Vissza

Boldog születésnapot, Kistücsök!

2023.02.01. | Barossné Koós Andrea
A 30. születésnap mindig sorsfordító érzés az ember életében. Ezt a különleges alkalmat ünnepelte a balatonszemesi Kistücsök étterem a törzsvendégek és a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjeinek társaságában…


Egy borongós novemberi hétvégén tartotta 30. születésnapi ünnepségét a Kistücsök étterem. A csapat az idén a legszebb ajándékot minden bizonnyal a Michelin Guide-tól kapta, hiszen elnyerték a legjobb ár-érték arányú helyeknek járó Bib Gourmand minősítést. A több napon át tartó szülinapi „bulira” az ünnepeltek nem csupán a szűk családot hívták meg, hanem a szakmai jóbarátokat is, így alakult, hogy az egyik programpont egy igazi örömfőzés lett a SVÉT-séfekkel együtt.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
A meghirdetett vacsorán ott tolongtak a Kistücsök konyhájában a Rosinante Fogadó, az Erhardt Étterem és Panzió, az Anyukám mondta, a Nomád Hotel és Glamping és a Páskom 1802 séfjei, valamint a Stílusos Vidéki Éttermiség vezetője, Ruprecht László is.
 
Baráti körünk évek óta visszajáró vendége a Kistücsök étteremnek, így most nagy örömünkre szolgált, hogy végre a majdnem egy éve megépült szállodájukat is kipróbálhattuk. A kényelmes szobában még „új” illat fogadott, az asztalon pedig kedves ajándékként egy palack bor és két üveg saját készítésű Kistücsök lekvár várt bennünket.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
Kicsit lesöpörtük magunkról az út porát, és mentünk a recepcióra, ahol már gyülekezett az aznapi vendégsereg. Csapody Balázs jó házigazdaként a Hujber Pincészet Királyleányka pezsgőjével várt mindenkit. A kellemes buborékokkal már el is indult a beszélgetés, történetmesélés, amitől perceken belül úgy éreztük magunkat, mintha a legjobb barátunk születésnapi ünnepségére érkeztünk volna.
 
A megterített asztalok az új épületszárny emeletén található séfszobában vártak bennünket. A körülbelül 15-20 fő befogadására alkalmas teremben látványkonyha is van, ráadásul egy jól elhelyezett monitoron keresztül a szakácsok munkáját is figyelemmel lehet kísérni.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu

A köszöntőbeszédből kiderült, amit már a Borsmenta korábbi cikkében is olvashattunk, hogy a helyet sokáig Balázs édesapjának barátja üzemeltette, aki mindig ott üldögélt a vendégtérben, pipával a szájában. Felesége (felíróasszonyként) a konyha bejáratánál ellenőrizte a kimenő tányérokat, hogy az ételek egytől egyig az elképzeléseinek megfelelőek legyenek. Amikor Balázs 1992-ben előbb kibérelte, majd megvásárolta az épületet, pontosan tudta, hogy ugyanazt a hangulatot szeretné visszahozni, amit gyerekként átélt. Meggyőződésünk, hogy ez sikerült, és a harminc éve töretlen népszerűségnek éppen ez a szívélyes vendéglátás és a színvonalas konyha adja az alapját.
 
A születésnapi menü
 
Előételek

https://www.borsmenta.hu/eszunk/30-eves-a-kistucsok


Az első fogást az Erhardt Étterem hozta el számunkra. Asztalunkra kovászos tésztából készült szarvasgombás-tejfölös minilángos érkezett, miközben a poharunkban továbbra is a Hujber Pincészet üdvözlőpezsgője volt. A soproni csapat viccesen közölte: igazán nagy fricska a balatoni vendéglátásnak, hogy egy nyugat-magyarországi étteremnek kell megmutatnia, milyen egy jó balatoni lángos. A friss, fokhagymás étel megidézte a balatoni nyarak hangulatát, nagyon jó kezdésnek gondoljuk.
 
