánsabbak a jólesőnél, de a bor még fiatal, van ideje szelídülni.

A szőlőt egy hétéves ültetvény adta, a bor csak acéltartályban volt, hordót nem látott. Tiszta, világos, egyértelmű üzenet: ilyen vagyok, így szeress! A nyári esték kellemes bora, de – ha már Balaton – sült hal mellé is nagyon jól csúszik!

(87 pont)
2023. április 17-én kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Rajnai Rizling Hercegföld
Termelő: Sabar Borház
Termőhely: Badacsonyi borvidék
Évjárat: 2022
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% rajnai rizling
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: a pincénél
Ára: 3800 Ft
A termelő weboldala: https://www.sabar.hu/
Beszélgetés a borásszal: Ezt tanuljuk életünk végéig

A pincészet elérhetőségei:
Sabar Borház – Ádám Gábor
Tel.: +36 30984-6540
Cím: 8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 911/1.
E-mail:sabar@sabar.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Tesztelünk
Sabar Borház: Kéknyelű 2020 című cikk borítóképe

Sabar Borház: Kéknyelű 2020

2022. 05. 24. | Szabó Edit
A Sabar Borház kéknyelűje a világ legkedvesebb bora. Aki most barátkozik a fajtával, ezzel kezdje az ismerkedést!
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink I. című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020. 07. 10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat gyűjtöttük össze…
Beszélgetünk
Ezt tanuljuk életünk végéig című cikk borítóképe

Ezt tanuljuk életünk végéig

2020. 03. 28. | Szabó Edit
Beszélgetés Földi Bálinttal
Február vége volt. Virágba borultak a mandulafák, friss fű sarjadt a szőlősorok között. A Sabar-dűlőben béke volt, egy szép év ígérete. Földi Bálint, a Sabar Borház borásza a pince legújabb borait mutatta, és beszélgettünk…
Tesztelünk
Sabar Borház: 1118 (Rajnai Rizling) 2017 című cikk borítóképe

Sabar Borház: 1118 (Rajnai Rizling) 2017

2018. 11. 22. | Szabó Edit
A pincészet egyik féltve őrzött kincse, nagy becsben tartják. Mindössze 1118 palack készült belőle – jobb, ha időben beszerzünk magunknak egyet-kettőt. Nem bánjuk meg…
Beszélgetünk
A kis pincék reneszánsza című cikk borítóképe

A kis pincék reneszánsza

2018. 02. 24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs még egy évtizede sem, hogy megvette az első ültetvényt Káptalantóti határában...
Beszélgetünk
A borkészítés is művészet című cikk borítóképe

A borkészítés is művészet

2017. 03. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Földi Bálinttal
Festői táj, a környező hegyeket vörösbe vonja a naplemente. A Gulács és a Csobánc még tisztán látszik, de a Badacsony jellegzetes ívét már csak sejteni lehet a szürkületben. A panorámát Földi Bálinttal, a Sabar Borászat fiatal borászával csodáljuk a présház előtti dombról…