Vissza
Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!
2021.10.30. | Szabó Edit
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi Zsuzsát kérdeztük…
Három éve rendezel már Furmint Februárt Londonban, izgalmas bemutatkozási lehetőséget teremtettél a kékfrankosainknak a brit főváros szívében, és minden alkalmat megragadsz arra, hogy népszerűsítsd a magyar borokat az angol piacon. Miért érezted szükségesnek, hogy Tokaj édes arcát egy exkluzív ebéd során mutasd be a londoni szakmai közönségnek?
Ha egy nemzetközi társaságban elhangzik a kifejezés, hogy „magyar bor”, általában mindenkinek a tokaji aszú jut eszébe. Hallottak már róla, tudnak a létezéséről, valójában mégis kevesen fogyasztják. Számomra érthetetlen, hogy ezt a csodát miért nem mutatjuk meg jobban a világnak, miért nem beszélünk róla az év minden napján, a nap minden percében.
![](/userfiles/sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-borsmenta-magazin-1.jpeg)
A rendezvényhez partnerként az egyik legszínvonalasabb londoni étterem, a Trivet csapatát kérted fel, Isa Ballal és Jonny Lake-kel az élen. Mért esett éppen rájuk a választásod?
A borok presztízse miatt fontos volt, hogy olyan topkategóriás helyet találjunk, ahol igazi nagyágyúkkal dolgozhatunk együtt. Isa Bal Master Sommelier, és Jonny Lake séf jól ismert, nagyra becsült szereplője a brit gasztronómiának; ők valóban olyan emberek, akik a saját személyükkel is hitelesíteni tudták a rendezvényt. A tokaji édes borkülönlegességek szinte kötelezően ott vannak a világ csúcséttermeiben, így a londoni fine dining helyeken is, mégis kevés séf és sommelier dolgozik velük. A rendezvény terve már régóta megfogalmazódott bennem, és tudtam, hogy akkor érjük el a legnagyobb eredményt, ha egy magas színvonalú, különleges ebéd során mutatjuk be, hogy ezek a borok elképesztő gasztronómiai élményt képesek nyújtani.
![](/userfiles/isa-bal-jonny-lake-csaba-harmath-sweet-tokaj-lunch-london-borsmenta-magazin.jpeg)
Mit kell tudnunk Isa Balról és Jonny Lake-ről?
Mindketten több mint tíz éven keresztül dolgoztak a Heston Blumenthal cégcsoportnál, Isa wine director volt, Jonny executive head chef. Ők vitték a híres, 3 Michelin-csillagos londoni éttermet, a Fat Duckot is. 2018-ban döntöttek úgy, hogy megalapítják saját közös éttermüket Trivet néven. Isa Master Sommelier – belőlük éppen olyan kevés van a világon, mint Master of Wine-ból –, és fantasztikusan működnek együtt Jonnyval. Nem volt kérdés: ha kreatív, lendületes és nyitott szakembereket keresel egy ilyen ebédhez, ők kerülnek először szóba.
Hogyan ment a közös munka?
Az idei év elején már dolgoztunk együtt a Furmint Február programon. A pandémia miatt most nem tudtam megszervezni a szokásos sétálókóstolót, de küldtünk ki borokat a szakértőknek, online mesterkurzusokat szerveztünk, Jonny és Isa pedig ételeket alkotott a száraz furmintok mellé. Már ezt a munkát is nagyon élvezték, de a „Sweet Tokaj Lunch” hallatán még lelkesebbek lettek. Megkóstolták az ebédhez kiválasztott borokat, és pár héten keresztül együtt dolgozva megalkották a menüsort. A végeredmény még Harmath Csaba gasztronómust és Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét is meglepte.
![](/userfiles/jonny-lake-sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-borsmenta-magazin-2.jpeg)
Mi volt benne annyira különleges?
Az, hogy egy hatfogásos ebéd valamennyi ételéhez tokaji szamorodnit, aszút és eszenciát párosítottunk. Szép kivételként ugyan volt egy száraz szamorodni is a sorban, de az ebéd alapvetően az édes borokra épült. Minden fogás mellé két bort kínáltunk, és ez nemcsak Isáéknak, hanem a közönségnek is nagyon jó lehetőséget kínált a játékra. Látszott, hogy élvezik a kóstolgatást.
![](/userfiles/sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-borsmenta-magazin-5.jpeg)
Milyen körből válogattál vendégeket?
