Egyél padthait, ültess fát!

2021.07.12. | Borsmenta
Környezettudatossággal szeretne példát mutatni: városfásítási programot indított a padthai wokbar étteremlánc…
 

A zöld forradalom az elmúlt időszakban elérte az éttermeket is, amelyek környezetünk védelmét, ökológiai lábnyomunk csökkentését tekintve inspirációként és példaként is szolgálhatnak a fogyasztóknak. A padthai wokbar mindig is fontosnak tartotta a fenntartható és tudatos táplálkozást, és emellett odafigyelt a környezettudatos működésre is. A márka mögött húzódó életérzés mindig többről szólt, mint az ázsiai ízek határtalan és egészséges kombinációinak lehetőségéről. A természet tisztelete és szeretete az indulás óta átjárja a hálózat szellemiségét, ennek legújabb állomása pedig az idei évben induló városfásítási programjuk, melyet egy szakmai partnerrel, a kifejezetten vállalati faültetésekre specializálódott Treemightyval valósítanak meg.


 
Bár sokat beszélünk a klímaváltozásról, a környezetvédelemről és az egyre szükségszerűbb változásokról, még mindig kevesen tudják, hogy az egyik legégetőbb probléma a talaj minőségének romlása. Ez a tendencia szinte észrevétlenül fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását és az életkörülményeinket. Az iparivá vált mezőgazdasági termelés elhagyta ugyanis a régi módszereket, emiatt pedig folyamatosan romlik a föld minősége, ez pedig akár pár évtizeden belül olyan környezeti katasztrófákhoz vezethet a Föld bizonyos részein, mint a talajerózió vagy akár az elsivatagosodás. Ez ellen viszont nemcsak a mezőgazdaságban, de a mindennapokban is tehetünk. Ebből indult ki a padthai wokbar is. Városfásítási programjukkal hosszú távra terveznek. „Úgy gondolom, hogy egy márka életében nem elég a lelkesedés és az elköteleződés egy-egy téma, esetünkben a természet megóvása iránt. Az is nagyon fontos, hogy ehhez az adott márka hiteles és szakmailag megalapozott háttérrel is rendelkezzen. Így az, hogy szeretjük a fákat, önmagában még kevés lett volna a program megtervezésére. Szem előtt kellett tartanunk azt is, hogy a faültetésünknek kézzelfogható és hathatós eredménye legyen. Itt jutott fontos szerep szakmai partnerünknek, hiszen segítségükkel olyan sorfákat ültetünk, melyek a lehető legtöbb szén-dioxid megkötésére képesek” – mondta Horváth Ági, a padthai wokbar egyik alapítója.  


 
Fát ültetni nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, nem mindegy ugyanis a milyet és a hogyan, a talajminőség javítása pedig csak egy a sok előny közül. Az étteremlánc által számos budapesti kerületnek adományozott fák mögött a Hungaroplant mérnökeinek több mint 20 évnyi kutatómunkája rejlik. A padthai wokbar 2021-es programjának köszönhetően 80 „Express Fűzzel” gazdagodott Budapest. A fajta legfőbb erénye – amellett, hogy kiváló a várostűrő képessége –, hogy 10 év alatt személygépkocsival megtett 9900 kilométernyi út alatt kibocsátott szén-dioxid megkötésére képes. „A városfásítás kapcsán számunkra a zöldítés és a talajerózió csökkentése mellett kulcskérdés volt a szén-dioxid-megkötés is, hiszen ennek minél nagyobb és gyorsabb mértékű támogatása tesz igazán hozzá ahhoz, hogy egy szebb, élhetőbb, zöldebb jövőt lássunk magunk előtt. Ezért örülünk annak, hogy ezt egy szakmai partner segítségével, számszerű adatok mentén tehetjük meg” – mondta el Kanóczky Máté társtulajdonos.



A 2021-es faültetési program a padthai wokbar életében csak az első lépcsőfok, a következő években folytatódik az Express Fűz elnevezésű „hadművelet”. Mi pedig még sok hasonló példamutató kezdeményezésről szeretnénk hírt adni. Éljen a papírdoboz, a fapálcika, az ázsiai életérzés, és éljenek soká a fák!
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
padthai wokbar

Beszélgetünk

A hulladékmentesség szexi

2019.07.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Réti Adrienn-nel
Arcát sokan a Vígszínház színpadáról vagy különböző filmekből ismerik, de ma már azt is egyre többen tudják róla, hogy harcos és meglehetősen eredményes zöldaktivista. Réti Adrienn-nel…
Vendégoldal

15 hulladékmentes tanács Réti Adrienntől

2019.12.22. | Borsmenta
Éljen a zero waste, vagyis a hulladékmentesség! Íme Réti Adrienn 15 jó tanácsa azoknak, akik szeretnének környezettudatosabban élni…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (77) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (274) borász (47) borászok borásza (9) borbár (30) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (117) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (196) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (9) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (129) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (29) fesztivál (39) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (68) furmint február (10) gin (6) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (19) gyümölcsös (4) hárslevelű (14) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (127) iszunk (8) kadarka (17) káli-medence (8) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (41) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (19) olaszrizling (25) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (154) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (18) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (35) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (20) tokaj (121) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (87) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (30) utazunk (12) vacsora (9) verseny (11) villány (12) villányi borvidék (58) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)