Zwack Open 2025: minőség és közvetlenség című cikk borítóképe
2025. 06. 13. | Nádasi Eszter
Májusban a Zwack Izabella Borkereskedés szakmai portfólió-bemutatóján jártunk. Az Unicum Ház patinás belső udvarán csaknem húsz pincészet kínálatával ismerkedtünk, méghozzá elsőkézből, hiszen itt maguk a borászok mesélnek a tételekről…

Szekszárd mindent átír
Az alapötlet az volt, hogy főszerkesztőnkkel, Szabó Edittel a 2024-es Zwack Open mintájára járjuk végig a standokat, a fehérektől a vörösökig, a szárazaktól az édesekig – de aztán borul minden, Németh János ugyanis megkínál egy 2024-es gyöngyöző kadarka rozéval. Ez az első évjárat belőle, még nincs egy hónapja, hogy bemutatkozott a szekszárdi pincészet vendégei előtt. Reduktív, piros gyümölcsös, az alkoholja moderált, mindössze 10,5%. Eddig még a tervnél vagyunk, hiszen buborékosokkal kezdtünk volna, de a borász rögtön meg is mutatja, hogy ugyanebben az évjáratban milyen üde vörösbort adott a kadarka: tele van piros bogyósokkal, főként málnával. Olyan frissítő, hogy nem érdemes csak a hűvösebb hónapokra hagyni – egy pillanatig sem bánjuk, hogy felülírta a szisztémánkat.

Maradunk a Szekszárdi borvidéken, a Pastor Pince következik, egy erdeiszamóca-hangsúlyos kékfrankos rozéval 2024-ből. A Zwack borkereskedésében olyan ritka kincsekre lehet bukkanni, mint a 2019-es Cabernet Sauvignon Reserve – a pincénél már csak az újabb évjáratokból van eladó. Mélyen, zamatosan fekete bogyós tétel, lassanként egyre több szilvás jegyet bont ki, amit vanília kísér. Érett, és nagyon jól tartja magát.


Gyümölcspaletták
Irány a Mátra, a Benedek Pincészet és a Centurio Szőlőbirtok közös pultja. Ludányi Balázs a 2023-as dűlőszelektált Diós kékfrankost kínálja először: 10 hónap hordós érlelést kapott, illatában és ízében is fűszeres, hosszú lecsengésű. Ugyanez a fajta cabernet franc-nal egészül ki a 2022-es selymesen gyümölcsös Összetettben. Benedek Péter szortimentje trópusi és déligyümölcsös, száraz fehérborokban bővelkedik: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, chardonnay és sauvignon blanc a kínálat. Az Irsai a bodzás, citrusos zöldfűszeresség mellett banánt és mangót is mutat, míg az Epreskert Sauvignon Blanc bodzás, vágott füves, csalános jegyei egy kis maracujával egészülnek ki.

Edittel ezután sokat beszélgetünk arról, hogy ez a fajta hol, milyen ízeket hoz. A Nyakas Pince 2024-es Budai Sauvignon Black tétele például körtés, sárgadinnyés, virágos – az illatában még egy kis kivit is találunk. Nem az új-zélandi stílus, így kifejezetten ajánljuk azoknak, akik szívesen megismernék a fajta egy másik arcát.

A Rókusfalvy Birtokon 2024-ben 10,5% alkohollal készült reduktív sauvignon blanc: bodza, lime, grépfrút mutatja magát benne. A 2021-es Pinot Noir gazdagon epres, emellett enyhén vérnarancsos – ahogy nyílik, jönnek elő az avaros, erdős, gombás jegyei.


A 2024-es Egri Sauvignon Blanc a Bolyki Pincészettől citrusban, bodzában, fehér szirmú virágokban gazdag. Illatos és virágos az Egri Királyleányka is, melyben a friss citromosságot szőlővirág egészíti ki. A legfrissebb rozé tele van eprességgel, az Egri Indián nyár nevű házasítás pedig vörös áfonyával, piros ribizlivel és erdei bogyós gyümölccsel.

Viszontlátás és terroir
Gere Tamás és Zsolt Pincészetének tételeit májusban, a Virtu Étteremben tartott villányi kóstolón vettük sorra. A 2021-es Cabernet Franc ott nem szerepelt, ezért most ezzel ismerkedünk: a szilva, az aszalt szilva és az aszalt cseresznye hordófűszerekkel, kakaóval és kávéval egészül ki. A Bussay Pince 2023-as Csókaszőlőjét tavasszal a ritka magyar fajtákról szóló szerkesztőségi tesztünkön kóstoltuk. Fanyarkás piros gyümölcsösségének nagy sikere volt: vörös áfonyát, ribizlit, érett és aszalt meggyet találunk benne pici fekete borssal és szegfűszeges lecsengéssel.

Ezen a teszten szerepelt a Szászi Birtok Csókaszőlője is: tőzegáfonyás, csipkebogyós, ribizlis illata és íze mindenkit megfogott. Mára három száraz fehér tétellel készültek a 2024-es évjáratból, ezek a pinot gris, az olaszrizling és a kéknyelű. Az utóbbival kapcsolatban Szászi Endre kiemeli, hogy „a bio nem hazudik”: a szőlő egy kiugróan meleg évben termett, ezért a fajtához képest intenzívebb ízeket mutat, a Badacsonyi borvidék jellegzetes ásványosságát citrusok, virágok és fehér húsú gyümölcsök kísérik. A terroirhatás a Jásdi Pincénél is hangsúlyos, a Nagykúti Chardonnay a készítői szerint ugyanis „sokkal inkább csopaki, mint chardonnay”. Igazi zöld gyümölcsös tétel, kivivel, érett egressel és zöldalmával – majd sós, köves lecsengéssel.


