Szökés a télből 2.

2023.04.01. | Vargha Márk
Sorozatunk első részében két emírségekbeli metropoliszt látogattunk meg Vargha Márkkal, a második részben pedig maradtunk Európában, és élveztük a havat – már ahol még volt…


Hollandia kisvárosai

Ó-Zéland kapcsán már dicsértük a nyugalmat és a kényelmet, amit Hollandia nyújtani képes. Szokatlannak tűnhet egy januári hétvégét eltölteni itt, elvégre miért szöknénk a szürke magyar télből a szürke holland télbe? Nos, egyrészt némi szerencsével kifoghatunk szép napsütéses időt is – velünk ez történt –, másrészt ha valóban balszerencsések vagyunk az idővel, az utazás akkor is lehet feledhetetlen élmény, és ehhez még nagyvárosban sem kell tartózkodnunk.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Holland jellegzetesség ugyanis, hogy neves és nagy látogatottságú kulturális intézmények nem csupán a fővárosban vagy a nagyobb városokban vannak, hanem akár egészen kicsikben is. Erre kitűnő példa mondjuk az Amszterdam–Utrecht–Amersfoort háromszög északi oldalán, Hilversumtől kőhajításnyira fekvő Laren.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

A 11 ezer lakosú település hozza a szokásos bájos takarosságot, ám némileg meglepő módon keskeny főutcáján vasárnap (főként nyugdíjas) turisták tömege hömpölyög vagy sütkérezik a kávézók és bárok teraszain. Ők feltehetőleg mindannyian a Singer miatt vannak itt. Ez leginkább egy hatalmas modern művelődési háznak írható le, a különbség csak annyi az itthoniakhoz képest, hogy országosan jegyzett. Az emeleten színházterem, a földszinten hatalmas kiállítótér, no meg a gyűjtemény részét képező festményekkel ékesített gyönyörű kávézó.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

A kis állandó gyűjtemény holland művészekre fókuszál, világhírűekre és környékbeliekre egyaránt. A színvonal elképesztően magas, ki-ki megtalálhatja egy-egy – vagy akár több – kedvencét köztük. Az ideiglenes kiállítások pedig valóban képesek tömegeket vonzani. Ottjártunkkor egy itthon kevésbé ismert modernista festőnek, a Vadak (Fauves) egyik vezéralakjának, Kees van Dongennek (1877–1968) volt látható a tárlata. Gazdag életmű ez, professzionális feldolgozásban. Ezt váltja majd május 16-ától szeptember 3-áig A színek szeretete című kiállítás, amely 40 belga és holland festő színpompás, nagyon ritkán látható – főként magántulajdonban álló – munkáit tárja majd az érdeklődők elé.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

De Hollandiában nem csak a kultúrára éhesek laknak jól. A kisvárosok kisvendéglőiben gasztronómiai élmények is várnak ránk – az itthoni áraknál nem magasabban. Az itthon évente kétszer megrendezett étteremhéthez ott gyakrabban lehet szerencsénk. Január végén épp nem volt ilyen kedvezményes lehetőség, de ár-érték arányban így is csodálatos estét tölthettünk az Utrecht szomszédságában fekvő Zeist egyik kastélyában, a Kerckeboschban. Harmincszobás szálloda bárral, terasszal, kerttel no meg étteremmel, elképesztően kedves kiszolgálással.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Osztrigával és cavával kezdtünk, aztán az à la carte helyett a fixáras menü fogásait válogattuk össze magunknak. Első főételünk („Keleti főnök”): marinált farkassügér, Buddha keze citrom, tengeri sün, XO szósz, kókusz.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Második főételünk („Föld és tenger”): északi-tengeri tarisznyarák, gyöngytyúk, bakszakáll, bergamott, póréhagyma. Harmadik főételünk („Puha párna”): marhapofa, ökörfarok-ravioli, törökmogyoró, csontvelő, zsálya, endívia.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Desszertünk („Az Erő legyen veled”): csokoládé, vérnarancs, Coca-Cola. A vacsora: ízek, színek, boldogság.

 
Szlovákia, Magas-Tátra

A tél akkor tél, ha egy napsütéses február eleji nap legmelegebb órájában is kesztyűre van szükség, és attól szép, ha csillog a fény a vastag havon. Ezért az élményért egyre gyakrabban kell átlépnünk az országhatárt.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Öröm az ürömben, hogy ha ezt északkeleten tesszük, csakhamar a Magas-Tátrában találjuk magunkat. Mi is így tettünk február elején, amikor Tátrafüreden táboroztunk egy olyan szállodában, melyet 2019-ben Szlovákia legjobbjának választottak.

Fekvése miatt ez a városka alkalmas arra, hogy csillagtúrák kiindulópontja legyen. Öt, egyenként rövid programot szervezhetünk innen.

1. Lazíthatunk Poprád wellnessfürdőjében.
2. Végigsétálhatunk a fenyők felett 24 méterrel vezető Bachleda-völgyi lombkorona-tanösvényen.
3. Barangolhatunk a környékbeli történelmi városok – Késmárk, Lőcse és Szepesváralja – macskaköves utcáin és terein.
4. Megcsodálhatjuk a tarajkai jégszobrokat.
5. Whiskyt kóstolhatunk Gnézdán.
Lássuk a két utóbbit!

