Fűben-fában orvosság

2021.08.13. | Virág Orsolya
Magyarország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Magyar Ízek Utcája idén is várja a Kárpát-medence gasztronómiai értékeinek rajongóit a Várkert Bazárnál. Augusztus 20. és 22. között a gyógynövényeké a főszerep!


Az augusztus 20-ai programok tizenhárom éve megkerülhetetlen gasztronómiai fesztiválja a Magyar Ízek Utcája. A hagyományosan a Várkert Bazár előtti hatalmas területen sorakozó sátrak minden évben egy-egy kiemelt tematika mentén vonultatják fel a Kárpát-medence étkeit, specialitásait. A jótékonysági rendezvényből indult mozgalom mára már nem csak védegyletté, de az igényes, minőségi fesztiválozás védjegyévé is vált.



„Rengeteget küzdöttem azért, hogy a megszokott, avítt kivonulásokat megszüntessük Budapesten. Évekig üldöztük például a Magyar Ízek Utcáján is a popcorn-, hot-dog- és perecárusokat. Kezdetben mindig abba ütköztünk, hogy a minőség mindenkinek fontos, de túl drága. Büszke vagyok rá, hogy bebizonyítottuk: ez nem igaz, és létezik a két szempont keresztmetszete. Fontos, hogy talpon maradjunk, de olyan csapatunk van, ahol senkit nem a bevétel érdekel, hanem maga a küldetés” – mesélte a Borsmentának Varga Szilvia rendezvényszervező, a Magyar Ízek Utcájának ötletgazdája, aki szövetségesével, Novotny Antallal (alias Katlan Tóni) több mint egy évtizede végez izgalmas gasztronómiai kutatásokat.


 

Fókuszban a gyógyító növények

A Magyar Ízek Utcájának központi eleme idén augusztusban nem más, mint a gyógyító növények, fűszerek, ételek és italok, miközben természetesen a rendezvény eredeti küldetéséről sem feledkeznek meg a szervezők. Megkóstolhatók a Kárpát-medence területére jellemző finomságok, a különleges, tájegységekre, valamint nemzetiségekre jellemző ételek, mint a szatmári kukoricás töltött káposzta, a sokácbab, a csángó húsos galuska, a felvidéki mákos pogácsa, a kárpátaljai pampuska és az elmaradhatatlan lecsó.



Ez persze csak néhány a Várkert Bazár előtti úton sorakozó étkek közül, melyekből az éhes közönség válogathat. Az ország minden részéből hozzák a kiállítók a lekvárokat, mézeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat, olajokat, sajtokat, kolbászokat, a pálinkákról, a borokról és a kézműves sörfőzdék különlegességeiről nem is beszélve. „Elképesztően izgalmas dolgokat rejt a Kárpát-medence gasztronómiája, és nagyon fontos megismerni azt is, ahogyan mindez változik. Nem véletlen a saját konyhánk felfedezésének reneszánsza. Túl vagyunk a pörköltön. Számunkra az a visszajelzés, amikor látjuk, hogy ezrek állnak sorba a fánkos nénink standja előtt a rakparton, de említhetném a kecskeméti lepényes lányokat vagy a Nárcisz birtok sajtjait is. Hosszú a lista. Meg kell tanulni, hogy ők léteznek, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt megtanítsuk”– tette hozzá Varga Szilvia.





Megkóstolhatjuk az Ország Tortáját

Amit már talán mindenki tud, hogy hosszú évek óta ezen a rendezvényen kóstolható először Magyarország Tortája is. Az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándor – a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának – kreációja, a „Napraforgó” elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája versenyének győztese a Beszterce Rózsája lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készített. Igazodva a Magyar Ízek Utcájának tematikájához, Karikó Orsolya Erdei Nimfa nevű csemegéje a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta különdíját nyerte el.


 

Az új kenyér

Nincs Magyar Ízek Utcája a hagyományosan augusztus 20-tól kóstolható Szent István-napi kenyér nélkül sem! A Magyar Pékszövetség tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi és hetet az Innovatív kategóriában.



A Szent István-napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte, míg az év innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A Magyar Pékszövetség temérdek standdal, kenyerek egész dömpingjével várja majd a közönséget a Várkert Bazár előtt.




Karácsonyra jön majd a töltött káposzta!

A Magyar Ízek Utcája idén először – a jól megszokott helyszínétől eltérően – Mindszentkállán is nagy sikerrel képviseltette magát, ahol a Káli-medence térségének különlegességeit is bemutatta. A Szent István-napi ünnepségek után pedig gőzerővel készül majd a karácsonyi rendezvény is a Millenárisra. A szervezők közel ötvenféle töltöttkáposzta-fajtát kutattak fel a Kárpát-medence térségében. Annyit elárulhatunk, hogy a tengeritől az aprón át a székelyig minden bizonnyal igazi káposztadömpingre számíthatunk az adventi időszakban.


 
Találkozzunk augusztus 20-án!
 
Na de hol van még karácsony? Vissza a nyárba és az augusztushoz! A torták, a kenyér és a gasztronómiai kavalkád mellett augusztus 20-tól 22-ig, vagyis a péntektől vasárnapig tartó hosszú hétvégén bábszínházi előadásokkal, közlekedésbiztonsági foglalkozásokkal és koncertekkel vár mindenkit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazárnál. A jelszó: fűben-fában orvosság!
 
Fotó:
Magyar Ízek Utcája
Andrasovszky Péter

Főzünk

Töltött káposzta cserépedényben

2019.02.08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020.12.08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Eszünk

Magyar Ízek Utcája a Káli-medencében

2021.07.26. | Borsmenta
A Magyar Ízek Utcája nyaralni megy! A jól ismert gasztrokavalkád a hagyományos budapesti program előtt két héttel, augusztus 6. és 8. között Mindszentkállán, a Kőfeszten várja a jót enn…
Eszünk

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021.07.28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján…
Beszélgetünk

A húsleves varázslat

2021.07.31. | Virág Orsolya
Beszélgetés Novotny Antallal
Katlan Tóni. Novotny Antalt mindenki ezen a néven ismeri. Óriási serpenyőkben készülő hagyományos magyar ételei nem hiányozhatnak szinte egyetlen fesztiválról sem. Eddigi pályájáról és…
Beszélgetünk

Kinga Kamrája

2021.08.05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)