A pezsgőtől az édesig
Légli Géza a Kislaki Bormanufaktúra 2021-es Chardonnay Grower Pezsgőjét kínálja először. Termelői magyar tétel, a virágos, mézes, ásványos, zamatosan gyümölcsös jegyei harmóniában vannak az érlelésből származó krémességgel. A Riesling Kabinet 2024 egy moseli kirándulás „következménye” – utazás közben fogalmazódott meg, hogy kellene egy ilyen stílusú bort készíteni, a palack formája is erről a hatásról tanúskodik. Alapvetően félédes, de egyáltalán nem a cukorról szól, nem az teszi széppé, hanem a sárga húsú gyümölcsök (ananász, karambola, sárga ringló, sárgadinnye, narancs) sokasága, az illatban és ízben is előbújó sárga szirmú virágok és a sárgadinnyés lecsengés.

Készen állunk az édes portfólióra. A Disznókő Szőlőbirtok standjánál a 2023-as Hattyússal kezdünk, ezek közül is a késői szüretelésű furminttal: fűszeres és bársonyos tétel, sok gyümölccsel. A Hattyús Édes Szamorodni 2018-ból leginkább sárgabarackos és sárgadinnyés ízeket mutat, a készítése során használt aszúszemek szépen érződnek benne.

A Dobogó Pincészetnél a furmintok, pinot noir és aszúk is várnak, de a Mylitta nevű 2018-as édes szamorodnival időzünk a legtöbbet. Másfél év hordós érlelést kapott, gerincét a furmint adja, mézességét a hárslevelű, illatát pedig a muskotály. A sárgabaracklekvár az aromában és az utóízben is hangsúlyos, birs és akác egészítik ki. A tétel Zwack Máriáról kapta a nevét, aki egyike volt Ady Endre múzsáinak: verseiben szólította őt Mylittának a költő.

Zárásként egy kis külföldi kitekintést teszünk, a Zwack Izabella Borkereskedés ugyanis nemzetközi szinten is elismert borászatok tételeit is forgalmazza. Ilyen például a Gérard Bertrand francia borász közreműködésével készült Hampton Water Rosé: hogy ez hogyan kapcsolódik Jon Bon Jovi családjához? Az kiderül Vargha Márk 2023-as Zwack Open beszámolójából.

Az Unicum Ház udvarán töltött délutánon sok olyan tétellel ismerkedtünk, amelyek a nyári hónapok remek kísérői lehetnek. Ám szezontól függetlenül érdemes szétnézni az érlelt borok között is, mert a kínálat sokszínű, ugyanakkor gondosan válogatott.

Fotó:
Szabó Edit

Iszunk
Zwack Open 2024 című cikk borítóképe

Zwack Open 2024

2024. 05. 31. | Szabó Edit
Ismét az Unicum Ház kertjében tartotta meg hagyományos májusi szakmai kóstolóját a Zwack Izabella Borkereskedés. A hangulatos térben felállított asztaloknál húsznál is több borászat várta a vendégeket. A rendezvényen a Borsmenta női csapata járt…
Iszunk
Zwack Open – borok az élvonalból című cikk borítóképe

Zwack Open – borok az élvonalból

2023. 07. 11. | Vargha Márk
A Zwack név fogalom itthon és világszerte, most azonban nem a híres gyomorkeserű, hanem a cég által forgalmazott borok kerültek célkeresztbe. Vargha Márk egy kertiparti-hangulatú portfólióbemutatón kóstolt meg közülük néhányat…
Beszélgetünk
Imádok kísérletezni című cikk borítóképe

Imádok kísérletezni

2020. 06. 14. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok borászatát egy nagyszerű nő, Nyúlné dr. Pühra Beáta vezeti…
Beszélgetünk
Itt minden évszaknak megvan a maga csodája című cikk borítóképe

Itt minden évszaknak megvan a maga csodája

2019. 04. 13. | Szabó Edit
Beszélgetés Szászi Endrével
Tizennyolc hektáros szőlőbirtokán ökogazdálkodást folytat, a borok címkéit a felesége rajzolja. Gyerekkora óta szerelmes Szigliget környékébe, Kabócás fantázianevű olaszrizlingjéért a fél ország rajong. Szászi Endrével beszélgettünk…
Beszélgetünk
Tizenöt éve a Dobogónál! című cikk borítóképe

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018. 12. 15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről beszélgettünk…
Beszélgetünk
Most váltunk felnőtté című cikk borítóképe

Most váltunk felnőtté

2017. 03. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Ludányi Balázzsal
Beleszületett a borászkodásba, de ahogyan ő mondja, nem szőlőt termel, hanem szőlőtőkéket gondoz, és a kétkezi munkájával egy őshonos kultúrát ápol. Ludányi Balázs, a Centurio Szőlőbirtok borásza hisz a termőhely erejében, azért is lett a Magna Mátra alapító tagja…