Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében

2021.07.26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enni vágyókat. Fókuszban a lecsó!
 


 
A Magyar Ízek Utcája az augusztus 20-ai programok megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja immár tizenhárom éve. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrakban minden évben egy-egy kiemelt tematika köré szerveződve „vonulnak fel” a Kárpát-medencére jellemző ízek és ételek. A rendezvény missziója, hogy bemutassa térségünk gasztrokulturális értékeit, és felhívja a figyelmet a hazánkban termő ízletes alapanyagokra. Évről évre a Magyar Ízek Utcáján kóstolható először az Ország Tortája, az Ország Cukormentes Tortája és a Szent István-napi új kenyér is, a különböző néprajzi és földrajzi tájegységekből érkező termelők, árusok és vendéglátósok pedig szűkebb hazájuk értékeit vonultatják fel, így kóstolható a rendezvényen többek között dödölle vagy akár kakasherepörkölt.



Adta magát az ötlet, hogy ne csak a fővárosi közönség részesülhessen mindebből, így a gasztronómiai kavalkád az idén először augusztus 6-tól 8-ig Mindszentkállán, a Kőfeszt programsorozatában is várja az éhes közönséget. A Káli-medence, a Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb geográfiai, kultúrtörténeti célpontja az utóbbi években a környék gasztronómiai központjává is vált. A magyar Toszkánának is nevezett térség ma is őrzi hagyományait, az itt megjelenő turizmus pedig értő módon támogatja és igényli is mindezt. Ezen a speciális helyszínen a Magyar Ízek Utcája kiegészül a jellegzetes Balaton-felvidéki táj gasztronómiai képviselőivel, és a Káli-medence falvainak jól ismert vendéglátói, termelői is felvonulnak az eseményen.



A mindszentkállai Magyar Ízek Utcáján a nyár slágere, a lecsó kerül fókuszba. Mivel ebből a hagyományos ételből mindenki a saját receptjére esküszik, a kapros-tököstől a kolbászosig, a simától a tojásosig rengeteg változat kóstolható lesz, de igazi különlegesség, kecskepörkölt is rotyog majd a bográcsokban. Az új helyszínen is megjelennek a Kárpát-medence egyéb területeire jellemző ízek, valamint nemzetiségi ételek. Lesz szatmári töltött káposzta kukoricával, sokác bab, csángó húsos galuska, felvidéki mákos pogácsa, kárpátaljai pampuska, de kézműves termékek, lekvárok, mézek, szörpök, sajtok és kolbászok lenyűgöző szortimentje is várja a Kőfeszt rendezvény látogatóit, a nyaralókat és az éheseket az ország minden részéről. Az innivalóról a Balaton-felvidék pincészetei és kézműves sörfőzdéje gondoskodik majd.



„Massimo Montanari írja a táplálkozás európai kultúrtörténetét bemutató munkájában, hogy Európában bármilyen irányban teszünk meg 50 kilométert, már egy másik gasztrokulturális közegben találjuk magunkat. A történelmi Magyarország területére ez talán még hangsúlyosabban igaz” – hívta fel a figyelmet hazánk izgalmas gasztronómiai közegére Novotny Antal, ismertebb nevén Katlan Tóni, a Magyar Ízek Utcája ötletgazdája. Úgy tűnik, sok izgalmas illattal, ízzel, helyi termékkel, étellel és borral találkozik mindenki, aki augusztus 6. és 8. között Mindszentkállára, a nyaraló Magyar Ízek Utcája rendezvényre látogat.



Gatyamadzagon lazítani, augusztus első hétvégjén irány Mindszentkálla! Kóstoljuk végig a Kárpát-medencét!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Tesztelünk

Káli Kövek Borászat: Szentantalfa Rajnai Rizling 2014

2016.08.04. | Szabó Edit
Zamatos rajnai rizling a Balaton északi partjáról elsősorban azoknak, akik jó barátságban vannak a savakkal, és szívesen isznak egy pohár fehérbort meleg nyári estéken a kertben vagy a…
Tesztelünk

P.A.N.K. Project (Pálffy Attila): Pink Pét-Nat 2019

2020.07.27. | Szabó Edit
Aki szereti a buborékot a borban, és igazán menő akar lenni, kóstolja meg a köveskáli Pálffy Pince ifjú borásza, Pálffy Attila pét-natját. Lendületes, frissítő ital, ráadásul maga a ter…
Eszünk

Telt ház a Balatonon

2020.07.30. | Szabó Edit
A balatoni vendéglátás köszöni, jól van. A népszerű helyeken már egy átlagos csütörtök estén is alig kapni asztalt, és hétvégén biztosra csak az mehet, aki előre foglal…
Tesztelünk

Pálffy Pince: Héja 2018

2020.09.02. | Szabó Edit
Ez a traminiből készült narancsbor a Pálffy Pince eddigi legszebb kísérlete ezen a magasságon. Gazdag, intenzív, meglepő. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)