Vendégoldal

Bor, mámor – SanzonTokaj

Bor, mámor – SanzonTokaj című cikk borítóképe
2024. 08. 05. | Borsmenta
A Bor, mámor, Bénye az egyik legszerethetőbb boros-kulturális fesztivál Magyarországon. Ilyenkor megnyílnak a látogatók előtt az erdőbényei kertek, van jó bor, jó zene és mindig jó a társaság. A borsmenta.hu a SanzonTokaj kertjében ver tanyát. Íme a programok…

Nyár, haverok, buli, és … tokaji bor a javából. Ezt kínálja a Bor, mámor… Bénye, amely az idén augusztus 8-11. között várja a közönséget. A rendezvényen évek óta részt vesz a borsmenta.hu egy-két munkatársa is. Főszerkesztőnk, Szabó Edit a hagyomány szerint a SanzonTokaj programjainak szervezésében vállal szerepet, lássuk, hogy mit kínál a Rácz Erika vezette pincészet ezen a nagyon intenzív hétvégén.

Augusztus 8. CSÜTÖRTÖK

19:00-22:00 LESZ MAJD MINDEN - IRODALMI VACSORAEST A KOVÁCS IKREKKEL
Borvacsora és beszélgetés négy hangra, négy fogásra és ezerféle ízre komponálva



Szereplők: Kovács Dominik és Kovács Viktor, vagyis a Kovács ikrek – írók drámaírók, társalkotók, a Lesz majd minden című regény szerzői
A vacsorához az ételeket Pohner Ádám, az Iszkor - Máyinka tulajdonosa készíti, a SanzonTokaj borait maga a borász, Rácz Erika mutatja be.
Moderátor: Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője

Kovács ikrek. Mindenki így emlegeti őket, ami nem is csoda: Viktort és Dominiket csak a gyakorlott megfigyelők tudják megkülönböztetni egymástól. Egyformán öltözködnek, egyforma stílusban beszélnek és mindketten igen jól forgatják a szót – nem véletlenül léptek az írói pályára. Különös tehetségük már gimnazista korukban megmutatkozott, s pályafutásuk első évtizedében nem csupán novellistaként, de sikeres színpadi szerzőként is bemutatkoztak. Első regényük, a Lesz majd minden idén áprilisban jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. Erről, és persze sok minden másról is szót ejtünk majd a beszélgetésen, amelynek során a közönség maga is tapasztalhatja, hogy Viktor és Dominik még az egymásnak feladott poénokkal is testvériesen bánik.

Pohner Ádám séf számos neves étterem konyháján megfordult eddigi pályafutása során, a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d’Oron pedig a 12. helyig menetelt 2019-ben, mindössze 25 évesen. Régi álma vált valóra, amikor a falu régi kocsmáját átalakítva barátnőjével, Kun A. Lucával együtt megnyitotta Mályinkán az Iszkor nevű vidéki bisztrót. Borvacsoránkhoz ők komponálják a négyfogásos ételsort, vadon termő környékbeli fűszerek és helyi alapanyagok felhasználásával.

Menüsor:
Lillafüredi pisztráng ceviche, lime, koriander, uborka
Bor: SanzonTokaj: Tokaji Pezsgő Extra Brut 2019

Bükki kecskesajt, cukkini, kakukkfüves hollandi
Bor: SanzonTokaj: Rány Furmint 2022

Petrezselymes, Horhos-völgyi töltött csirkecomb, rókagomba, padlizsán
Bor: SanzonTokaj: Rány Hárs 2021

Alma, fahéj, őszibarack
Bor: Sanzon Tokaj: Édes Szamorodni 2017

Részletek és regisztráció:https://www.facebook.com/events/1439667163401665/

22:00 - 24:00 – FESZTIVÁLNYITÓ KERTI BORBÁR

Augusztus 9. PÉNTEK

11:00-től KERTNYITÁS Sanzon Pezsgővel, valamint a Bab és Víz specialty kávéival



11:00 - 12:00 NAPINDITÓ KERTI JÓGA

12:00-14:00 RAPID RANDI A SANZON TOKAJ BORAIVAL
4 bor 30 percben – minden, amit a SANZON-borokról tudni szeretnél
Részletek és regisztráció: a helyszínen

15:00 - 16:30 NŐK A BOROK MÖGÖTT: Erdőbényei borok női kézből
1 borvidék, 3 borászat, 3 nő, 6 bor



Résztvevő borászatok: Jakab Pince – Jakab Henriette, Ábrahám Pince: Ábrahám Enikő, SanzonTokaj – Rácz Erika

Hogy mi a közös Ábrahám Enikő, Jakab Henriette és Rácz Erika életútjában? Erdőbénye. Ez a kis zempléni település, amely különleges varázsával megfog és nem ereszt. Mindhárman máshonnan indultak és itt kötöttek ki, részben vagy egészben Erdőbénye határozza meg a mindennapjaikat. Na meg a bor, amelyet Rácz Erika maga készít, Jakab Henriette nem, bár kitanulta a csínját-bínját, Ábrahám Enikő pedig feleségként szemléli, mi minden születik a pincében évről évre. A kóstolóra mindhárman kedvenc tételeikből válogattak, és persze mesélnek majd a mindennapjaikról, a döntéseikről, a kötődéseikről, vagyis az életükről.

