Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!

2021.10.30. | Szabó Edit
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi Zsuzsát kérdeztük…


Három éve rendezel már Furmint Februárt Londonban, izgalmas bemutatkozási lehetőséget teremtettél a kékfrankosainknak a brit főváros szívében, és minden alkalmat megragadsz arra, hogy népszerűsítsd a magyar borokat az angol piacon. Miért érezted szükségesnek, hogy Tokaj édes arcát egy exkluzív ebéd során mutasd be a londoni szakmai közönségnek?

Ha egy nemzetközi társaságban elhangzik a kifejezés, hogy „magyar bor”, általában mindenkinek a tokaji aszú jut eszébe. Hallottak már róla, tudnak a létezéséről, valójában mégis kevesen fogyasztják. Számomra érthetetlen, hogy ezt a csodát miért nem mutatjuk meg jobban a világnak, miért nem beszélünk róla az év minden napján, a nap minden percében.



A rendezvényhez partnerként az egyik legszínvonalasabb londoni étterem, a Trivet csapatát kérted fel, Isa Ballal és Jonny Lake-kel az élen. Mért esett éppen rájuk a választásod?

A borok presztízse miatt fontos volt, hogy olyan topkategóriás helyet találjunk, ahol igazi nagyágyúkkal dolgozhatunk együtt. Isa Bal Master Sommelier, és Jonny Lake séf jól ismert, nagyra becsült szereplője a brit gasztronómiának; ők valóban olyan emberek, akik a saját személyükkel is hitelesíteni tudták a rendezvényt. A tokaji édes borkülönlegességek szinte kötelezően ott vannak a világ csúcséttermeiben, így a londoni fine dining helyeken is, mégis kevés séf és sommelier dolgozik velük. A rendezvény terve már régóta megfogalmazódott bennem, és tudtam, hogy akkor érjük el a legnagyobb eredményt, ha egy magas színvonalú, különleges ebéd során mutatjuk be, hogy ezek a borok elképesztő gasztronómiai élményt képesek nyújtani.



Mit kell tudnunk Isa Balról és Jonny Lake-ről?

Mindketten több mint tíz éven keresztül dolgoztak a Heston Blumenthal cégcsoportnál, Isa wine director volt, Jonny executive head chef. Ők vitték a híres, 3 Michelin-csillagos londoni éttermet, a Fat Duckot is. 2018-ban döntöttek úgy, hogy megalapítják saját közös éttermüket Trivet néven. Isa Master Sommelier – belőlük éppen olyan kevés van a világon, mint Master of Wine-ból­ –, és fantasztikusan működnek együtt Jonnyval. Nem volt kérdés: ha kreatív, lendületes és nyitott szakembereket keresel egy ilyen ebédhez, ők kerülnek először szóba.

Hogyan ment a közös munka?

Az idei év elején már dolgoztunk együtt a Furmint Február programon. A pandémia miatt most nem tudtam megszervezni a szokásos sétálókóstolót, de küldtünk ki borokat a szakértőknek, online mesterkurzusokat szerveztünk, Jonny és Isa pedig ételeket alkotott a száraz furmintok mellé. Már ezt a munkát is nagyon élvezték, de a „Sweet Tokaj Lunch” hallatán még lelkesebbek lettek. Megkóstolták az ebédhez kiválasztott borokat, és pár héten keresztül együtt dolgozva megalkották a menüsort. A végeredmény még Harmath Csaba gasztronómust és Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét is meglepte.



Mi volt benne annyira különleges?

Az, hogy egy hatfogásos ebéd valamennyi ételéhez tokaji szamorodnit, aszút és eszenciát párosítottunk. Szép kivételként ugyan volt egy száraz szamorodni is a sorban, de az ebéd alapvetően az édes borokra épült. Minden fogás mellé két bort kínáltunk, és ez nemcsak Isáéknak, hanem a közönségnek is nagyon jó lehetőséget kínált a játékra. Látszott, hogy élvezik a kóstolgatást.



Milyen körből válogattál vendégeket?

