2024.07.05. | Vargha Márk
Pünkösdi kalábriai kirándulásán Vargha Márk kollégánk a helyi gasztronómiába is belekóstolt. Íme néhány ötlet, amit feltétlenül ki kell próbálnia az utazónak, ha arra jár…
Hagyma, csípős mehet bele!
A sok jóféle helyi feldolgozott húsféle és sajt mellett öt, a régióra nagyon jellemző alapélelmiszerrel találkozhatunk. A leghíresebb, a hazai pizzákon is egyre gyakrabban megjelenő spilingai ’nduja egy fűszeres, csípős kolbászkrém. Ezt tényleg szó szerint mindenbe vagy mindenre használják, amiben nem hat bizarrnak. Pirítósra kenik, pizzára pottyantják, tésztaszószba keverik, sajtba gyúrják és még sorolhatnám.
A csípős paprika egyébként is összeforrt Kalábriával, úgyhogy úton-útfélen rengeteg felhasználási formájával találkozhatunk, sőt ajándékboltban egyfajta kedves provokációként, semmint hasznos szuvenírként kapható a világ legcsípősebb paprikáiból – a sokáig az erősek trónján ült Carolina Reaperből (a Pepper X nemrég előzte meg) és négy társából – egy krémválogatás.
Tropea büszkesége az eredetvédett, halványlila héjú, édeskés hagyma. Egyrészt külön boltja van a belőle készült legkülönfélébb termékeknek – melyek közül a leggyakoribb a hagymakrém –, másrészt ezt is mindenbe beleteszik, például sörbe, párlatba, fagylaltba (!)…
Remek továbbá a kardhal: ha például tésztára kerül ’nduja társaságában, egyenesen a bajai halászlevek világát idézi, de egészen kitűnő strandétel a kardhalas szendvics is.
Végül pedig: a bergamott, a parfümiparban is használt illatos citrusféle, savanykás és kesernyés egyszerre, de nem úgy, mint a grépfrút. 100%-os gyümölcslevet is kifoghatunk belőle, hideg bubis ásványvízzel felöntve a legjobb szomjoltó.
Egy szó, mint száz, nem lehet Kalábriát sem megúszni plusz kilók nélkül. Lehet, hogy nem olyan változatos itt egy étlap, mint Szicíliában vagy északabbra, de bármit is választunk, biztosak lehetünk benne, hogy az kitűnő minőségben készül el és nagyon finom.
Kellemesen melengető napfény és frissítő tengervíz, a városkákban a térkép nélküli szándékos eltévedések izgalma, szuper ételek, még szuperebb emberek – pünkösdi pihenésemhez keresve sem találhattam volna jobb helyszínt. Kalábria olyan nyugodt volt májusban, mint Marche augusztusban. Újabb felfedezni való tartomány, ahová nem repül ugyan Budapestről közvetlen járat, de amiért érdemes a bécsi repülőtérig azt a plusz busz- vagy vonatutat megtennie a kedves olvasónak.
Kalábriai útinaplónk első részét itt találod: Hétvége az olasz csizma orrán
Fotó:
Vargha Márk