Szökés a télből 1.

2023.03.31. | Vargha Márk
Ha nem klasszikus tengerparti, hanem elsősorban kulturális élményekre vágyunk, Dubaj és Abu Dzabi vonzó téli úti cél lehet. Ráadásul vagyonokba sem kerül, csak előre kell terveznünk. Íme Vargha Márk hasznos tippjei…


 
Aki megengedheti magának az utazás luxusát, szívesen szökik meg valahová a szürke magyar télből. De milyen úti célt válasszunk magunknak? Bármilyen hihetetlen, még a nem túl költséges „szökésnek” is több iránya lehet. Mehetünk:
1. olyan országokba, ahol (már) tavasz van;
2. olyan országokba, ahol hasonlóan szürke a tél, mégis ki tudunk kapcsolódni; és
3. olyan országokba, ahol van hó, jég és igazi hideg.
Kétrészes minisorozatának első részében Vargha Márk a „tavaszba” utazott, és az Egyesült Arab Emírségeket látogatta meg. Íme a tapasztalatai.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu


Az Egyesült Arab Emírségek az Arab-sivatagnak az Arab-öböl partján fekvő, kilenctized Magyarországnyi nagyságú darabja. Hét emírség – el-Fudzsejira, Rász-el-Haima, Umm el-Kaivein, Adzsmán, Sardzsa, Dubaj és Abu Dzabi – államszövetsége, melyek 1971. december 1-jén váltak függetlenné Nagy-Britanniától. Közülük Magyarországon a legnyugatabbra fekvők a legismertebbek. Az év nagy részében nagy forróság tombol errefelé, eső szinte nem esik, a tavasz viszont éppen a mi téli hónapjaink idején a legkellemesebb.
 
Egy januári kirándulásra Dubaj és Abu Dzabi kitűnő választás, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül: 1. nem szeretnénk egész nap a vízben és a vízparton lenni (majd márciustól inkább); 2. időben, fél évvel a tervezett időpont előtt időt tudunk fordítani az olcsó repülőjegyek vadászatára; 3. megelégszünk nagyon olcsó, közösségi szállásokkal, mivel a szállodai árak tényleg csillagászatiak; 4. le tudunk mondani pár napra az alkoholfogyasztásról; és 5. a múzeumi belépőket időben megvesszük az interneten. Most pedig lássuk a tanácsokat!Hasznos tanácsok Dubajba utazóknak

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu


1. Repülőjáratunk Dubajban száll le, ahol az aktiválástól számított 24 órán keresztül működő SIM-kártyát kapunk az útlevelünkbe nyomott pecsét mellé. Ennek segítségével gyors internethez jut a mobiltelefonunk, ami nagyon fontos ahhoz, hogy ne tévedjünk el az egyébként gigantikus városban. Ezt az internetszolgáltatást aztán a lejárat után jó áron, pár kattintással meg tudjuk hosszabbítani. A két, irdatlanul hosszú metróvonallal minden nevezetesség elérhető, de arra számítsunk, hogy azok nem az állomások közvetlen közelében vannak. Némi gyaloglásra mindig szükség van! (De legalább nem a tikkasztó melegben, hiszen okosak voltunk, és januárban jöttünk ide!)

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

2. A világon két nagyon ismert dubaji építmény van. Az egyik a Burdzs Kalifa, mely a maga 828 méterével jelenleg a világ legmagasabb épülete. A 128. emeletéig tudunk felmenni egy szupergyors lifttel, a kilátás élménye feledhetetlen. A feljutás a torony lábánál épült gigaplázából lehetséges. A bevásárlóközpontban táblák jelzik, hogy milyen irányba induljunk.