Nagyon szeretném, ha egyre komolyabb figyelmet kapnának a magyar borok a brit sajtóban, ezért a meghívottak egy része borral és gasztronómiával foglalkozó szakújságíró volt, de meghívást kaptak a legszínvonalasabb fine dining éttermek sommelier-i és a részt vevő borászatok itteni kereskedelmi partnerei is. Bízom benne, hogy ezzel az élménnyel gazdagodva még több helyre, még több csúcsétterembe elviszik majd a tokaji borkülönlegességek hírét, így is segítve lehetőségeiket a brit piacon.



Kaptál tőlük visszajelzést?

Már a helyszínen, az ebéd vége felé látni lehetett, hogy elértük a célunkat: a résztvevők le voltak nyűgözve. Sejtettem, hogy ennyi különleges tokaji édes bor megkóstolása óriási élmény lesz mindenki számára, de mindezt az egekbe emelte a hozzájuk komponált menüsor. Többen mondták, hogy ilyen színvonalas boros rendezvényen még soha életükben nem voltak, pedig London a világ egyik borpiaci fellegvára, óriási a verseny, és rengeteg hasonló programra kapnak meghívást. 



Lesz ennek a rendezvénynek kézzelfogható eredménye?

Máris van, mert a Trivetben mostantól poharazva kínálják az aszúkat, és bízom benne, hogy a jövőben a többi londoni csúcsétterem is követi a példájukat. Ez az ebéd egyebek között arra is jó volt, hogy meggyőzzük a sommelier-ket: ne féljenek az aszútól, mert nem csak desszertek kísérője lehet. Kínálják nyugodtan főételek mellé, és nyissák ki bátran, mert a minőségét nyitott állapotban is nagyon sokáig megőrzi.

A rendezvény ötletgazdája és szervezője is te voltál. Hogy érezted magad közben? Téged is meglepett a siker?

Nagyon reméltem, hogy annyira jól fogadják majd, amennyi szeretettel előkészítettük, de az az emelkedett hangulat és az a boldogság, ami az egész éttermet beragyogta, minden várakozásomat felülmúlta. Fontos volt az ebéd előtt Molnár Péter előadása, aki a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökeként a tokaji aszú 450 évéről tartott egy történelmi áttekintést, és jó volt, hogy az ebéd után még további aszúk kóstolására adtunk lehetőséget, de a nap fénypontja kétségkívül az ebéd volt, amelynek során Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a borokat. Egy kicsit mindannyian izgultunk, de minden tökéletesen alakult, az érdem azonban nem az enyém, hanem a boroké és a Trivet csapatáé.



Bár a terület korábban sem állt tőled távol, hiszen ott voltál a budapesti CEWI (Central European Wine Institute) alapító tagjai sorában, valójában négy éve kezdtél magyar borok marketingjével foglalkozni Angliában. Mire készülsz most, mik a legközelebbi tervek?  

2022 februárjában már negyedik alkalommal lesz Furmint Február Angliában, de új helyszín bevonásával, a londoni után ugyanis Skóciában is megrendezzük a kóstolót. Most gőzerővel erre készülünk, de van egyéb tervünk is. Ha a pandémia szigora enyhül, szeretnénk minél több sommelier-t, újságírót és kereskedőt vinni Magyarországra, hogy a többi borvidék is be tudjon mutatkozni előttük. Az a cél, hogy minél több borászatot bevonjunk ebbe a munkába. Hatalmas előrelépés, hogy az idei évtől az Agrármarketing Centrum támogatását is élvezzük. A világ egyik legnagyobb borpiacán részt kérni a tortából és felemelni a borainkat arra a szintre, ahová valók, sajnos nem olcsó, ezért is fontos minden támogatás. Az eredményeink máris szépek, a szereplőkben megvan a szükséges kíváncsiság, a boraink jók. Őszintén hiszem, hogy az elkövetkezendő években nagyságrendekkel nőni fog a magyar borok ismertsége és népszerűsége a brit piacon.
 
Fotó:
Wines of Hungary UK

Beszélgetünk

Oz nagy varázsló!

2018.11.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A borral párbeszédet kell folytatni – állítja Oz Clarke, aki a legnemesebb édes bort is becseréli egy jó furmintra vagy juhfarkra. Amúgy megvan a véleménye a sznobokról. Íme interjúnk m…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…
Iszunk

Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képvi…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Beszélgetünk

Az álmodozások korának vége

2021.10.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának eln…
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a to…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)