Folytatásként a családias Rosinante Fogadó és Étterem érkezett egy könnyedebb, de ízében összetett fogással: füstölt pisztráng, céklavariációk, egy kis zöldalmával és pirított hajdinával megbolondítva. A kellemes, friss ízekkel remek összhangban volt a Böjt Pincészet szintén könnyed, egyszerre sűrű és zamatos egri csillag bora.
 
Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu

Következő előételünket a Nomád Hotel és Glamping hozta. A Márton-nap utózöngéjeként füstölt libamellet kaptunk narancsos kaláccsal, libatepertővel, csicsókás vajjal és birslekvárral. Ebben a fogásban az volt a legjobb, hogy már külön-külön kóstolva is csodájára jártunk a telt ízeknek, de ha az embernek sikerült az összes elemet egyszerre összekóstolnia, akkor igazi ízkavalkádban lehetett része: minden falat más és más élményt adott. Remekül összeállított tányért kaptunk, szívesen találkoznánk máskor is ezzel a fogással, de sajnos nem látunk rá túl sok esélyt, a Nomádban ugyanis jellemzően csak aznap derül ki az étlap attól függően, hogy milyen alapanyagokat sikerült beszerezniük.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
Első meleg előtelünk egy balatoni harcsás fogás volt a házigazda Kistücsök étterem elővezetésében. A harcsa és a káposzta különböző variációban rendszeresen megjelenik az étlapjukon, és úgy döntöttek, hogy erre az estére levest készítenek belőle. Jó hír, hogy magát a halat ugyan nem a Balatonból, de egy, a Balaton vízgyűjtő területén található halastóból hozzák, tehát az alapanyag egyértelműen helyi, ami nem volt így mindig. A tányér aljára házilag savanyított káposzta, arra alacsony hőmérsékleten készült harcsaszelet került, és mindezt egy savanykás, korhelylevesre emlékeztető lében tálalták. A pohárba a Kékajtó pincészet olaszrizlingje érkezett, ami szintén remek választás volt, és kifejezetten örültünk, hogy a leveshez kaptunk egy pohár jól iható bort.
 
Az előételek sorát egy vegetáriánus fogás zárta. Az étel Ádám Csaba séf kreálmánya, aki a Páskom 1802-ben találta meg új helyét. Az este kínálata húsban erős volt, ezért a több különböző textúrában megjelenő zellert igazi kitekintésnek gondoljuk. A tányéron füstölt vajjal készült zellerkrém, sült zeller, angol zeller, zellercsipsz és zellermorzsa kapott helyet, és a zöldség földes ízeit az Őrségből származó vargányaporral és marinált zöldalmával tették teljessé.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
Főételek
A testesebb fogások sorát az Anyukám mondta étterem indította emblematikussá vált toszkán pacaljával. Ahogy a neve is elárulja, ennél az ételnél nem a hagyományos, magyar vonulatot kell elképzelni. Elkészítésekor a pacalt többször megabálják, majd sütőben készítik el véglegesre, alacsony hőfokon – így a paradicsomnak és a fűszereknek van ideje beszívódni. A kombinált ízeket egy csipetnyi parmezánnal teszik teljessé. Aki esetleg nem szereti a pacalt, annak is azt ajánljuk, hogy ezt az ételt próbálja ki (szerencsére Encsen kóstolható), mert ennyire omlós, puha, zamatos elkészítéssel még nem találkoztunk. A Béres Szőlőbirtok 2016-os Furmint válogatásának fűszeres vonásai remekül kiemelték a tartalmas és összetett ízvilágot.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
Második főételként kakast tálaltak, Ruprecht László által elkészítve, erdélyi stílusban, tárkonnyal, paszternákkal és lencsével. A fogás magas szakértelmet kíván, mivel a kakas húsa könnyen ki tud száradni. A tányérunkon található mell és comb is külön-külön készült el. A paszternákpüré és a lencse párosa által kissé ősziesre hangolt fogást Luka Enikő kékfrankosa kísérte. Kitűnő párosítás volt!
 