Nagyon szeretném, ha egyre komolyabb figyelmet kapnának a magyar borok a brit sajtóban, ezért a meghívottak egy része borral és gasztronómiával foglalkozó szakújságíró volt, de meghívást kaptak a legszínvonalasabb fine dining éttermek sommelier-i és a részt vevő borászatok itteni kereskedelmi partnerei is. Bízom benne, hogy ezzel az élménnyel gazdagodva még több helyre, még több csúcsétterembe elviszik majd a tokaji borkülönlegességek hírét, így is segítve lehetőségeiket a brit piacon.
![](/userfiles/molnar-peter-woekshop-sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-borsmenta-magazin-1.jpeg)
Kaptál tőlük visszajelzést?
Már a helyszínen, az ebéd vége felé látni lehetett, hogy elértük a célunkat: a résztvevők le voltak nyűgözve. Sejtettem, hogy ennyi különleges tokaji édes bor megkóstolása óriási élmény lesz mindenki számára, de mindezt az egekbe emelte a hozzájuk komponált menüsor. Többen mondták, hogy ilyen színvonalas boros rendezvényen még soha életükben nem voltak, pedig London a világ egyik borpiaci fellegvára, óriási a verseny, és rengeteg hasonló programra kapnak meghívást.
![](/userfiles/sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-galamb-borsmenta-magazin-2.jpeg)
Lesz ennek a rendezvénynek kézzelfogható eredménye?
Máris van, mert a Trivetben mostantól poharazva kínálják az aszúkat, és bízom benne, hogy a jövőben a többi londoni csúcsétterem is követi a példájukat. Ez az ebéd egyebek között arra is jó volt, hogy meggyőzzük a sommelier-ket: ne féljenek az aszútól, mert nem csak desszertek kísérője lehet. Kínálják nyugodtan főételek mellé, és nyissák ki bátran, mert a minőségét nyitott állapotban is nagyon sokáig megőrzi.
A rendezvény ötletgazdája és szervezője is te voltál. Hogy érezted magad közben? Téged is meglepett a siker?
Nagyon reméltem, hogy annyira jól fogadják majd, amennyi szeretettel előkészítettük, de az az emelkedett hangulat és az a boldogság, ami az egész éttermet beragyogta, minden várakozásomat felülmúlta. Fontos volt az ebéd előtt Molnár Péter előadása, aki a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökeként a tokaji aszú 450 évéről tartott egy történelmi áttekintést, és jó volt, hogy az ebéd után még további aszúk kóstolására adtunk lehetőséget, de a nap fénypontja kétségkívül az ebéd volt, amelynek során Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a borokat. Egy kicsit mindannyian izgultunk, de minden tökéletesen alakult, az érdem azonban nem az enyém, hanem a boroké és a Trivet csapatáé.
![](/userfiles/sweet-tokaj-lunch-wines-of-hungary-uk-borsor-borsmenta-magazin-1.jpeg)
Bár a terület korábban sem állt tőled távol, hiszen ott voltál a budapesti CEWI (Central European Wine Institute) alapító tagjai sorában, valójában négy éve kezdtél magyar borok marketingjével foglalkozni Angliában. Mire készülsz most, mik a legközelebbi tervek?
2022 februárjában már negyedik alkalommal lesz Furmint Február Angliában, de új helyszín bevonásával, a londoni után ugyanis Skóciában is megrendezzük a kóstolót. Most gőzerővel erre készülünk, de van egyéb tervünk is. Ha a pandémia szigora enyhül, szeretnénk minél több sommelier-t, újságírót és kereskedőt vinni Magyarországra, hogy a többi borvidék is be tudjon mutatkozni előttük. Az a cél, hogy minél több borászatot bevonjunk ebbe a munkába. Hatalmas előrelépés, hogy az idei évtől az Agrármarketing Centrum támogatását is élvezzük. A világ egyik legnagyobb borpiacán részt kérni a tortából és felemelni a borainkat arra a szintre, ahová valók, sajnos nem olcsó, ezért is fontos minden támogatás. Az eredményeink máris szépek, a szereplőkben megvan a szükséges kíváncsiság, a boraink jók. Őszintén hiszem, hogy az elkövetkezendő években nagyságrendekkel nőni fog a magyar borok ismertsége és népszerűsége a brit piacon.
Fotó:
Wines of Hungary UK