A kóstolót Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője vezeti
Részletek és regisztráció:https://www.facebook.com/events/3513934728752153/

19:00 - 20:00 JELASITY PÉTER - Szaxofon live



21:00 - 22:00 Tomi Smith akkusztik trió

22:00 - 24:00 esti lazulás DJ Bordee-val

Augusztus 10. SZOMBAT

10:00-től KERTNYITÁS Sanzon Pezsgővel, valamint a Bab és Víz specialty kávéival

11:00 - 12:00 NAPINDITÓ KERTI JÓGA

12:00-14:00 TOKAJI BOROS KVÍZ
Vajon mennyit tudsz Tokajról és a tokaji borokról? Itt az alkalom, hogy kiderítsd!
Játékvezető: Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője
Részletek és regisztráció: a helyszínen

14:00-17:30 A HÁRSLEVELŰ TITKAI
1 szőlőfajta, 3 pincészet, 6 bor



Résztvevő borászatok: Tokaj Kikelet – Berecz Stéphanie, Zsirai Pincészet – Zsirai Kata, SanzonTokaj – Rácz Erika

A kóstolót Szabó Edit, a borsmenta.hu főszerkesztője vezeti

A Kárpát-medencében született, nem is nagyon ismerik máshol a világon. Hazánkban a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta, leginkább Tokajban és a Somlón érzi jól magát. A belőle készült bor kacér és rejtőzködő, könnyed és mély, édes és száraz is lehet, minden azon múlik, hogy a borász melyik arcát kívánja megmutatni. Kóstolónkon három tokaji borásznő hat borán keresztül fejtegetjük a fajta titkait.

A borsor:
Tokaj Kikelet: Tarczal Hárslevelű 2022
Zsirai Pincészet: Középhegy Hárslevelű 2021
SanzonTokaj: Rány Hárslevelű 2021
Tokaj Kikelet: Lónyai Hárslevelű 2021
Zsirai Pincészet: Szent Tamás 2019
SanzonTokaj: Rány Hárslevelű 2018

Részletek és regisztráció:https://www.facebook.com/events/479740024950105/

18:00-19:00 VIHULA MIHAJLO - klasszikus gitár akkusztik



19:00-21:00 VIHULA MIHAJLO & SZÉCSI VIKTÓRIA estje

21:00-24:00 esti lazulás DJ Bordee-val

Augusztus 11. VASÁRNAP

9:00-14:00 Fesztiválzáró borvásár

11:00 - 12:30 A FURMINTSTILUSOK 25 ÉVE
Somogyi Gergő kóstolóval egybekötött előadása
Részletek és regisztráció:https://www.facebook.com/events/832096165686346/

A SanzonTokaj gasztronómiai partnere az ISZKOR – Mályinka, a kávékat péntektől vasárnapig a Bab és Víz, vagyis Koós Mátékészíti a vendégeknek.

Amint látható, akkor sem fogunk unatkozni, ha egész fesztivál alatt kis se mozdulunk a SanzonTokaj kertjéből.
Ott tali!

Fotó:
Borsmenta - honlap

Eszünk
Bükk, Mályinka, Iszkor… című cikk borítóképe

Bükk, Mályinka, Iszkor…

2023. 11. 08. | Juga Péter
Pohner Ádám séf és kedvese, Kun A. Luca közös álmukat váltották valóra Mályinkában, az Északi-Bükk bájos kistelepülésén, ahol a falu régi kocsmáját átalakítva nyitották meg az Iszkor névre hallgató éttermüket…
Iszunk
Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője! című cikk borítóképe

Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője!

2022. 04. 23. | Szabó Edit
Pezsgője lesz a Sanzon Tokajnak! Az erdőbényei pincészet alapborát az Ausztriában található Szigeti Pezsgőpincészet készíti. Golsban jártunk, hogy tanúi legyünk az utolsó simításoknak, és persze kóstoltunk is!
Beszélgetünk
A korrekt kávé titka: bab és víz című cikk borítóképe

A korrekt kávé titka: bab és víz

2021. 10. 09. | Juga Péter
Koós Máté autodidakta módon indult neki a kávés világ felfedezésének Miskolcon. A saját útját járva szerezte meg a szükséges tudást és felszerelést, ma pedig már Bab és Víz márkanév alatt készíti „őrölten” jó kávéit…
Tesztelünk
SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020. 03. 05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…
Eszünk
Pohner Ádám megnyerte! című cikk borítóképe

Pohner Ádám megnyerte!

2018. 02. 09. | Szabó Edit
A két évvel ezelőtti Bocuse d’Or verseny országos döntőjén Széll Tamás mögött a második helyet szerezte meg, most viszont megnyerte a magyar bajnokságot a még mindig csak 24 esztendős Pohner Ádám…
Eszünk
Sanzon lamúr című cikk borítóképe

Sanzon lamúr

2017. 02. 15. | Szabó Edit
Könnyedség, elegancia, lendület, letisztult vonalak, finomság, lüktetés, báj, törékenység, őserő – vajon miért jutnak eszünkbe éppen ezek a fogalmak a tokaji borok kóstolása közben? Egy mindössze kéthektáros birtok, a SanzonTokaj borvacsoráján jártunk…