3. A Burdzs-Kalifán kívül a másik „nevezetesség” a Pálma-sziget nevű mesterséges városnegyed, melynek szélén, a tengerparti sugárút mellett a hétcsillagos Burdzs-al-Arab szálloda áll. Ez azonban nagyon messze van a Kalifától, egy napba ne zsúfoljuk be a kettőt. Kellemes itt eltölteni legalább egy fél napot a sétányokon kávézgatva, és élvezni a számtalan luxusszálloda közül a Bahamákról „koppintott” Atlantis 1 vagy a hamarosan nyíló Atlantis 2 látványát. 90 millió köbméter homok, 7 millió tonna kő, 40 ezer munkás kellett a Pálmához, melynek hullámtörő gátja 5 kilométer átmérőjű.4. A dubaji kikötői negyed is a luxus otthona, de hangulatának élvezetéhez nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Az Address Beach Hotel 77 emeletes, tetején feszített víztükrű panorámás medencével, ami errefelé kötelező eleme egy igazán jó szállodának. Nem kell azonban ide foglalnunk szobát, hogy üldögélhessünk a halljában vagy abból a másik oldalon kilépve gyönyörködhessünk a marina látványában. Innen rövid sétával a – nem működő – óriáskerékig sétálhatunk. Ha fokozni szeretnénk a jó hangulatot, naplementekor járjunk errefelé.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

5. A Burdzs Kalifa tövében működő hatalmas pláza a luxus egyik fellegvára, akváriummal és korcsolyapályával. Órákig lehet barangolni. Csak parfümüzletből van másfél tucat. Az üzletek egyébként megdöbbentően ízlésesen vannak berendezve. (Bár a kinn töltött idő rövidsége miatt ez nem reprezentatív, giccsel jómagam sehol sem találkoztam.) Fontos: sem itt, sem a környéken nem tudunk méltányos áron étkezni. Egy nem horrorisztikusan drága étkezéshez el kell távolodnunk a Kalifa körüli felhőkarcolóktól, azaz az úgynevezett modern belvárostól (amely nem azonos az óvárossal). A vendégmunkások lakta negyedben – amelyhez egyébként a kicsiny óváros is tartozik – már jó áron csillapíthatjuk éhségünket, itt is higiéniai aggályok nélkül.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

6. Órákra képes odaszegezni a Kalifához a Dubai Fountain nevű mérnöki csúcsteljesítmény biztosította show. A hatalmas szökőkút negyedóránként lövelli 5-6 percen át a (néha hajladozó, tekergő) vízsugarakat a magasba, miközben arab vagy nemzetközi slágerek szólnak a hangszórókból. Minden harmadik program során a torony is óriási „mozivászonná” alakul, fokozva a – gondolnánk – fokozhatatlant. Ilyet máshol a világon alighanem lehetetlen látni!Hasznos tanácsok Abu Dzabiba utazóknak

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

Dubajból Abu Dzabiba a naponta többször induló távolsági buszok valamelyikével juthatunk el két és fél óra alatt. Az Emírségek fővárosában a kisgyerekkel utazók is ki tudnak kapcsolódni, ehhez ugyanis számtalan lehetőséget nyújt – például szafari –, a felnőtteket viszont alapvetően két fontos célpont várja. Ezeket könnyedén megtaláljuk, ha a távolsági buszmegállónál rögtön felszállunk a 94-es számú városi buszra. Az útvonal északi végén, a Saadiyat-szigeten van a Louvre, a déli végén pedig a Zájed sejk nagymecset. Ez az a két kötelező nevezetesség, amiért Dubajból is megéri egy egynapos kirándulást tennünk ide.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

Az itteni Louvre minden idők legnagyobb külföldön megvalósult francia kulturális projektje. 2007-ben állapodtak meg az építéséről, és 10 évvel később avatták fel. Sikerének titka az állandó és az időszaki kiállításain túl építészeti értéke. Hatalmas vaskupola alatt, mediterrán nyaralókat idéző fehér épülettömbökben találjuk a kiállítótereket, az éttermeket, a játszóházat, miközben a komplexumnak közvetlen kapcsolata van a tengerrel, így a kupola résein át beszüremlő fény és a víz összjátéka különleges hatást kelt.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

A számtalan teremben a több ezer éves arany harci maszkoktól Leonardo Keresztelő Szent Jánosán át a kortárs absztrakt grafikákig rengeteg kincset találunk. Akár egyazon teremben is, mivel a gyűjtemény nem időrendben, hanem témák szerint van rendezve. Az időszaki kiállítás középpontjában pedig ottjártamkor az impresszionisták forradalmi megjelenése állt, ehhez pedig nemcsak a párizsi Louvre-ból, hanem a világ más pontjairól is érkezett néhány Renoir, Degas, Cézanne, Monet stb.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

