Utazunk

Gyertek Erdőbényére!

Gyertek Erdőbényére! című cikk borítóképe
2025. 08. 04. | Szabó Edit
Az idei Bor, mámor… Bénye fesztivált augusztus 14-17. között rendezik Erdőbényén. A borsmenta.hu főszerkesztője, Szabó Edit a SanzonTokaj programjainak szervezésében és lebonyolításában vesz részt. Íme a részletek…

A Bor, mámor… Bénye! rendezvényben az a legjobb, hogy nincs hömpölygő emberáradat a település utcáin. A fesztivál az erdőbényei kertekben, a borászatok udvarán zajlik, vagyis mindenki a zenészektől néhány lépésnyire, pohárral a kézben élvezheti a koncerteket. A pultok mögött maguk a borászok állnak, így első kézből kaphatunk információt a kóstolt borokról. Senki nem siet, mindenkinek jut egy mosoly, egy udvarias kézfogás, az éj leple alatt pedig barátságok, szerelmek szövődnek. De egy jó fesztivál már csak ilyen, a romantika benne van a munkaköri leírásában.

A SanzonTokaj kertje évek óta a rendezvény egyik legpörgősebb helyszíne, ahol napközben borkóstolók, boros kvízek, játékok alkotják a kínálatot, esténként pedig jobbnál jobb zenészek adják egymásnak a mikrofont. A részletes programról már beszámoltunk, most fókuszáljunk csak a boros kínálatra, amit a címlapon is látható kettős, Rácz Erika, a borászat tulajdonosa, és Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője álmodott meg.

Sztár a kertben!

VALAHA TÜNDÉR VOLTAM

Borvacsora, majd beszélgetés Kerekes Vica színésznővel
Időpont: augusztus 14., csütörtök, 18.00-22.00

A Hab Dórájaként öntudatos cukrászlány az Apró mesék Juditjaként titkokkal, fájdalmakkal teli asszony. Ezer életet él a vásznon és a színpadon, a hétköznapokon azonban egyszerűen egy pajkos mosolyú, vörös hajú csaj, aki imádja a családját, a barátait és a jó ízeket. Kerekes Vica a szlovákiai Füleken nőtt fel, ízig-vérig magyar családban – bár személyiségére szlovák nemzetiségű apai nagymamája is hatott. A színművészeti tanulmányait Pozsonyban végezte, több mint 80 szlovák, cseh, német, osztrák, magyar és amerikai filmben játszott, és most eljön Erdőbényére, hogy a desszert mellett mindezekről meséljen.

A borvacsora fogásait a KARÁM készíti, az ételek mellé a Sanzon Tokaj borait személyesen a borász, Rácz Erika tölti pohárba. A beszélgetés Kerekes Vicával a desszertnél kezdődik, és azok számára is nyitott, akik a vacsorán nem vesznek részt.
Az est háziasszonya: Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője.

Íme a menü:
- Welcome drink: SanzonTokaj Pezsgő, Extra Brut 2019
- Előétel: Libamáj terrine, briós, aszúszem, KARÁM baracklekvár
Bor: SanzonTokaj Fleur – Amforás Sárgamuskotály 2023
- Főétel: Malac császár, burgonyakrém, mángold, yuzus vajmártás
Bor: SanzonTokaj Rány Hárslevelű 2022
- Desszert: Baszk sajttorta, málnavelő
Bor: SanzonTokaj Édes Szamorodni 2018

Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com

További információ: https://www.facebook.com/events/771526288878420


Borkóstolók a javából!

A NAGY TOKAJI HATOS

Tokaji szőlőfajták borainak kóstolója

Résztvevő borászatok: Péter Pincészet – Péter Ákos, Sanzon Tokaj – Rácz Erika

Időpont: augusztus 15., péntek, 16.00–17.30

A hat tokaji engedélyezett szőlőfajtából általában a furmintról és a hárslevelűről beszélünk a leggyakrabban. A témában jártasabbak jól tudják, hogy a sárgamuskotály is ezt a csoportot erősíti, a másik három – jelesül a kövérszőlő, a kabar és a zéta – azonban meglehetősen ismeretlen, már csak azért is, mert nagyon kevesen vállalkoznak arra, hogy ezekből fajtabort készítsenek. Kóstolónkon most bemutatjuk a teljes tokaji palettát, és a borokról személyesen a borászok mesélnek.

