Szuper boros programok a BOLDOGKisfalud Feszten!
„Bor, zene, boldogság…” hirdeti a szlogen, és hogy ez mennyire így van, csak az tudja igazán, aki beleszagolt már a fű-széna-víz-virág-bor illatú bodrogkisfaludi nyárba. A kultúra és a bor szerelmesei az idén már negyedik alkalommal adnak egymásnak randevút ezen a varázslatos hangulatú Bodrog-parti településen. A zenei programokról korábbi írásunkban részletesen beszámoltunk, most nézzük, mire számíthatnak azok, akik szívesen megkóstolnák a vidék kiváló borait is.
Július 3., csütörtök
Pezsgő vs pét-nat
Melyik a nagyobb durranás?
Klasszikus vagy funky? Te melyiket választanád?
Az utóbbi időben egyre népszerűbb buborékos italok között néhány éve megjelent egy fura szerzet. Zavaros színű, az alján áll a zacc, ráadásul kupakkal zárták le. Viszont az íze őrületes! Ez a funky cucc a pét-nat vagy más néven gyalogpezsgő. De tényleg pezsgő? És hogyan viszonyul a tradicionális változathoz? Melyiket mikor és főleg hogyan igyuk? Ezen az izgalmas kóstolón mindenre fény derül!
Íme a pezsgősor:
1. SZÓLÓ: Boogie Pét-nat 2023
2. TR Művek: BIO Furmint Pét-nat 2022
3. Mariasy: Pezsgő Brut 2022 – Crémant de Furmint
4. Zichy Birtok: Zichy Anna Méthode Traditionnelle 2020
Részvételi díj: 4 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Időpont: július 3., csütörtök 18:00–19:30
Helyszín: Kisfalucska Szaletli
A kóstolót Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
Summer Pool Party a Bodrog Borműhelyben
Pezsdítsük fel együtt a fesztivál első napját!
Zártkörű medencés parti maximum 30 fő számára.
Időpont: július 3., csütörtök 16:00–22:00
Mi vár rád?
* valódi valenciai paella, frissen, helyben készítve;
* organikus borok és természetes buborékok kóstolója;
* zene, jókedv, lazulás;
* hűsítő medencézés.
A belépő ára: 13 500 Ft, ami tartalmazza a rendezvényen való részvételt, egy adag friss, forró paellát, a medence használatát és 3 pohár boros élményt:
* 1 pohár Pét-natot
* 1 pohár Fresh Tokajt
* 1 pohár Dry Tokajt.
Jelentkezés: Bodrog Borműhely | +36 70 369 6060
Július 4., péntek
Két lány Felvidékről (bor & beszélgetés)
Vendég: Borbély Alexandra, a Katona József Színház művésze
Házigazda: Bodó Judit, a Bott Pince tulajdonos-borásza
Moderátor: Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője
Bodó Judit és Borbély Alexandra a Felvidéken, Szlovákiában született, de már mindketten több évtizede Magyarországon élnek. Mi vezette őket ide, és hazahúz-e a szívük? Mi van itt, ami ott nincs, és mi van ott, ami nélkül itt nehéz az élet? Milyen érzés kisebbségi létben felnőni, hogyan hat ez a személyiségre, és mennyire indul hátrányból az, aki ezek után az anyaországban kíván kiteljesedni? A beszélgetést felolvasásokkal, valamint a Bott Pince boraival fűszerezzük.
Időpont: július 4., péntek 17:00
Helyszín: Kisfalucska Bisztró
Részvételi díj: 6 900 Ft
Jegyvásárlásért katt IDE!
Amerikából jöttem!
Borkóstoló Kovács Nimród egri borásszal
Ha Amerikában élne, kalandos történetét talán már meg is filmesítették volna. Kovács Nimród egri borosgazdáról kevesen tudják, hogy 1971-ben elhagyta Magyarországot, és úszva jutott el az olasz partokig, hogy egy menekülttáborban töltött rövid idő után az Amerikai Egyesült Államokban telepedjen le. Dolgozott, tanult, az egyik legnagyobb New York-i reklámügynökség szakembere lett, majd egy kábeltelevíziós cég vezetőjeként tért vissza Magyarországra, ahol előbb borkereskedést majd borászatot alapított. Sok humorral átszőtt meséit mindig izgalmas hallgatni, kiváló borait pedig élmény kóstolni.
A rendezvényen az alábbi borok aktuális évjárataiból kapnak ízelítőt a vendégek:
1. Chardonnay
2. Sky Furmint
3. Soul Syrah
4. Jazz (egri bikavér superior)
5. Nagy-Eged Grand Bleu (kékfrankos)
Időpont: július 4., péntek 18:00
Helyszín: Bodrog Borműhely
Részvételi díj: 5 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Július 5., szombat
Tokaj-Hegyalja írott és képi öröksége + 4 Bott bor és rengeteg történet
Nemesné Kis Tímea, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Kulturális Örökség Tudományok Tanszéke vezetőjének előadása, Bodó Judit (Bott Pince) borainak kíséretében
Időpont: július 5., 16:30
Helyszín: Zakator Vendégház, Furmint Terem
Borsor: csupa dűlős furmint (Teleki, Csontos, Kulcsár) és egy késői szüret
Az előadás és kóstolójegy ára: 2000 Ft (Az MTA és a Bott Pince támogatásával)
Jegyvásárlásért katt IDE!
HAJÓS BORKÓSTOLÓK A BODROGON
Az alábbi kóstolókat egy hajóúttal kötöttük össze. A hajó a Bodrogon közlekedik, a befogadóképessége a személyzettel együtt összesen 12 fő, ezért programonként maximum 10 fő jelentkezését várjuk. Az ár tartalmazza a hajójegyet, a borokat kóstolásnyi mennyiségben, és azok szakszerű bemutatását.
A hajó a bodrogkisfaludi kikötőből indul.
A kóstolókat Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
Hogy mégis mi? – kabar, zéta és kövérszőlő a fedélzeten
Időpont: július 4., péntek 15:00–16:00
A Tokaji borvidék hat engedélyezett szőlőfajtájából háromról folyamatosan hallunk: a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály mindenki számára ismerős. De mi van a másik hárommal? Mi fán terem a kabar, a zéta és a kövérszőlő, hogy kerültek a borvidékre, milyen bort adnak? Kóstolónkon ennek járunk utána.
Íme a borsor:
1. Dereszla Pincészet: Kabar 2022 (száraz)
2. Péter Pince: Kövérszőlő 2022 (száraz)
3. Füleky: Tokaji Kabar Vinnai 2022 (száraz)
4. Péter Pincészet: Zéta Késői Szüret 2023 (édes)
Részvételi díj: 5 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Pezsgők a fedélzeten
Időpont: július 5., szombat 10:30–11:30
Egy pohár pezsgővel mindig jól indul a nap, de mi ezen a délelőttön négyszer töltjük meg a poharakat hamisítatlan hegyaljai buborékokkal. A kóstoló érdekessége, hogy a pezsgők nem csupán tokajiak, de ráadásul borásznők alkották meg mindegyiket, bizonyítva, hogy a borászkodás már réges-régen nem férfiszakma.
Íme a pezsgősor:
1. Hangavári (Magyar Anita): Furmint Pezsgő Brut Nature 2019
2. Sanzon Tokaj (Rácz Erika): Tokaji Pezsgő Extra Brut 2019
3. Dereszla Pincészet: (Bai Edit): Prestige Reserve Extra Brut
4. Tokaj Nobilis (Bárdos Sarolta): Pezsgő Brut BIO 2020
Részvételi díj: 5 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Ahogy termett – szamorodnik a fedélzeten
Időpont: július 5., szombat. 12:00–13:00
Szamorodni. Furcsa hangzású szó, ugye? De vajon mit takar pontosan ez az egyébként lengyel kifejezés, és miért hívják így az egyik legismertebb tokaji borkülönlegességünket? Aki már hallott róla, az is leginkább az édes változatát ismeri, pedig létezik száraz szamorodni is, ha lehet, még az édesnél is különlegesebb ízvilággal. Sokan azt mondják, ez a magyar sherry – és nem is alaptalanul.
Kóstolónkon három száraz és egy édes szamorodnit nyitunk. Izgalmas lesz!
Íme a borsor:
1. Dereszla Pincészet: Száraz Szamorodni Experience 2017
2. Naár Pincészet: Száraz Szamorodni 2017
3. Hangavári: Száraz Szamorodni 2016
4. TR Művek: Édes Szamorodni 2019
Részvételi díj: 5 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Vörösök a fedélzeten!
Időpont: július 5. szombat 13:30–14:30
Ki mondta, hogy nincs vörösbor Tokaj-Hegyalján? Igaz, hogy történelmi borvidékünkre ma már mindenki egyértelműen fehérboros régióként gondol, de a korabeli iratok tanúsága szerint a 17. században még közel harminc kékszőlő-fajtát érleltek itt a tőkék, vagyis nagyjából fele-fele arányban osztozott a termőterületeken a kék és a fehér szőlő. A borvidék térképe a filoxéravész után, az Osztrák–Magyar Monarchia idején „fehéredett ki”, az akkori vezetés ugyanis a jól aszúsodó fehér fajták mellett tette le a voksát.
Kóstolónkon négy fajtabort és egy házasítást vizsgálunk meg közelebbről:
1. Szűcs Pince: Kékfrankos Gyöngyözőbor 2023
2. Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2023
3. Tokaj Oremus: Pinot Noir 2021
4. Mariasy: Vörös cuvée 2021
5. Dobogó Pincészet: Izabella utca 2017
Részvételi díj: 5 900 Ft/fő
Jegyvásárlásért katt IDE!
Mi ott leszünk, és nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!