Mit együnk Kalábriában?

2024.07.05. | Vargha Márk
Pünkösdi kalábriai kirándulásán Vargha Márk kollégánk a helyi gasztronómiába is belekóstolt. Íme néhány ötlet, amit feltétlenül ki kell próbálnia az utazónak, ha arra jár…


Hagyma, csípős mehet bele!

A sok jóféle helyi feldolgozott húsféle és sajt mellett öt, a régióra nagyon jellemző alapélelmiszerrel találkozhatunk. A leghíresebb, a hazai pizzákon is egyre gyakrabban megjelenő spilingai ’nduja egy fűszeres, csípős kolbászkrém. Ezt tényleg szó szerint mindenbe vagy mindenre használják, amiben nem hat bizarrnak. Pirítósra kenik, pizzára pottyantják, tésztaszószba keverik, sajtba gyúrják és még sorolhatnám.

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

A csípős paprika egyébként is összeforrt Kalábriával, úgyhogy úton-útfélen rengeteg felhasználási formájával találkozhatunk, sőt ajándékboltban egyfajta kedves provokációként, semmint hasznos szuvenírként kapható a világ legcsípősebb paprikáiból – a sokáig az erősek trónján ült Carolina Reaperből (a Pepper X nemrég előzte meg) és négy társából – egy krémválogatás.

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

Tropea büszkesége az eredetvédett, halványlila héjú, édeskés hagyma. Egyrészt külön boltja van a belőle készült legkülönfélébb termékeknek – melyek közül a leggyakoribb a hagymakrém –, másrészt ezt is mindenbe beleteszik, például sörbe, párlatba, fagylaltba (!)…

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

Remek továbbá a kardhal: ha például tésztára kerül ’nduja társaságában, egyenesen a bajai halászlevek világát idézi, de egészen kitűnő strandétel a kardhalas szendvics is.

Végül pedig: a bergamott, a parfümiparban is használt illatos citrusféle, savanykás és kesernyés egyszerre, de nem úgy, mint a grépfrút. 100%-os gyümölcslevet is kifoghatunk belőle, hideg bubis ásványvízzel felöntve a legjobb szomjoltó.

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

Egy szó, mint száz, nem lehet Kalábriát sem megúszni plusz kilók nélkül. Lehet, hogy nem olyan változatos itt egy étlap, mint Szicíliában vagy északabbra, de bármit is választunk, biztosak lehetünk benne, hogy az kitűnő minőségben készül el és nagyon finom.

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

Kellemesen melengető napfény és frissítő tengervíz, a városkákban a térkép nélküli szándékos eltévedések izgalma, szuper ételek, még szuperebb emberek – pünkösdi pihenésemhez keresve sem találhattam volna jobb helyszínt. Kalábria olyan nyugodt volt májusban, mint Marche augusztusban. Újabb felfedezni való tartomány, ahová nem repül ugyan Budapestről közvetlen járat, de amiért érdemes a bécsi repülőtérig azt a plusz busz- vagy vonatutat megtennie a kedves olvasónak.

Mit együnk Kalábriában? - Kalábria kalandvágyóknak 2. rész

Kalábriai útinaplónk első részét itt találod: Hétvége az olasz csizma orrán
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Hétvége Szicíliában 1.

2016.02.08. | Szabó Edit
Catania
Catania A rejtett zugok, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, a kávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény...  
Utazunk

Hétvége Szicíliában 2.

2016.02.16. | Szabó Edit
Taormina
  Taormina valahol félúton van a tenger és az ég között. Geográfiai-geometriai szempontból ugyan ez a kijelentés nagyjából értelmezhetetlen, de aki járt már ott, talán igazolhatja……
Utazunk

Hétvége Szicíliában 3.

2016.03.01. | Szabó Edit
A cataniai halpiac
A cataniai halpiac   Ha valahol, itt igazán értelmetlen volna a kérdés: „Aztán friss-e a hal?” Nemcsak a közszemlére tett tengeri herkentyűk változatossága lenyűgöző, de az a lendü…
Utazunk

Hétvége Szicíliában 4.

2016.03.17. | Szabó Edit
Siracusa
Siracusa   Itt mindent beleng a tenger levegője, minden kőből árad a régvolt korok hangulata. Elvégre Siracusa a korszakos matematikus-mérnök „asúlyábólannyitveszt” Arkhimédész szü…
Utazunk

Marche: Közép-Olaszország nyugodt arca

2019.09.15. | Vargha Márk
A tenger éppoly kék, az építészet éppoly izgalmas itt, mint Olaszország kedveltebb régióiban, Marche mégsem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé. Pedig megér egy kisebb köruta…
Utazunk

Hétvége az olasz csizma orrán

2024.06.05. | Vargha Márk
Kalábria kalandvágyóknak 1. rész
Vargha Márk kollégánk szeret olyan helyekre járni Európában, amelyek az útikönyvekben is a legutolsó oldalakon szerepelnek. Ezúttal Kalábria egy kis részét fedezte fel, és most sem jött…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)