A kóstolót Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője vezeti.

A borsor:
- SanzonTokaj: Fleur (amforás sárgamuskotály) 2023
- Péter Pincészet: Zéta (száraz) 2023
- SanzonTokaj: Rány Furmint 2022
- Péter Pincészet: Kövérszőlő (száraz) 2022
- SanzonTokaj: Rány Hárslevelű 2021
- Péter Pincészet: Kabar késői szüret (édes) 2017

A férőhelyek limitált száma miatt regisztráció szükséges!
Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com

További információ: https://www.facebook.com/events/1428175788385528

A HÁRSLEVELŰ TITKAI - Tematikus kóstoló

Résztvevő borászatok: Holdvölgy – Jákób Bianka, Füleky Pincészet – Szabó Hajnalka, SanzonTokaj – Rácz Erika
Időpont: augusztus 16., szombat, 16.00–17.30

A kóstolót Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője vezeti

A Kárpát-medencében született, nem is nagyon ismerik máshol a világon. Hazánkban a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta, leginkább Tokajban és a Somlón érzi jól magát. A belőle készült bor kacér és rejtőzködő, könnyed és mély, édes és száraz is lehet, minden azon múlik, hogy a borász melyik arcát kívánja megmutatni. Kóstolónkon három tokaji borászat hat borán keresztül fejtegetjük a fajta titkait.

A borsor:
- SanzonTokaj: Hárslevelű 2022
- Holdvölgy: Expression 2022 – hárslevelű, Betsek-dűlő
- Füleky Pincészet: Hárslevelű 2021
- SanzonTokaj: Hárslevelű 2021
- Holdvölgy: Expression 2021 – hárslevelű, Betsek-dűlő
- Füleky Pincészet: Hárslevelű 2019 (félédes)

A férőhelyek limitált száma miatt regisztráció szükséges!
Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com

További információ: https://www.facebook.com/events/1410802210129381

A FURMINTSTÍLUSOK 25 ÉVE

Kalandozás a furmintok világában Somogyi Gergővel
Időpont: augusztus 16., szombat, 14.00–15.30

Somogyi Gergő neve ismerősen cseng a Tokaji borvidék kedvelői számára. Angolul is magas szinten beszélő, kiváló szakember, aki több borászattal dolgozik együtt, számos projektben népszerűsíti Tokaj-Hegyalját és szenvedélyesen kutatja a dűlőket.

Ezen a kóstolón végigkísérjük, hogyan változott a furmint szőlőfajtából készült borok stílusa az utóbbi negyedszázadban, beszélünk a borfogyasztási szokások átalakulásáról és megvizsgáljuk, hogyan reagálnak a borászok a klímaváltozás kihívásaira.

Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com
További információ: https://www.facebook.com/events/1685867972069847

MINDENKORI HEDONIZMUS A BOR BŰVÖLETÉBEN

Dr. Lovász Emese régész, muzeológus előadása
Időpont: augusztus 15., péntek, 14.00–15.00

Hát persze, hogy a bor évezredek óta nem maradhat ki a legnagyobb élvezetek sorából, de ezúttal ne menjünk vissza egészen az ókori görögökig! Térben is, időben is egy kicsit közelebb maradunk, és elmeséljük a nép történetét, amelyik – a legenda szerint – elivott egy egész birodalmat…
Ha érdekel, hogyan fonódik össze a bor, a hedonizmus és a történelem, tarts velünk ezen az izgalmas előadáson!