Alkonyatkor szálltam fel a 94-esre, és közel másfél órán át mentem vele keresztül a városon, így a nagymecsetet kivilágítva láttam. A Louvre-ral ellentétben ez a csoda közel van a repülőtérhez is, így ha a városban szállunk át egyik járatunkról a másikra, taxival pillanatok alatt elérhetjük. Bár egy hatalmas parkban található, túl közel nem lehet menni hozzá. Előbb egy miniplázaként funkcionáló látogatóközpontban kell átmenni a fémdetektoros kapun, majd hosszú mozgójárdán jutunk fel a mecset főbejáratának közelébe.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

Páratlan szépségű az épület minden egyes szeglete. Csak márványból háromfélét (észak-macedóniait, olaszországit és indiait) használtak. 1096 ametiszttel és jáspissal gazdagított oszlop, 82 fehér márványkupola, 7 kristálycsillár (a nagyobbak nyolc-, a kisebbek kéttonnásak). Az imateremben a világ legnagyobb, 5 700 négyzetméteres csomózott szőnyege, túlnyomórészt gyapjúból – hihetetlen számok, káprázó turistaszempárok (nem túl sok, hiszen okosan januárban jöttünk ide, ugyebár). A mecset tizenegy évig épült, 2007-ben nyílt meg és 12 hektáron terül el. 106 méter magas minaretjeiben irodák és könyvtár is helyet kaptak. Naponta akár 55 ezer látogatót is képes fogadni, ezért érdemes egy erre szolgáló felületen előre regisztrálnunk, érkezésünk hozzávetőleges idejét is megadva.

Szökés a télből 1. rész - Dubaj és Abu Dzabi - borsmenta.hu

Az emírségi metropoliszok közelebb vannak, mint gondoljuk, kényelmesen elérhető és helyben is a lehető legtöbb kényelmet biztosító úti cél mindkettő. Tévhit, hogy meglátogatásukhoz dúsgazdagoknak kell lennünk, mindössze időt kell szánnunk a körültekintő tervezésre. Ha télen kellemesen melengető napfényre, este is könnyű öltözetben való sétára, valamint a kultúrsokk nélküli, élére állított és patyolattiszta arab világra vágyunk, bátran utazzunk ide. Ha viszont maradnánk a hidegnél és Európánál, nos, arra is van ötletem. A következő részben meg is osztom az olvasókkal!
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Taskent, Almati, Biskek

2022.10.03. | Vargha Márk
Emlékek Közép-Ázsiából 1. rész
„Üzbegisztán, Kazahsztán, na és aztán, hát aztán!” – mondogattuk óvodás korunkban, és nem is nagyon tudtunk többet ezekről az országokról. Vargha Márk nyáron az üzbég, a kazah és a kirg…
Utazunk

Szórakozás Közép-Ázsiában

2022.10.10. | Vargha Márk
Emlékek Közép-Ázsiából 2. rész
Vásárlás Taskentben, fürdő Almatiban, koktél Biskekben, bizarr momentumokkal fűszerezve. Vargha Márk közép-ázsiai útinaplójának második része is tartogat meglepetéseket…
Utazunk

Bolyongás Indiában

2022.12.02. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. Az első részben Delhivel ismerkedünk…
Utazunk

Borhétvége Basilicata sziklás magaslatain

2023.01.12. | Nádasi Eszter
Eltörpülünk a Casa Vinicola D’Angelo vörös cementtárolóinak tövében, majd rácsodálkozunk a Cantine del Notaio hordókkal szegélyezett pincerendszerének makettjeire, avagy: bortúra az agl…
Utazunk

Nem csak síterep!

2023.03.10. | Vargha Márk
13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1.
Bár sokan csak kiváló sípályái miatt keresik fel, Dél-Tirol és környéke egyéb látnivalókban is bővelkedik. Vargha Márk decemberben járt arra, és kétrészes sorozatban listázta a legizgal…
Utazunk

Bor, friss hó, freskó

2023.03.11. | Vargha Márk
13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 2.
Minisorozatunkban Vargha Márk Trentino-Alto Adige látványosságait mutatja be. Az előző részben hat helyszínt járhattunk be vele, most újabb nyolc helyszínről mesél, és bort is kóstoltun…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)