Vissza
Vendégoldal

Maglisztekkel készültek az Ország Tortái

Maglisztekkel készültek az Ország Tortái című cikk borítóképe
2021. 09. 20. | Borsmenta
Az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája egyaránt különleges maglisztekkel készült az idén. A gluténmentes őrleményeket akár a saját konyhánkban is kipróbálhatjuk…

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep köszöntésére. Az Ország Tortája büszke címet Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” fantázianevű torta viselheti, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” nevű alkotással.

A szakértő zsűri nemcsak kóstol, hanem javaslatokat is tesz a receptek továbbfejlesztéséhez. A hozzávalók jó minősége, természetessége és egyedi kombinációja elengedhetetlen a rendkívüli ízélményhez. A kedvelt magyar ízekkel, illetve gyümölcsökkel készült győztes torták közös vonása, hogy mindkettő összetevőlistáján szerepel különleges magliszt. A sárgabarackmagliszt, valamint a pirított napraforgómag és őrleményének gyártásánál elsődleges szempont az íz, a természetesség és az adalékmentesség.

Érezhető, hogy a cukrászmesterek az elmúlt években egyre bátrabban nyúlnak innovatív alapanyagokhoz. Nem ritka a mogyoróliszt, a mákliszt, a mandulaliszt, a tökmagliszt használata. Fodor Sándor „Napraforgójának” karakterét pedig fő összetevőként a pörkölt napraforgómag, illetve annak őrölt változata határozza meg” – mondta Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, akinek olajsajtolója jelenleg 20-féle magból sajtol olajat, valamint gluténmentes magliszteket, magkrémeket és natúrkozmetikumokat készít.

A „zero waste” gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmit sem dobnak ki. Így tehát az olajok „melléktermékei” azok a maglisztek, melyek most sikert hoztak a gasztroműhelynek. A szintén a cég által gyártott pörköletlen alapanyagból őrölt napraforgómagliszt az elmúlt évben már bizonyított a Great Taste nevű nemzetközi ételkóstoló versenyen, ahol kétcsillagos minősítést kapott, de a döntőbe került a párizsi SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari kiállítás innovációs versenyében is. Mindebből az ország is profitál: nekik hála nemcsak a cukrászdákban, hanem otthon is kísérletezhetünk új ízekkel.



Nemcsak finom, egészségesebb is

Az ilyen őrlemények akár bázislisztként is alkalmazhatóak sütemények, pékáruk tésztájába. Különleges ízt ad a vajas süteményeknek, gyümölcsös pitéknek, piskótáknak, és egyúttal értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, rostokkal is gazdagítja azokat” – tette hozzá Pinczés Marianna.

A gasztrocég vezetője azt reméli, a cukrászok bátorsága segít abban, hogy a későbbiekben a lakosság körében is mind jobban elterjedjenek a magolajok és a maglisztek, hiszen ezek az őrlemények kiválóan alkalmasak a búzaliszt egy részének helyettesítésére vagy akár a teljes kiváltására, ráadásul a gabonafélékkel ellentétben gluténmentesek is.

Éljen az innováció és a kísérletezés, próbáljuk ki a különleges magliszteket a saját konyhánkban. Eredményes kísérletezést kívánunk!

Fotó:
Erdőháti Áron

Eszünk
Mese a kókuszízű fügefalevélről című cikk borítóképe

Mese a kókuszízű fügefalevélről

2021. 09. 03. | Vargha Márk
Mindig pink! címmel tartott rendhagyó borvacsorát A Séf és a Kertész kétszemélyes csapata a Borirodában. A csábítóan izgalmas ételeket rózsaszín borok kísérték…
Eszünk
Fűben-fában orvosság című cikk borítóképe

Fűben-fában orvosság

2021. 08. 13. | Virág Orsolya
Magyar Ízek Utcája 2021
Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Magyar Ízek Utcája idén is várja a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek rajongóit a Várkert Bazárnál. Augusztus 20. és 22. között a gyógynövényeké a főszerep!
Eszünk
Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében című cikk borítóképe

Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében

2021. 07. 26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enni vágyókat. Fókuszban a lecsó!
Vendégoldal
Magyar élelmiszerek sikere Angliában című cikk borítóképe

Magyar élelmiszerek sikere Angliában

2020. 09. 29. | Borsmenta
Az élelmiszerek Oscar-díjának is nevezett londoni Great Taste Awards zsűrije az idén bőkezűen osztotta a csillagokat a magyar termékeknek. Nézzük, kik szerepeltek a legeredményesebben…
Vendégoldal
Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor! című cikk borítóképe

Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor!

2020. 02. 28. | Borsmenta
Mindjárt itt a március, és vele az év legbájosabb borkóstolója! Március 7-én 35 borásznő mutatja be izgalmasabbnál izgalmasabb borait Budapesten, a Hotel Sofitelben…
Beszélgetünk
Egy életre szóló kaland ígérete című cikk borítóképe

Egy életre szóló kaland ígérete

2019. 08. 03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…