Vissza
Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében
2021.07.26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enni vágyókat. Fókuszban a lecsó!
A Magyar Ízek Utcája az augusztus 20-ai programok megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja immár tizenhárom éve. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrakban minden évben egy-egy kiemelt tematika köré szerveződve „vonulnak fel” a Kárpát-medencére jellemző ízek és ételek. A rendezvény missziója, hogy bemutassa térségünk gasztrokulturális értékeit, és felhívja a figyelmet a hazánkban termő ízletes alapanyagokra. Évről évre a Magyar Ízek Utcáján kóstolható először az Ország Tortája, az Ország Cukormentes Tortája és a Szent István-napi új kenyér is, a különböző néprajzi és földrajzi tájegységekből érkező termelők, árusok és vendéglátósok pedig szűkebb hazájuk értékeit vonultatják fel, így kóstolható a rendezvényen többek között dödölle vagy akár kakasherepörkölt.

Adta magát az ötlet, hogy ne csak a fővárosi közönség részesülhessen mindebből, így a gasztronómiai kavalkád az idén először augusztus 6-tól 8-ig Mindszentkállán, a Kőfeszt programsorozatában is várja az éhes közönséget. A Káli-medence, a Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb geográfiai, kultúrtörténeti célpontja az utóbbi években a környék gasztronómiai központjává is vált. A magyar Toszkánának is nevezett térség ma is őrzi hagyományait, az itt megjelenő turizmus pedig értő módon támogatja és igényli is mindezt. Ezen a speciális helyszínen a Magyar Ízek Utcája kiegészül a jellegzetes Balaton-felvidéki táj gasztronómiai képviselőivel, és a Káli-medence falvainak jól ismert vendéglátói, termelői is felvonulnak az eseményen.
A mindszentkállai Magyar Ízek Utcáján a nyár slágere, a lecsó kerül fókuszba. Mivel ebből a hagyományos ételből mindenki a saját receptjére esküszik, a kapros-tököstől a kolbászosig, a simától a tojásosig rengeteg változat kóstolható lesz, de igazi különlegesség, kecskepörkölt is rotyog majd a bográcsokban. Az új helyszínen is megjelennek a Kárpát-medence egyéb területeire jellemző ízek, valamint nemzetiségi ételek. Lesz szatmári töltött káposzta kukoricával, sokác bab, csángó húsos galuska, felvidéki mákos pogácsa, kárpátaljai pampuska, de kézműves termékek, lekvárok, mézek, szörpök, sajtok és kolbászok lenyűgöző szortimentje is várja a Kőfeszt rendezvény látogatóit, a nyaralókat és az éheseket az ország minden részéről. Az innivalóról a Balaton-felvidék pincészetei és kézműves sörfőzdéje gondoskodik majd.

„Massimo Montanari írja a táplálkozás európai kultúrtörténetét bemutató munkájában, hogy Európában bármilyen irányban teszünk meg 50 kilométert, már egy másik gasztrokulturális közegben találjuk magunkat. A történelmi Magyarország területére ez talán még hangsúlyosabban igaz” – hívta fel a figyelmet hazánk izgalmas gasztronómiai közegére Novotny Antal, ismertebb nevén Katlan Tóni, a Magyar Ízek Utcája ötletgazdája. Úgy tűnik, sok izgalmas illattal, ízzel, helyi termékkel, étellel és borral találkozik mindenki, aki augusztus 6. és 8. között Mindszentkállára, a nyaraló Magyar Ízek Utcája rendezvényre látogat.
Gatyamadzagon lazítani, augusztus első hétvégjén irány Mindszentkálla! Kóstoljuk végig a Kárpát-medencét!