Vissza
Vendégoldal

7 tény, amit nem tudtál a mozzarelláról

7 tény, amit nem tudtál a mozzarelláról című cikk borítóképe
2022. 06. 30. | Borsmenta
A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, és ma már a világ minden pontján kedvelt alapanyag. De vajon jól ismerjük? Íme 7 tény, amit lehet, hogy eddig nem tudtál róla…

  1. Honnan ered a mozzarella elnevezés?
A mozzarella szó az olasz „mozzare”, vagyis vágás szóból ered, utalva arra, hogy készítésekor vékonyra szelt sajtszalagokat gyúrnak össze. A krónikák szerint ezt a szót először Bartolomeo Scappi, a pápa főszakácsa használta 1570-ben, de már a 12. században is kínálták „mozza”-nak nevezett friss sajttal a zarándokokat a Campania tartománybeli Capua monostorában.


  1. Hogyan készül?
A mozzarella hivatalosan a hevített, gyúrt, ún. pasta filata sajtok közé tartozik. A pasztőrözött tejet 34-36 fokra melegítik, hozzáadják a baktériumkultúrát és az enzimeket, amelyek rövid idő alatt megalvasztják. Az összeállt alvadékot késekkel apróra szabdalják, majd a savót leválasztják – és ezzel el is készült a gomolya, a mozzarella alapanyaga. Ezt a gyúró-szálazó gép 85 fokos vízben dagasztja, sóoldatban lehűl, majd formázóhenger alakítja a megfelelő méretűre és formájúra a darabokat. Csomagoláskor a sajt rugalmas, szálas jellegének megőrzése érdekében a zacskóba vizet is kell tenni.

  1. Hol és miből készül a „mozzarella di buffala campana”?
Az eredetvédett „mozzarella di buffala campana” csak Olaszország déli-középső részén, és kizárólag bivalytejből készülhet.


  1. Mennyi idő alatt készül el ez a sajtféleség?
A mozzarella valóban gyorsan elkészíthető: a reggel az üzembe érkező tej délutánra már fogyasztásra alkalmas sajttá áll össze. Voltaképpen ezt használja ki az egyik olasz hajóstársaság is, tengerjárói fedélzetén ugyanis a konyhában maguk állítják elő a felszolgált mozzarellákat.


  1. Mire használható fel a kicsapódó tejsavó?
Egy kiló mozzarella készítéséhez 10 liter tejre van szükség. Azonban a készítésekor kicsapódó tejsavó sem vész kárba: újrahevítve és leszűrve ebből nyerhető ki a ricotta. Kiváló fehérje- és kalciumforrás, amelyet nem érlelnek és nem is ízesítenek, tartósítószert nem tartalmaz, épp ezért kiválóan tud idomulni voltaképpen bármilyen alapanyaghoz.


  1. Milyen ételekhez használható fel?
Legelterjedtebb felhasználási módja a pizza, és persze a bazsalikommal-paradicsommal összekombinált caprese saláta. Sokoldalúságának köszönhetően azonban jól mutat levesbetétként, húsok és zöldségek kísérőjeként. Lágy íze számos fűszerrel párosítható, sósan és édesen egyaránt.


  1. Hol találunk jól használható receptgyűjteményt?
A Szarvasi Mozzarella több mint 25 éve gyártja a kedvelt olasz sajtfajtákat. Naponta közel 100 ezer liter tej érkezik az üzemükbe, amelyből a mozzarellák számos változata mellett mascarpone és ricotta is készül. A cég azonban a kedvelt alapanyagok felhasználásához is segítséget nyújt kezdő és haladó otthoni szakácsoknak. Weboldalán komoly receptgyűjtemény mutatja be a mozzarella és egyéb friss sajtok változatos felhasználási módjait, a reggelitől a vacsoráig, az előételektől a desszertekig terjedő kínálatban.

Ráadásként pedig álljon itt a caprese receptje:

Caprese, vagyis mozzarella paradicsommal. Olasz klasszikus, amit jobb helyeken bivalymozzarellával készítenek, de azért ne essünk kétségbe, a tehéntejes változat is tökéletesen megfelelő. Viszont a friss bazsalikomból ne engedjünk, az adja a fogás lelkét. Pár perc alatt elkészül, remek előétel, de egy pohár hozzá illő borral akár ízletes, gyors ebéd is válhat belőle.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csomag mozzarella
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 3-4 friss salátalevél (elhagyható) és pirítós a tálaláshoz
Elkészítés:
  1. A paradicsomot megmossuk, a mozzarellát lecsöpögtetjük, és mindkettőt kb. 3 mm vastag karikákra vágjuk.
  2. A salátaleveleket megmossuk, durvára tépkedjük, és elhelyezzük egy tányér alján.
  3. A paradicsomkarikákat a salátaágyra terítjük, megsózzuk és megborsozzuk őket.
  4. A mozzarellakorongokat a paradicsomkarikákra helyezzük, aztán az egészet meglocsoljuk olívaolajjal.
  5. A friss bazsalikomleveleket pazarul az ételre szórjuk, aztán jöhet még egy kis frissen őrölt bors.
  6. Friss pirítóssal kínáljuk.

Fotó:
Szarvasi Mozzarella

Eszünk
A teljes értékű növényi étrend titkai című cikk borítóképe

A teljes értékű növényi étrend titkai

2021. 07. 07. | Virág Orsolya
Ki a vegán, miért vannak szemfogaink, honnan jönnek a vitaminok, mire jó az alga és mi újság a kék zónákban? Nincs több kifogás, szétcsapunk az életmódzajban, és bemutatjuk az étrendet, ami mindenkinek jó. Húsevők, figyelem: megosztó, de hasznos tartalom következik!
Eszünk
Zöld utat a salátának! című cikk borítóképe

Zöld utat a salátának!

2017. 01. 30. | Raab Zsuzsanna
Egészségtudatos kalandozások 2.
„Csak egy salátát kérek!” – hangzik el a filmekben a feltűnően vékony hölgyek szájából, és már sajnáljuk is őket sanyarú sorsuk miatt. Szegények, sosem lakhatnak jól. A budapesti Legelő Salátabárban azonban bárki megbizonyosodhat róla, hogy egy saláta is lehet tökéletes főétel…
Főzünk
Caprese című cikk borítóképe

Caprese

2016. 10. 03. | Szabó Edit
Pár perc alatt elkészül, remek előétel, de egy pohár hozzá illő borral akár ízletes, gyors ebéd is válhat belőle...
Főzünk
Az olajbogyó című cikk borítóképe

Az olajbogyó

2016. 08. 04. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy 10 deka zöld olajbogyó tartalmazza a napi E-vitamin-szükségletünk közel harmadát, ugyanennyi fekete bogyóban pedig megtalálható a napi vasszükséglet csaknem fele…
Főzünk
Június ajándéka: a cseresznye című cikk borítóképe

Június ajándéka: a cseresznye

2016. 06. 21. | Raab Zsuzsanna
Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották...
Főzünk
Az eper, ami igazából szamóca című cikk borítóképe

Az eper, ami igazából szamóca

2016. 05. 19. | Szabó Edit
A kozmetikusok azt mondják, hogy méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Az orvosok szerint kiváló az emésztési panaszok kezelésére, enyhíti a vesebántalmakat, de ismert fájdalom- és lázcsillapító hatása is…