Eszünk

Ázsiai leveskalauz

Ázsiai leveskalauz című cikk borítóképe
2025. 01. 21. | Borsmenta
Phở, tom yum, wonton – egyik ázsiai leves izgalmasabb, mint a másik. De vajon melyik micsoda, honnan származik és hogyan esszük? Elmeséljük!

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával segítik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, több divathullámot is megéltünk már, gondoljunk csak a phở vagy éppen a ramen népszerűségére.

Phở bò (phở marhahússal) – Vietnám kreatív életesszenciája

Délkelet-Ázsia csodálatos országának leghíresebb fogása a lapos rizstésztára öntött forró, fűszeres hús-csontleves, amit mindenki a tetszése szerint alakíthat plusz zöldfűszerekkel, csilivel, citrussal, szószokkal.

Ez a nagyszerű fogás a 19. században született, és útját kínai és francia gyarmati hatások egyengették: Vietnámban a francia gyarmati uralom során (1858–1954) nyugati étkezési szokások is beszivárogtak a kultúrába. A hódítók rengeteg marhahúst fogyasztottak, a csontot pedig – aztán magát a húst is – a levesek mélyítéséhez kezdték használni a leleményes árusok. Aztán megismerték a francia „pot-au-feu” nevű egytálételt, amit a saját világukra formáltak, vagyis ötvözték a francia és a kínai leveskészítés hagyományait.

Az étel eredetileg az ország északi részéről, Nam Dinh környékéről származik, de spirituális értelemben Hanoi a szülőföldje, mert itt tökéletesítették ezt a nagyszerű fogást.

Ha valaki járt már Hanoiban, tapasztalhatta, hogy a városban már kora hajnalban megjelennek a mozgó phởárusok, hogy elkészítsék a munkába induló emberek legkedvesebb reggelijét. Ilyenkor nem léteznek társadalmi különbségek, szegény és gazdag egyaránt ezt eszi.
Bár már a csirkés (phở gà), a rákos és a zöldséges verzió is mindenhol fellelhető, a mai napig az eredeti, marhahúsos változat a legnépszerűbb.

Phở bò Sot Vang (vörösboros marhaphở) – leves és pörkölt egyszerre

Mi lenne, ha összeházasodna a francia boeuf bourguignon és a phở leves? A francia gasztrokulturális hatás egyik ékes bizonyítéka a vörösboros marharaguval készülő egytálétel, ami még közelebb áll a magyar ízvilághoz, mint az alap hús-csontleves. Benne van az ismerős marharagu selymes mélysége és a phở fűszeressége is. Ritkán elérhető specialitás.

Tom yum – Thaiföld forrongó egzotikuma

A semmihez sem hasonlító, forró tom yum a 14. század óta ünnepelt leves. Ha nincs a Csaophraja folyó és bőséges rákállománya, talán sosem születik meg. Keletkezésével kapcsolatban több legenda is ismert: van, amelyik arról mesél, hogy a folyószéli gazdák a rákhalászatnak köszönhetően találták ki a levest, amit természetesen a helyi fűszerekkel bolondítottak meg, mások az Ajutthaja Királyság előkelőségeinek főszakácsaitól eredeztetik, és szerintük éppen azért főzik galangál, kaffir-lime, citromnád, gyömbér és csili hozzáadásával, hogy benne legyen a királyság, a régió összes íze. Az eredeti tom yum mindenképpen rákkal készül, de ma már gombákkal, csirkével is népszerű.

Wonton leves: Kína úszó felhőcskéi

A wonton kantoniul felhőt jelent, és erről a levesről megálmodói azt mondták, hogy a kis tésztabatyuk úgy úsznak a lében, ahogy a bárányfelhők vonulnak az égen. Ezek a batyuk azonban mások, mint a többi ismert ázsiai dumpling, a wontonok tésztája ugyanis leheletvékony, szinte átlátszó, és benne várakozik a rákból, sertéshúsból, salottahagymából, gyömbérből álló szaftos töltelék. A fogás a Csing császári dinasztia idejében a nemes osztályok eledele volt, és ez így is maradt egészen a II. világháború végéig. Hongkongban vált később a munkásosztálynak is elérhető, mindennapi étellé. Nyugaton a wonton leveseket további zöldségekkel, fűszerekkel, húsokkal is megtámogatják.

A levesevés etikettje

A vietnami phởt reggelire is előszeretettel fogyasztják, és eszközként pálcikát és kanalat együttesen használnak hozzá. A mindennapok ételének tekintik, és úgy tartják, hogy ha phởval kezdjük a napot, megvolt az egész napra szükséges sóbevitel. Ezzel szemben a vörösboros verzió kifejezetten a hűvösebb időkben kerül elő az otthonokban.

És hogy mit kínáljunk a leveshez? Jöhet a thai bazsalikom, a koriander, a babcsíra, a vékonyra vágott hagyma és a lime, de Európában már nem ritka a pirított hagyma és a többféle plusz szósz sem. Mindegy, hogy a zöldeket és a csírákat beledobjuk a levesbe vagy mellé esszük, mindkettő illendő. Thaiföldön a levesek elfogyasztásához kanalat és villát használnak, Kínában a wonton leveshez hagyományos kínai kanál, „renge” jár, de a tésztabatyukat bátran rátehetjük pálcikával a kanalunkra.

Szürcsölni nemcsak szabad, hanem egyenesen kötelező, ugyanis ez kettős célt szolgál: így dicsérjük a szakácsot, és közben hűtjük is az ételt.

Mivel a fűszerigényük meglehetősen sajátos, okosan tesszük, ha a fenti leveseket először megbízható éttermekben kóstoljuk meg, és csak utána vállalkozunk az elkészítésükre. Budapesten is találhatunk már jó néhány olyan helyet, ahol autentikus ázsiai fogások kerülnek az asztalunkra.

Fotó:
Erdőháti Áron

Főzünk
Vietnami tavaszi tekercs című cikk borítóképe

Vietnami tavaszi tekercs

2022. 07. 12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…
Vendégoldal
Egyél padthait, ültess fát! című cikk borítóképe

Egyél padthait, ültess fát!

2021. 07. 12. | Borsmenta
Környezettudatossággal szeretne példát mutatni: városfásítási programot indított a padthai wokbar étteremlánc…
Főzünk
Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai című cikk borítóképe

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019. 12. 16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
Utazunk
Kin kao jang? című cikk borítóképe

Kin kao jang?

2019. 12. 13. | Klich Zsuzsa
A fenti mondat gyakori üdvözlés Thaiföldön. Azt jelenti: ettél már? Ebből is látható, hogy a társas étkezés a thaiföldi életmód szerves része. Elmeséljük, mit tapasztal meg mindebből az utazó szűk két hét alatt…
Főzünk
Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe

Mogyorós csirkecurry

2019. 10. 28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
Beszélgetünk
Ngon = finom című cikk borítóképe

Ngon = finom

2018. 05. 26. | Szakács Andrea
Új ázsiai fúziós étterem nyílt Budapesten, a Józsefvárosi piac tövében. A Ngon Street Foodról a két tulajdonos, apa és fia, Li és Dávid mesélt…