További információ: https://www.facebook.com/events/1267050058243071

Játékos ismeretszerzés

BOROS JÁTSZÓHÁZ FELNŐTTEKNEK

Mini borászati laborgyakorlatok Bodnár Annával és a Tokaj-Hegyalja Egyetem borász szakos hallgatóival
Időpont: augusztus 15., péntek, 11.00–13.00 és augusztus 16., szombat, 11.00–13.00

Kísérletezz, mint egy borász, deríts, mérj, házasíts!
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 10 fő
Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com

További információ: https://www.facebook.com/events/737955268974432/737969295639696/

TOKAJI BOROS KVÍZ

Teszteld a tudásodat Szabó Edittel!
Időpont: augusztus 15., péntek, 12.30–14.00

Vajon mennyit tudsz Tokajról és a tokaji borokról? Itt az alkalom, hogy kiderítsd! A fődíj egy palack SanzonTokaj pezsgő.
Játékvezető: Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője

Regisztráció: erikarac@sanzontokaj.com

További információ: https://www.facebook.com/events/4037400786510952

RAPID RANDI A SANZONTOKAJ BORAIVAL
4 bor, 30 perc, 100% élmény

Gyorskóstolónkon avatott szakemberek vezetnek be a Tokaji borvidék, a helyi szőlőfajták és a SanzonTokaj-borok rejtelmeibe. Utána másként nézel majd a vidékre, a borászokra és magabiztosabban választasz bort a kínálatból.
Részletek és regisztráció: a helyszínen található pultnál a fesztivál teljes ideje alatt
Minimális létszám: 6 fő

A boros programok mellett napindító jóga és rengeteg jó zene vár rátok! A részletekért kattintsatok a SanzonTokaj Facebook oldalára: https://www.facebook.com/events/1769338830458458

Egyéb információk:
A borokhoz méltó falatokról pénteken és szombaton 12.00-22.00 között a Karám Bisztró csapata gondoskodik.
A kávét a Bab és Víz, vagyis Koós Máté, a specialty kávé mestere készíti. Az alábbi időpontokban kávézhattok: pénteken 12:00-23:00; szombaton 9:00-23:00; vasárnap 9:00-14:00 óra között.

Várunk mindenkit szeretettel!

Fotó:
Borsmenta
SanzonTokaj

Iszunk
Bor, mámor – SanzonTokaj 2025 című cikk borítóképe

Bor, mámor – SanzonTokaj 2025

2025. 07. 28. | Borsmenta
Ha nyár, akkor Bor, mámor… Bénye! Az idei fesztivált augusztus 14-17. között rendezik Erdőbényén. A borsmenta.hu szokás szerint a SanzonTokaj kertjében ver tanyát, ahol Kerekes Vica lesz a sztárvendég. Íme a programok…
Vendégoldal
Bor, mámor – SanzonTokaj című cikk borítóképe

Bor, mámor – SanzonTokaj

2024. 08. 05. | Borsmenta
Fesztivál Erdőbényén: 2024. augusztus 8-11.
A Bor, mámor, Bénye az egyik legszerethetőbb boros-kulturális fesztivál Magyarországon. Ilyenkor megnyílnak a látogatók előtt az erdőbényei kertek, van jó bor, jó zene és mindig jó a társaság. A borsmenta.hu a SanzonTokaj kertjében ver tanyát. Íme a programok…
Iszunk
Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője! című cikk borítóképe

Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője!

2022. 04. 23. | Szabó Edit
Pezsgője lesz a Sanzon Tokajnak! Az erdőbényei pincészet alapborát az Ausztriában található Szigeti Pezsgőpincészet készíti. Golsban jártunk, hogy tanúi legyünk az utolsó simításoknak, és persze kóstoltunk is!
Beszélgetünk
A korrekt kávé titka: bab és víz című cikk borítóképe

A korrekt kávé titka: bab és víz

2021. 10. 09. | Juga Péter
Koós Máté autodidakta módon indult neki a kávés világ felfedezésének Miskolcon. A saját útját járva szerezte meg a szükséges tudást és felszerelést, ma pedig már Bab és Víz márkanév alatt készíti „őrölten” jó kávéit…
Tesztelünk
SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020. 03. 05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…
Beszélgetünk
Gyüttem, de nem megyek című cikk borítóképe

Gyüttem, de nem megyek

2019. 06. 08. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akkor ezzel neki dolga van. Rácz Erikával beszélgettünk…