Villány a csúcson
A Magyar Sommelier Club és a Villányi borvidék marketingtevékenységéért felelős nonprofit kft. közös rendezvényének szervezésébe Horkay András borakadémikus is aktívan bekapcsolódott, és a helyszínen az esemény gazdájaként vitte a szót.
Elméletben…
Egy ilyen alkalom kitüntetett célja a borkészítők, a kereskedők és a fogyasztók közötti hídépítés. Horkay András éppen ezért – a jelenlévők tájékozottságát joggal feltételezve – nem is fogott hosszú, bevezető előadásba Villányról. Röviden emlékeztetett rá, hogy ez az ország legmelegebb borvidéke, ahol folyamatosan nő a hőmennyiség és csökken a csapadék. A termőhelyek 150-300 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el, és a telepített kékszőlő-fajták jelentős része cabernet franc (amelyről Michael Broadbent 2000-ben azt írta: „a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban”). A borvidék szőlői meszes, löszös, agyagos talajon nőnek, de a siklósi területek kalciumban gazdagabbak, ezért ott markánsabb savú, kissé hűvösebb borokat zárnak palackba a gazdák. Vagy ahogy Horkay András fogalmaz: Siklós feszesebb, Villány bujább.
Egy borvidéket természetesen mindig a helyszínen a legjobb megismerni, csakhogy ez meglehetősen időigényes vállalkozás. Éppen ezért praktikus, ha maga a borvidék jön a fővárosba, mert így a borokat kóstolgatva és a kiállítókkal beszélgetve néhány óra alatt sok mindent megtudhatunk a területek sajátosságairól, a borász bevált technológiáiról vagy kísérletező terveiről, a kóstolt borok készítésének módjáról, sőt előkerülhetnek ikonikus, dűlőszelektált, netán még sehol sem kóstolható tételek is. Tanulságos összevetni, hogy a hasonló adottságú dűlőket ki hogyan használja, a borász ízlése milyen különbözőségeket vagy rokon karaktereket emel ki a borban, és izgalmas felfedezni a zamatokban az éghajlat és a fogyasztói ízlés változásának jeleit.
Gyakorlatban…
A 370 hektáron gazdálkodó Csányi Pincészet a legmodernebb technológiákat, minőségbiztosítási rendszereket ötvözi a hagyományos eljárásokkal, a Teleki bio Villányi Franc 2022 már a 2019-ben megkezdett irány terméke, a gyümölcsösség, a decens hordóaromák, a precíz arányok mellé csipkedísz a megnyugtató tudat, hogy bio is.
A pincészet kínálatában egyaránt megtalálhatóak a jutányos árú, könnyen iható borok, valamint a nagy formátumú prémium tételek, és fontos a „HoReCa” szektor is, ahová a KŐVILLA sorozat kiváló, magas élvezeti értékű borait szánják. A Kővilla Cabernet Sauvignon 2021 a Kopár-dűlő termése, 16 hónapot tölt másod-harmadtöltésű kis fahordóban. Gyümölcsös, aromás, fűszeres, olaszosan könnyed, mégis telt, koncentrált és harmonikus tétel, hosszú érlelési potenciállal. A TELEKI Tradíció Super Premium Villányi Franc Kopár 2020 a legjobb dűlőből jött, a legtöbb napfényt kapta, válogatott szőlőből készült, 2 és fél éves fahordós érleléssel. Gyümölcsözön, hordóaromák, dohány, dió, vanília, gomba. És nagyon hosszúúúú… A Malbec 2023 még hordóminta a terület szűzterméséből. Mély bíbor-bordó színű bor, mediterrán-egzotikus, fűszeres illatokkal, a szeder, a fekete ribizli, a fekete málna gyümölcsösségével. Pikáns, izgalmas, telt, melegítő, nagyon malbec. És még fiatalok a tőkék!
A Vylyan pincészet mindegyik bora emlékezetes. A Fehér Variáció Cuvée-ben a borász élvezettel játszik a technológiákkal: van benne hordós, acéltartályos és amforás érlelésű hányad is. Lágy, harmonikus, és még a nagy vörösök után is gazdag aromákat mutat.
