Vissza
Eszünk

Kinyílott a kutyatej!

Kinyílott a kutyatej! című cikk borítóképe
2022. 04. 01. | Szoruló Pál
Fújd, ki tudja, meddig fújhatod! A pitypang nem játék!

Jó hír a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak! Kutyatejtermékek forgalmazására adott engedélyt a NÉBIH. A dietetikusok, kozmetikusok, politikusok és hermetikusok ajánlásával reklámozott termékcsalád forradalmasíthatja az emésztést és a neodarwinista gasztronómiát (vö.: Csak az élelmiszerláncaitokat veszíthetitek!).

A Mecsek lankáit beborító hatholdas kutyatejmező szegélyén, a pécsi Tettye romantikus romjainál rendezett, kóstolóval egybekötött kiállítás felvázolja a kutyatej káprázatos jövőjét és szédítő dimenzióit. A valaha még többnyire állati tejből (esetleg magvakból sajtolt olajokból) készült „túrót”, „vajat” és „sajtokat” nyugodtan az ételmúzeumokba és gasztro-történelemkönyvekbe száműzhetjük. Ezt elősegítendő Lisztharmat Csaba, Vízimolnár Tamás, Lőre József, Szithál-Rosthál Judit és még számos sármos szakíró máris rávetette magát a tehén-, juh- és kecsketejarchívumokra – és hogy könnyebben menjen a munka, jelentős készleteket helyeztek el privát hűtőházaikban, folyamatos visszakóstolással igyekezvén megőrizni szakmai hitelüket és jó kondíciójukat.

A találóan Pitypang Projekt névre keresztelt átfogó reform legérzékenyebb pontja a napelemes növényfejő gépek kifejlesztése és telepítése. Amíg ez megnyugtatóan rendeződik, marad a sokkal kevésbé hatékony, ugyanakkor komoly népi hagyományokon alapuló kézi kutyatejlefejés (francia szakszóval:lait du chien méthode traditionnelle).

Hasonlóan komoly gondot okoz az amúgy is óvó- és tanítónőhiányban szenvedő közoktatásban elérni az előrelépéshez elengedhetetlen szemlélet- és vasútmodellváltást. Képzett és ideológiailag fejlett tanszemélyzet híján félő, hogy olykor óvatlanul (vagy akár szándékosan) jámbor juh, bárgyú boci és kedves kecske tűnik föl az ovis játszóházakban a kaszáló repkefejűhaszonnövénye helyett.

A pitypang PR-ja önmagában is felvet kérdéseket. Már látni: nem elég annyit mondani: „kinyílott, megírom”, és a többit a fantáziára bízni. Míg a korábbi mesekönyvek és környezetismeret-munkafüzetek játékos rajzai a pitypang-pihefújást afféle természetes, sőt kívánatos gyermeki tevékenységnek tüntették fel, a modern kor nevelőitől azt várjuk, hogy megtanítsák a csemetéket a növény tiszteletére.

Fotó:
Szántóvető Gábor

Iszunk
Szüret! Itt a fröccs! című cikk borítóképe

Szüret! Itt a fröccs!

2022. 04. 01. | Szoruló Pál
Kettő az egy bogyóban
Ha ez beválik, megugrik a fröccsfogyasztás, újjáéled a híres spritzer.
Eszünk
Lássuk a medvét! című cikk borítóképe

Lássuk a medvét!

2022. 04. 01. | Szoruló Pál
Komolyan: könny szökik a szemünkbe.
Sokan még mindig nincsenek tisztában a medvetéliesítés alapvető szabályaival. Nekik segít ez a friss, hersegő kezdeményezés.
Beszélgetünk
Határ a csillagos ég című cikk borítóképe

Határ a csillagos ég

2018. 04. 01. | Szoruló Pál
Csípős tavaszi beszélgetés (????)
A „mackósok” bibliájának számító Nagy Széfkönyv és a Sokkal erősebb című fitneszútmutató után (mindkettőt Felvető Tábor tervezte) ismét nagy fába vágja a fejszéjét Zsabó Kredit, a Sorsmenta – csíp, mint a wasabi lapigazgatósági elnöknője.
Beszélgetünk
Felmásztunk a falvédőre című cikk borítóképe

Felmásztunk a falvédőre

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Lézerinterjú Horváth Gáborral
Konyha az egész világ, és magyar benne minden séf – ezzel a felirattal hímzett falvédők jelentek meg a kulinária fellegváraiban San Sebastiantól Palkonyáig, Kalocsától Tokióig.
Eszünk
A séfasztal alatt című cikk borítóképe

A séfasztal alatt

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Passzátszéll Tamás négy Michelin-csillagot, egy Vénusz étolajat és két Göncölszekeret adományozott Paul Bocuse francia séfnek.
Iszunk
Visszavágtak a Garciák! című cikk borítóképe

Visszavágtak a Garciák!

2017. 04. 01. | Szoruló Pál
Le a nőborok uralmával, egyenjogúságot a férfiaknak! A könnyűléptű tokaji borásznők sikerét megirigyelvén korszakos lépésre szánta el magát három borvitéz...