Vissza

Vietnami tavaszi tekercs

2022.07.12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…


Figyelem! Ennek az ételnek a friss koriander a lelke, és tudom, hogy a friss koriander nagyon megosztó. Aki szereti, rajong érte, viszont van, aki a szagát se bírja. Helyettesíthető petrezselyemmel, de az persze egészen más.

Ezt a fogást nem lehet pikk-pakk elkészíteni, csak akkor fussunk neki, ha rá tudjuk szánni az időt. Viszont jó hír, hogy a tekercsek nagyon jól bírják a fagyasztást, így érdemes egyszerre többet is elkészíteni, és csak annyit kisütni, amennyit megeszünk. A többi jó lesz későbbre.
Meglehet, hogy a recept nem autentikus, viszont az íze nagyon hiteles. Nem Vietnamból hoztam, egy barátnőmtől tanultam. Ezt csak azért mondtam el, hogy senki ne lepődjön meg: például nem teszek a töltelékbe rizstésztát és garnélát.

A kis tekercseket friss salátalevélbe csomagolva, a szószba mártogatva, kézzel kell enni. Tökéletesen illik hozzá egy késői szüretelésű édes fehérbor, jól behűtve.

vietnami-tavaszi-tekercs-recept-borsmenta-magazin

Hozzávalók:
A szószhoz:
  • 1 dl víz
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 1-2 lime leve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • egy kis darabka gyömbér (2 cm), felaprítva vagy reszelve
  • csilipaprika, ízlés szerint
  • A mennyiségeket aszerint válasszuk meg, hogy mennyire szeretjük a karakteres ízeket. Ennél a szósznál nem baj, ha markánsak az aromák.
vietnami-tavaszi-tekercs-recept-borsmenta-magazin

A tekercsekhez:
  • 1 csomag kerek rizspapír (ázsiai boltokban kapható)
  • 40 dkg darált sertéshús (vagy csirke, vagy marha, de lehet vegyesen is)
  • 3-4 szál zsenge újhagyma, finomra vágva
  • 1 nagy csokor friss koriander
  • néhány mentalevél, durvára vágva (elhagyható)
  • 1 sárgarépa, fele metéltre vágva, fele reszelve
  • 1 kisebb jégcsapretek, metéltre vágva (elhagyható)
  • 1 fej jégsaláta, leveleire szedve, megmosva, megszárítva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál szójaszósz vagy halszósz
  • só, bors, ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
vietnami-tavaszi-tekercs-recept-borsmenta-magazin
 
Elkészítése:

1. Kezdjük a szósszal! A hozzávalókat összekeverjük, majd félretesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Második lépésként a tölteléket állítjuk össze. A darált húst, a finomra vágott újhagymát, a reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát alaposan összedolgozzuk a szójaszósszal, a cukorral, a sóval és a borssal.

2. Most jön a java. Egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, kicsavarjuk, és a munkalapra terítjük. Egy akkora edényben, hogy a rizspapírkorongok beleférjenek, vizet melegítünk. Amikor forró, levesszük a tűzről, és az első korongot belemártjuk néhány (6-8) másodpercre, majd kiterítjük a nedves konyharuhára, és hagyjuk, hogy nagyjából fél perc alatt teljesen megpuhuljon. Akkor jó, ha áttetsző, és sehol sem kemény, jól lehet hajtogatni.



3. A tésztakorong alsó harmadába teszünk egy bő evőkanálnyi tölteléket, majd a tészta két oldalát ráhajtjuk, és végül alulról fölfelé föltekerjük az egészet. Tekerés közben a tölteléket egy kicsit elegyengetjük benne. Ha kész, jöhet a következő. Így folytatjuk a munkát, amíg a töltelékünk el nem fogy. Nem baj, ha eleinte nem megy minden simán, a végére belejövünk! A kis tekercseket rakjuk egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze, mert nagyon ragadósak.

4. Egy serpenyőben olajat melegítünk, és a tekercseket 4-5 perc alatt ropogósra sütjük benne.

vietnami-tavaszi-tekercs-recept-borsmenta-magazin

5. Fogunk egy salátalevelet, bőven megszórjuk korianderrel, mentalevéllel, újhagymával, belecsomagoljuk a tekercset, és a szószba mártogatva szép nyugodtan megesszük. Közben néha belekortyolunk a késői szüretelésű borunkba, és élvezzük az ízeket.

vietnami-tavaszi-tekercs-recept-borsmenta-magazin

Megjegyzés: én úgy szoktam, hogy a salátalevélre a koriander és a menta mellé még teszek néhány pálcikányi metélt sárgarépát és jégcsapretket, valamint az újhagyma szárát, és így csomagolom bele a tekercset. A harsogó zöldektől az íz még üdébb, még frissítőbb lesz.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről ho…
Főzünk

Egzotikus lencse

2020.01.13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárn…
Főzünk

Korianderes kápiakrém

2020.06.20. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 6.
Ezt az ismerős, mégis különleges ízvilágú kápiakrémet tálalhatjuk húsok mellé, de tunkolhatunk bele pitát, sajtot, zöldségeket is…  
Főzünk

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020.12.21. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk

Hideg padlizsánsaláta

2021.08.24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belől…
Főzünk

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022.02.10. | Fülöp Timi
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)