A vicces soproni fiúk megjegyezték, hogy egy lángos miatt biztosan nem utaztak volna ilyen messzire, így aztán a következő főfogás is az Erhardt Étterem szakértelmét dicsérte. Szarvasgerincet tálaltak gombaraguval, és hozzá zellerpüré, valamint csillag formára szabott zellerszelet került. A fekete szezámból készült, szintén csillag formájú roppanós elemmel még nem találkoztunk korábban, és a benne található méz nagyon szépen kiemelte a hús, valamint a gombák ízét. A fogáshoz a ház borát hozták el a séfek. A gazdag soproni vörösbor épp eléggé testes volt, hogy textúrában jól passzoljon a szarvas mellé, és épp eléggé gyümölcsös ahhoz, hogy könnyen csússzon.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 

Desszertek
Az est koronáját, a desszertfogásokat a házigazda Kistücsök étterem készítette el számunkra. Elsőként a hagyományos mézes krémes egy újragondolt változatát szolgálták fel házi tejfölös túróhabbal és homoktövises sütőtökkrémmel, majd házi birsalmasajttal és kompóttal záródott az este. Hozzá stílusosan a Kislaki Bormanufaktúra Chardonnay Brut pezsgőjével koccintottunk.

Boldog születésnapot, Kistücsök! - borsmenta.hu
 
A születésnap méltó megünneplése volt ez a vacsora, tartalmas fogásokkal és jó történetekkel. Reméljük, hogy a 60. születésnapon is ott lehetünk, de addig is számtalan izgalmas gasztronómiai kaland vár ránk a Kistücsök étteremben.
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea
Stílusos Vidéki Éttermiség - Facebook

Eszünk

Jótékonykodtak a „Stílusos” szakácsok

2017.05.10. | Szabó Edit
A Hú!SVÉT+SWEET tömegeket vonzott az idén, április 23-án és 24-én több mint ötezren kóstolgatták a színvonalas vidéki séfek és cukrászok remekeit Palkonyán. A rendezvény a Stílusos Vidé…
Eszünk

SVÉTáltunk, SVÉTáltunk…

2017.09.18. | Szabó Edit, Szabó Hajnalka
Szeptember 10-én Mádon tartotta szokásos évi közönségtalálkozóját a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület. A szikrázó napsütésben 14 étterem kínálta válogatott finomságait a mintegy 1500…
Beszélgetünk

Halálra zabáltattuk a vendégeinket

2017.11.03. | Szabó Edit
Beszélgetés Ruprecht Lászlóval I.
A hazai gasztronómia egyik legfoglalkoztatottabb szakembere, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke, Ruprecht László a vidéki vendéglátás szépségeiről, a szakácsképzés hiányosság…
Beszélgetünk

Rám angyalok vigyáznak

2017.11.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Ruprecht Lászlóval II.
Óriási felfedező, rajong az ízekért, de irtózik a sémáktól. Ruprecht László szerint a gasztronómia olyan, mint a zene: már nagyon nehéz újat mutatni, de próbálkozni mindig érdemes…
Beszélgetünk

„A” vendéglős

2017.11.25. | Szabó Edit
Találkozás Csapody Balázzsal
Vendéglátós család sarjaként minden nyara munkával telt, mégis ezt a pályát választotta. Vendéglátó menedzser, aztán képzett sommelier lett, majd kibérelte a balatonszemesi Kistücsök ko…
Eszünk

30 éves a Kistücsök!

2022.12.07. | Szabó Edit
Kulináris programsorozattal ünnepelte 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök étterem. A nemrég Bib Gourmand minősítést kapott vendéglátóhely és tulajdonosa, Csapody Balázs az elt…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)