Rezeda, Kalamona és a többiek

2024.02.04. | Szabó Edit
Köveskál Fő utcájában könnyű megtalálni a Káli Kövek birodalmát. A romantikus kert nyáron hívogató, most azonban inkább a fűtött kóstolóterem felé vesszük az irányt, ahol személyesen a borász, Szabó Gyula várja a Kóstolóklub csapatát…


Szabó Gyula, a Káli Kövek Borászat alapítója Homonna Attila biztatására kezdett borászkodni a Káli-medencében. Pedig tehette volna családi indíttatásból is, hiszen a nagyapja kovács volt ugyan a faluban, de pincéje és szőlője neki is volt a hegyen. Gyula Budapesten nőtt fel, de édesapjával gyakran jöttek vissza Köveskálba, és olyankor neki is ki kellett vennie a részét a szőlőmunkákból. Gyerekként nem szerette, csak felnőtt fejjel értette meg, hogy milyen fontos ez a hagyomány. A borászata 2009-ben indult, akkor került forgalomba az első bora is. Ebben az időszakban még Budapesten élt, de aztán megvette a szomszéd 3000 négyzetméteres kis szőlőterületét.

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek

Kis területét organikus elvek szerint műveli, rovarirtó szereket nem használ, csak rézzel, kénnel és egyéb fel nem szívódó szerekkel permetez. A birtokméret azóta sem változott, ettől a köveskáli területtől eltekintve Gyula nem saját, hanem vásárolt szőlőt dolgoz fel, így tudja megőrizni a pincészet sokszínűségét. Jelenleg 80.000 palack bort készít évente, főként a környékbeli területekről, de van bora a Somlóról is.

A hangulatos köveskáli kóstolóterem olyan, mint egy budapesti romkocsma. A kályhában duruzsol a tűz, a térben a hetvenes-nyolcvanas évek régi bútorai – lócák, fotelek, kanapék –, jut hely mindenkinek. Nyáron azért tágasabb, a hatalmas kertben jókat lehet borozni a fák árnyékában elhelyezett asztalok körül. A kóstolóterem egész évben nyitva tart, bár már nem mindig Gyula áll a pult mögött. A családnak egyre nagyobb szüksége van rá, főleg mióta a hatodik gyerek is megszületett. Most viszont ő tölti tele a poharunkat, nagyra értékeljük, hogy ránk áldozta a szombat délutánját.

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek
 
Borkóstoló 7 tételben

Amíg helyet foglalunk és átmelegszünk, gyöngyözőbort kapunk a poharunkba. A frissítő után a 2022-es Rezedát kóstoljuk, ki is keressük a google-ban a rezeda képét, és minél többször nézünk a fehér virágra, annál inkább érezzük az illatát a borban. A mandulásságot azonban kép nélkül is azonosítjuk, örömünket leljük a könnyed, jóleső, hűs olaszrizlingben.

Tudják, hogy ki a Szélkötő Kalamona? Bizony, ő a népmesei gonosz sárkány, aki elköti a szelet. Gyula addig olvasta a mesét a gyerekeinek, míg végül így nevezte el a Somlóról származó hárslevelű-juhfark-furmint házasítását. A lendületes savú borhoz Rutkai Bori tervezett címkét. A borok külön erjedtek, és borként házasodtak. Fajtaborként is érdekes lenne kóstolni őket, de így is szép, a három jellegzetes somlói fajta egy palackba zárva.

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek

Gyula minden boráról szeretettel mesél, és persze mindegyikhez tud egy történetet. A Dörgicse Furmint például 850 literes fahordóban erjedt spontán és nagyon hosszan. Gyula nem sajnálta tőle az időt, és a végeredmény egy magas savú, mély ízvilágú bor lett, amely kiválóan passzol a karácsonyi töltött káposztához.

A Köveskál olaszrizlinghez a saját idős ültetvényeiről szüretelte a szőlőt. Ezt a bort 2011 óra készíti, de abban az időben az olaszrizlingnek még nem volt nagy respektje errefelé. Ma már sokkal jobban értik és meg is becsülik a fogyasztók, különösen ezt a mély, tartalmas tételt, amely 500 literes hordóban erjed és abban is érik, ennek köszönheti mélységeit, szép arányait. Illatában a zöldalma mellett zöldfűszerek sokasága: kakukkfű, bazsalikom, pici tárkonyosság, ízében pedig ott a jellegzetes mandulás kesernyésség, ami kifejezetten jóleső.  

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek

Talán nem meglepő, hogy Gyulának a rozéja is más, mint a megszokott, az ő pinot noirja ugyanis 225 és 300 literes fahordókban erjed, majd ott is érlelődik 8-9 hónapig. Málnás, csipkebogyós, ribizlis ízei frissek, a textúrája krémes, ám mindeközben van egy szép mélysége, amit a rozéboroknál ritkán tapasztalunk.

Szabó Gyula vörösbora, a Karmazsin kékfrankos és cabernet franc házasítása 70-30% arányban. A kékfrankos Tihanyból, a cabernet franc több különböző termőhelyről érkezett. A készítése hagyományos: nyílt kádas erjesztés, kézi csömöszölés, 2-3-4-500 literes hordókban történő rövid, 2-3 hónapig tartó érlelés, és már palackozzák is. Könnyű, jóivású, lendületes bor, amolyan „nyári vörös”, ami kicsit behűtve a meleg estéken is kifejezetten jólesik, de télen se mondunk rá nemet. Üde gyümölcsössége teszi szerethetővé.

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek

Mivel a Balaton környékén kevesen készítenek vörösbort, Gyula a 2023-as évjáratból zweigeltet, pinot noirt és kékfrankost is palackoz. Kíváncsian várjuk!

A Borsmenta Kóstolóklubnak több pálinkamester is tagja, ezért úgy döntöttünk, hogy a borok után három törkölypárlatot is megkóstolunk. A cabernet franc, a kékfrankos és a zweigelt egyaránt izgalmas képet mutatott a törkölypálinkák világáról, mindegyik tiszta volt és zamatos, méltó befejezése a Káli Köveknél tett látogatásunknak.   

Rezeda, Kalamona és a többiek - Bortúra a Káli-medencében 3. - a Káli Kövek

Következő állomáshelyünk a Pálffy Pince volt, de erről a sorozatunk 4. részében számolunk be olvasóinknak.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Eszünk

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021.07.28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján…
Beszélgetünk

Kinga Kamrája

2021.08.05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra…
Utazunk

Borvacsora Trombitás Tamással

2024.01.27. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 1.
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub…
Utazunk

Készítsd el a saját sajtodat!

2024.01.31. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 2.
A kékkúti Levendula Porta a Káli-medence kedves színfoltja. A Keszthelyi házaspár kiváló reggeliket tálal, remek sajtokat készít, és vendégeiket nemcsak megetetik és megitatják, hanem m…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (9) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (114) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (31) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (123) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (277) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (245) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (46) török (43) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (13) zsirai pincészet (7) zweigelt (4)