Malatinszky Csaba 2009 óta organikusan gazdálkodik, borai biotanúsítvánnyal rendelkeznek. Módszere saját innováció: Méthode Malatinszky. Nem technológia, inkább filozófia. Az Akasha 2022 dűlő- és parcellaszelektált chardonnay, az Ananda 2023 cabernet franc sur lie, a Maghari 2017 cabernet franc – minden tétel vegán. A készítés módjából fakadóan szokatlan, rendhagyó ízekkel találkoztunk, de ezt a mély tónusú, gazdag, mégis jól iható stílust nagyon könnyű megszeretni.
Gere Zsolt 2023-ban kísérletképpen egybeszüretelt és együtt erjesztett cabernet franc és merlot szőlőket. Az eredmény harmonikus, szép borrá cseperedett két év alatt. A Kadarka 2023 halványpiros színvilágú, a szinte füstölt paprikás, gazdag aromák halászléért, csirkepörköltért kiáltanak. Pompás gasztrobor.
A Streit-Zagonyi 2016-os Villányi Franc tételében a gyümölcsök kelnek birokra a vaníliával és a hordóból érkező egyéb fűszerekkel. A tanninok szépen összesimultak, lekerekedtek.
A Gere Attila Pincészet egy ritkább, bár autochton magyar fajtát is hozott. A 2023-as Fekete járdoványnak szép illata van, ízében savanykás-somos, hibiszkuszos. A korábbiról így írt Jancis Robinson: „Bárcsak importálná valaki az Egyesült Királyságba ezt az egyedülálló, izgalmas bort!” A Kopar 2021 fás, animális, kávés, csokis, a szárazpróbája is élmény. A Solus Cuvée 2022 szilvás, meggyes, ásványos, csokis, kávés ízvilágú, jó szerkezetű, nagy testű, nagyon szép bor.
A nagy múltú Bock pince a vidék legjobb dűlőin gazdálkodik, a széles kínálatból ide a prémium tételek érkeztek. A sok évtizedes tapasztalat a fajtajellegen túl megbízható gyümölcsösséget, a mikroklíma magas alkoholfokokat eredményez. Bock Franc 2019 a siklósi Makár-dűlőről kávés, dohányos, bőrös, erdei gombás illatokkal nyit. Íze a siklósi mineralitást is hordozza, magas alkoholtartalma miatt melegít, mégis könnyed.
A Bock Petit Malbec 2021 50% petit verdot – 50% malbec szőlőből készült, meggyes-szilvás, arányos, lágy tanninnal összesimuló érdekesség. A Bock Libra 2020 kényeztető illatokkal csábít, édeskés-alkoholos, sütis-bólés gyümölcskosár – de nagyon határozott, gerinces, temperamentumos ital. A Capella Cuvée 2011 (60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon, 10% merlot, 2 év fahordó) a gyönyörű, harmonikus aromák felett csokis, darált diós, tömjénes, szantálfás jegyekkel sziporkázik, kimagaslóan szép bor.
Az „ősvillányiak” mellett felbukkanó hajós–bajai Koch Borászat több generációs tapasztalatait Villányban is sikerrel kamatoztatja – Vin Art néven. Kézi szüretelésű, válogatott szőlőinek erjesztett levét másod-harmadtöltésű fahordókban érleli, a bemutatott limitált tételek mindegyike aromagazdag, a helyhez méltó. A pincészet villányi csúcsborait a 899-es borcsaládban találjuk, mert mindegyikből 899 palack készül, kizárólag a legjobb évjáratokból. Közülük a 2017-es merlot és a 2016-os cabernet franc került a poharunkba. Mindkettő áradóan gyümölcsös, harmonikus, érett, bársonyos bor, ami finoman belesimuló hordófűszerekkel, hosszú utóízzel és nagy formátummal validálja Koch Csaba lassan két évtizedes villányi törekvéseit.
A tapasztalat azt mutatja, hogy ha az ember elmélyülten kóstol és jegyzetel, sosem jut a tételsor végére, így vannak olyan termelők, akikről ebben az írásban nem ejtettünk szót. Az viszont így is kirajzolódott, hogy Villány állja a próbát, legyen szó akár a friss, gyümölcsös, akár a hosszan érlelt, mély vagy az egyedi, a borász kézjegyét magán viselő tételekről. Köszönjük az élményt!