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Tátrafüredtől fogaskerekű visz fel a Tarajka-dombra. Itt nincsenek sípályák (azok a szomszédos Tátralomnicon vannak), viszont lehet szánkózni, és számtalan festői túraösvény is innen indul. A lanovkaállomásról kilépve rögtön balra megpillanthatjuk azt a két nagy sátrat, melyek jégszobrászati remekeket rejtenek. Az egyikben számos országból idesereglett szobrászok munkái, a másikban pedig jégtemplom vár.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Ezen a télen immár tizedszer faragtak ki a folyamatosan hűtött sátor alatt valamilyen szakrális építményt: az első években csak egy építészeti stílus volt a téma, aztán következtek a konkrét épületek: 2017-18 Sagrada Familia (Barcelona), 2018-19 Szent Péter (Róma), 2019-20 Notre Dame (Párizs), 2020-21 Vérző Megváltó (Szentpétervár), 2021-22 Szent Jakab (Santiago de Compóstela), végül pedig 2022-23 Szent Sír (Jeruzsálem). 225 tonna jég, 1880 jégtömb, 22 jégszobrász. Legmagasabb pontja 10 és fél méter, különleges, lenyűgöző és nem mellesleg ingyenesen látogatható.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Gnézda
(szlovákul Hniezdne) lakosságának többsége a Szepesség több városához hasonlóan a második világháború végéig német volt, a kitelepítések után szlovákosodott el teljesen. Bár a Magyar Királyság legkisebb szabad királyi városának rangját viselte, ma mégis a Nestville nevű whiskygyár az egyetlen nevezetesség, amely miatt áramlanak ide a turisták. Szlovák whisky? Igen! Ráadásul finom is, a nem túl hosszú gyárlátogatás után ugyanis felvágott-tálakkal megrakott, vastag lapú nagy faasztalokat körülülve kóstolhattunk meg a termékek közül ötöt. Valódi felfedezés ez a magunkfajta borkedvelők számára is, ráadásul Skóciáig vagy Írországig sem kell repülni érte. Persze tudjuk, ez a mi kis közép-európai whiskynk nem mérhető a nagyokéhoz, mégis jólesik érezni a különféle finom illatokat az orrunkban, a jó ízekről nem is beszélve.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

Az egyik whiskyből le is tölthetünk magunknak egy palacknyit, a címkén saját aláírásunkkal, a tetején zárjeggyel. A teljes választékot azonban a mintaboltban érhetjük el, itt a töltött csokoládéktól a pohárkészleteken át a sörig (egy American Pale Ale-ről van szó) minden megtalálható, amit ajándékba hazahozhatunk.

Szökés a télből 2. - Hollandia és Szlovákia - borsmenta.hu

A fent leírt kiruccanások tökéletes gyógyszerei a téli búskomorságnak. Adagolásukat a felnőtt korosztályoknak párban vagy kisebb-nagyobb csapatban a következő télre is fokozottan ajánljuk!

A sorozat előző része itt olvasható: Szökés a télből 1.  
Ó-Zélandról szóló cikkünket itt találja: Ahol a madár se... 2. rész 
Egyéb szlovákiai úticélok: Ahol a madár se... 1. rész 
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Ahol a madár se… 1. rész

2022.06.03. | Vargha Márk
Felvidéki bányavárosok
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatában ezeket térképezzük fel. Jöjjenek elsőként a felvidéki…
Utazunk

Ahol a madár se… 2. rész

2022.06.13. | Vargha Márk
Ó-Zéland
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatának második részében Hollandia délnyugati csücskében időzü…
Utazunk

Ahol a madár se… 3. rész

2022.06.28. | Vargha Márk
Moldova
„Nincs ott semmi különös, mégis visszamennék” – írja Moldováról a cikk szerzője, Vargha Márk, aki azért bolyongott a Cricova borászat 120 kilométeres pincerendszerében, és nem ez volt a…
Utazunk

Ahol a madár se… 4. rész

2022.07.07. | Vargha Márk
Észak-Mezopotámia
Sorozatunk befejező részében kilépünk Európából, és Törökországba utazunk. Vargha Márk Észak-Mezopotámia csodálatos településeit, a „mesés Kelet” városait fedezi fel nekünk…
Eszünk

Téli képeslapok

2023.03.20. | Vargha Márk
Vargha Márk minden évszakban felfedez olyan új helyeket, melyeket érdemes kipróbálni. A nyári és az őszi hónapok után télen sem maradt tétlen, újabb képeslapokra jegyezte fel élményeit…
Utazunk

Szökés a télből 1.

2023.03.31. | Vargha Márk
1. Szökés a tavaszba: Egyesült Arab Emírségek
Ha nem klasszikus tengerparti, hanem elsősorban kulturális élményekre vágyunk, Dubaj és Abu Dzabi vonzó téli úti cél lehet. Ráadásul vagyonokba sem kerül, csak előre kell terveznünk. Ím…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)