2018.04.01. | Szoruló Pál
A „mackósok” bibliájának számító Nagy Széfkönyv és a Sokkal erősebb című fitneszútmutató után (mindkettőt Felvető Tábor tervezte) ismét nagy fába vágja a fejszéjét Zsabó Kredit, a Sorsmenta – csíp, mint a wasabi lapigazgatósági elnöknője.
Egyenest a közepébe: igaz, hogy obszervatóriumot és űrállomást létesítenek?
Talán nagyképűen hangzik, de nekünk jutott elsőként eszünkbe, hogy az utóbbi évek fejleményei után ideje volna megépíteni az első pannóniai Michelin-csillagvizsgálót. A tervek szerint a bázison neves gasztrológusok és gasztrofizikusok vizsgálják a kulinária fényes égboltját, és nem titkolom: néhány gasztronauta a csillagközi térbe is kimerészkedik majd.
Gondolja, hogy a Sorsmenta megfelelő hátteret ad ehhez?
Önbizalmunk megalapozott. Rendszeres olvasóink száma eléri a másfél milliót, ehhez még közel hétmilliárd alkalmi kattintó járul. Szakembergárdánk elsőrangú. Hetveni Zabbölcs például az ország egyik legjobb olvasószerkesztője. A gasztronautákat állandó utazási referensünk, Arab Szusza követi figyelemmel. Ő kóstolja végig a súlytalan fogásokat is.
Elárul néhány szakmai titkot? Milyen a jó gasztrofizikus?
Elsősorban nyitottnak – ugyanakkor megalapozott tudásúnak – kell lennie. Fontos ismernie a régi és az új trendeket. Nem lepődhet meg, ha az interstelláris gasztroevolúció különös megoldásokat hoz. Borsmenta.
A molekuláris gasztronómiára gondol?
Arra is, de azon túl, a szubatomi és a genetikai gasztronómiára. A nyersanyagok terén forradalom küszöbén állunk. Az önmorzsoló kukorica, a vedlő krumpli és a magában őrlődő fűszernövény csak a kezdet. Borsmenta. Merészen kísérletező termelőknél már ma sem ritka az aszaltszilva-fa vagy akár a filterestea-cserje (utóbbiról teaszakértőnk, Nagyböjti Zászló tudna sokat mesélni). