Boldogság Kisfaludon

2021.07.02. | Szabó Edit
Hogy milyen volt az első BOLDOGkisfalud Feszt? Üdítő, kedves, szerethető, családias, emberközpontú, boldogító. Jó emberek, jó borok, jó zenék, jó beszélgetések. Hát kell ennél több? Már most várjuk a következőt!
 


Tokaj-Hegyalja kedves kis faluját, Bodrogkisfaludot Bodó Judit, a családjával 21 éve Felvidékről idetelepült borász nevezte el Boldogkisfaludnak. Az aprócska település számtalan borász otthona, az utóbbi években egyre több a színvonalas szállás, a jó vendéglátóhely a térségben, a Bodrog és a Zemplén pedig a természetkedvelő turistáknak is bőségesen szolgál attrakcióval. Aki ide érkezik, fesztivál nélkül is talál programot, de mégiscsak más, ha a helyiek egyetlen hétvége alatt a látogatók elé tárják minden értéküket.



Ez történt néhány napja, az első BOLDOGkisfalud Feszt idején. A máskor kimondottan nem forgalmas Petőfi utca egyetlen hatalmas fesztiválközponttá alakult, az ott felállított sátrakban kínálta borait a falu minden borásza, az udvarokban szólt a zene, a gyerekeket ügyességi játékok és bábszínházi előadások várták, a felnőtteket színvonalas koncertek, és persze lehetett kóstolni bort, sört, gint, kinek mire támadt éppen gusztusa. Az ételeket a környék kitelepült éttermei, A Leves, a Fakapu és a Kisfalucska Bisztró kínálta, de ha valakinek éppen sok volt a jóból, hajózhatott egyet a Bodrogon, vagy a Dereszla Pincészetnek köszönhetően John Deere Gator terepjáró autóval száguldozhatott a szőlőültetvények között, fel egészen a környék legszebb dűlőjéig, a Lapisig.



A programot jó hangulatú borvacsora vezette fel a Kisfalucska Udvarház & Bisztróban. A Gasztrohistóriák című esten Katona Csaba történész mesélt, és az ételek mellé a Szélkiáltó Pince borait töltötték pohárba. Előételként süllőpofa, chorizo salsa, avokádópüré, olajbogyó és koriander került a tányérunkra, és mellé a 2017-es „A” Furmintot kínálták. A mascarponéval sűrített, szarvasgombaolajjal megbolondított gombakrémleveshez a 2016-os Szélkiáltó furmintot kóstoltuk, a főfogásként érkező, szőlővel, kecskesajttal és dióval tálalt fürjhöz pedig a pincészet egyik leghíresebb borát, a 2017-es Fekete Bárány Furmintot. A desszert epres-rebarbarás pite volt, amihez a Kisfalucska Hello baby! nevű édes borát kínálták. A borokat Gubicskó László, a Szélkiáltó Pince borász-tulajdonosa mutatta be.



Aki nem fért be a teltházas rendezvényre, a Bodrog Borműhely mediterrán kertjében vigasztalódhatott, ahol éjfélig tartott a medencés parti, és mellé a pincészet vadonatúj pet-natját töltötték pohárba.

A szombat egy kis frissítő záporral indult, ami egyáltalán nem szegte az emberek kedvét, sőt, kifejezetten jól esett a 35 fokos kánikulában. Az utcát és a tereket hamarosan benépesítették a sétáló, beszélgető, eszegető, iszogató emberek, a gatorok pedig folyamatos ingajáratban voltak a Lapis-dűlő és a Petőfi utca között.



A délutáni programot egy szokatlan borkóstoló vezette fel. A „berepült csaj” és a helyi srác címmel Bodó Judit (Bott Pince) és Hajdú János (Bodrog Borműhely) mutatta be a borait. A két remek borász hozta a formáját, és a borok mellett szó esett a kisfaludi gyerekekről, a táj szépségéről, a helyi értékekről és Tokaj nagyságáról is. A beszélgetést a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit vezette.
Közben a húrokba csaptak a zenészek, a párizsi fúziós csapat, a Les Gars Dans L’Coin után a Milagro (Santana Tribute Band) és a Kelet Brass Band lépett színpadra, az est fő műsorszáma pedig az igazi közönségkedvenc, az Anna and the Barbies volt.



Közben folyt a főzdelátogatás és a ginkóstoló a Seven Hills Distilleryben, ahol a Dynamite Dudes a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is színpadra lépett.



Aki végigsétált a színes utcai forgatagon, a helyi és környékbeli kistermelők mellett a település borászaival is személyesen találkozhatott. Ott volt Edit Bai (Chateau Dereszla), Bodó Judit (Bott Pince), Magyar Anita (Hangavári), Takács Lajos (Hiteles Literes), Kiss János (Breitenbach Pince), József Bodó (Bott Pince), Bai István (Carpinus), a sörös vonalat pedig a BAZ Beer képviselte, és megesett, hogy személyesen Hlavács József állt a csap mögött.



A koncertek után még folyt a kóstolás, a beszélgetés hajnalig, másnap jöhetett még egy úszás a Bodrog Borműhely medencéjében (mostantól szállást is kínálnak, mi például ott laktunk és nagyon szerettük), esetleg egy kis hajókázás a Bodrogon, aztán mindenki bepakolta a megvásárolt borokat az autó csomagtartójába és elköszönt a falutól.



Mi is hoztunk néhány palack bort, jó lesz majd itthon kinyitni. Eddig is gyakran megfordultunk Bodrogkisfaludon, de ezután az élmény után egészen másként gondolunk a településre. Aki jót akar magának, jövőre úgy tervezi a nyarat, hogy ott lehessen a második BOLDOGkisfalud Feszten!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
BOLDOGkisfalud Feszt

Tesztelünk

Bodrog Borműhely: Lapis Furmint 2013

2016.03.30. | Szabó Edit
Ebben a borban minden megvan, ami egy dűlőszelektált furmint sajátja, mégsem okoz fogyasztójának komolyabb fejtörést. Bevezetés a titkok világába, középhaladó szint.  
Tesztelünk

Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

2019.12.15. | Szabó Edit
Ebben a borban benne van mindaz, amiért az aszút szeretjük. Ezerféle illat és íz, gazdagság, krémesség, elegancia. Jól mutat az ünnepi asztalon, de ajándékba is nyugodtan adhatjuk, még…
Beszélgetünk

A Tokaj Gin sztori

2021.03.20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Kom…
Beszélgetünk

Hegyalja fekete báránya

2021.05.08. | Juga Péter
Beszélgetés Gubicskó Lászlóval
A Tokaj-Hegyalján 2015 óta működő Szélkiáltó Pince az idei Tokaj Guide-ban elnyerte „az év felfedezettje” címet. A pince tulajdonosa, Gubicskó László kreatív, kísérletező, olykor igazi…
Iszunk

Bodó Judit a 15. Borászok Borásza!

2021.06.18. | Borsmenta
Bodó Juditot, a Tokaji borvidéken található Bott Pince borászát avatták az idén a Borászok Borászává. Az alábbiakban a tavalyi díjazott, Áts Károly laudációját közöljük…  
Utazunk

Startol az első BOLDOGkisfalud Feszt!

2021.06.22. | Virág Orsolya
Bor, zene, boldogság – kell ennél több? Ezt kínálja június 25-27. között Tokaj-Hegyalja szívében az első BOLDOGkisfalud Feszt. A Borsmenta tesztelte a helyszínt, a részvétel kötelező! &…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)