Kóstolókör Balatonfüreden

2022.04.26. | Németh Judit
Április utolsó hétvégéjén Balatonfüredre települt ki a Balatoni KÖR. A rendezvényen az északi és a déli part kiváló pincészetei mellett felvonultak a régió vendéglátóhelyei is. Sok ismerőssel találkoztunk…


A Balatoni KÖR találó elnevezés. A „kör” szó szerint értendő, hiszen a résztvevők a part(ok) vonzáskörzetéből érkeztek, és a szakmai együttműködésen túl bátran nevezhetjük őket egy tág baráti kör tagjainak is. Közös bennük a magas minőségre törekvés és a vágy, hogy a balatoni régió sokszínűségét a borokon és a gasztronómián keresztül mutassák be. A három megyét és hat borvidéket magában foglaló együttműködés attól is izgalmas, hogy a cukrászattól a pálinkalepárlóig, a borászatoktól a delikátüzletig sok minden megfér egymás mellett. 



A balatonfüredi Vitorlás téren felállított hangulatos pavilonok alatt egymást érik a standok. Mivel nagy bánatomra most nem merülhetek el a borkínálatban, ebédidő lévén a gasztropontokat járom végig.



Az eplényi EPL Bisztróval nyitom a sort, ahol nagyon kellemes meglepetés a medvehagymás paszternákkrémleves. Egyúttal nyugtázom, hogy már biztosan tudom, hogy egy fárasztó, síelős nap után hova lesz érdemes betérnünk. Nagyon hiányzott egy minőségi ételeket kínáló hely a Bakony lábánál, ahová egyébként a téli időszakon kívül is érdemes ellátogatni. Az Ámos-hegyi kilátóból csodálatos a panoráma, és oda nem csak gyalog, libegővel is fölmehetünk. A Balatontól mintegy félórányi autózásra található úti cél kitűnő alternatíva a tikkasztó nyári napokon, legyünk akár gyalogos, akár bringás turisták. Az éttermet még tesztelni fogjuk, de az első benyomás nagyon pozitív volt.



A siófoki Egy csipet nádas food truckjánál folytatjuk – vegán csicseriborsócurryt készítettek naan kenyérrel. A fiúk megsúgják a házi naan receptjét, és arról is beszélgetünk, mennyire nincs könnyű dolga azoknak a déli parti vendéglátóhelyeknek, amelyek nem a tömegigényeket szeretnék kiszolgálni.

Észak felé vettük az irányt, és a balatonudvari Kalóz strandbisztrónál kötöttünk ki, akik nyári kedvenc strandételünket, a harcsa fish & chipset hozták magukkal. Ennél a pontnál éreztem, hogy a mindössze egyetlen pohárra limitált bormennyiségemet el kell fogyasztanom.



A Villa Delikát tulajdonosát, Martonosi Zsoltot kérdeztem (aki isteni lencsegulyással és házi almás rétessel készült), hogy mit kóstoljak. Neki köszönhetem, hogy a Bujdosó pincészet sauvignon blanc-ját kortyolhattam a halhoz. (Az már csak hab a tortán, hogy a bort Pach Gábor, a nagyszerű Fenegyerek pálinkák készítője töltötte a poharamba.) A balatonboglári Kokas-dűlőről származó tétel már illatában nagyon ígéretes, élénk, üde, finom herbális és citrusos jegyekkel. A nyár egyik kedvenc bora lesz nálunk (grillzöldségek, halak remek kísérője), de már a spárgaszezonra is beszereztem pár palackkal belőle. Az ár-érték arányban is verhetetlen bor kíváncsivá tett a pincészet többi borát illetően is, de ez már egy másik történet lesz.



Érdemes követni a Balatoni KÖR Facebook-oldalát, hogy tájékozódjunk aktuális programjaikról, amelyeket elsősorban azért szeretek, mert „egy körrel” körbeutazzuk a Balaton ízeit. És mindig akad új felfedezés.

BÓNUSZ: hazaérve nem bírtunk magunkkal, ki kellett bontanunk egy palack Bujdosó sauvignon blanc-t. Szeretünk kísérletezgetni azzal, hogy az otthoni aktuális alapanyagokból milyen harmonikus ételpárosítást tudunk a borhoz adni. A nap hosszú volt, a hűtőnk pedig szellős, főzni már nem volt kedvünk… De azért akadt a szombati Búzalelke pékség kenyeréhez egy kis avokádó-koriander-lime trió, készült egy avokádó-tonhal kombináció és egy tekeresvölgyi krémsajtos szendvics, snidlinggel.



Várom már, hogy egy kis keszthelyi tokhal is beússzon a hűtőnkbe, és folytathassuk bor-étel párosítós kísérletezésünket.
 
Fotó:
facebook
Németh Judit

Iszunk

Mindennapi hősök

2017.01.20. | Burai László
Ha bort bontok, akkor annak legtöbbször apropója van. Ünneplünk valamit, vagy éppen ellenkezőleg: egy nehéz napot tennénk színesebbé. A sima hétköznapokban azonban nem jellemző, hogy bo…
Beszélgetünk

Az őszinteség luxusa

2017.04.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
Pach Gábor, a Zimek Pálinka Manufaktúra egykori főzőmestere már jó ideje a saját útját járja. Pálinkatanodát alapított, létrehozta az ország első Gyümölcs Wellness Központját, limitált…
Iszunk

BalatonBor – egységes, mégis egyedi

2018.05.03. | Szabó Hajnalka
Bemutatkoztak a 2017-es BalatonBorok. A Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közös ötletének köszönhetően immár harmadszor koccintgathatunk friss olaszrizlinggel a bohém balatoni nyárban…
Beszélgetünk

A Balaton Open aranyérmesei

2018.05.12. | Szabó Edit
Áprilisban rendezték meg Zamárdiban az első Balaton Open Pálinkaversenyt, ahol a szervezők új bírálati rendszert vezettek be, és a mintákat kizárólag nők értékelték. A verseny után megk…
Tesztelünk

Bujdosó Pincészet: Kalóz Kékfrankos 2020

2021.11.24. | Szabó Edit
Ha van bor, ami paprikás krumplit kíván, akkor a Bujdosó Kalóz Kékfrankosa az. Könnyű, borsos, fűszeres, a magyaros ízvilágú ételek mellett kiválóan megállja a helyét…  
Beszélgetünk

Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert!

2021.12.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Hága Balázzsal
Nyolc évig gyűjtötte a tapasztalatokat Új-Zélandon, hogy aztán hazatérve több borászatnál is kamatoztassa tudását. Hága Balázs repülő borászként tevékenykedik, és független szakemberkén…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (64) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (285) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (105) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (13) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (67) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (241) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (13) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (202) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (16) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (14) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (11) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (136) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)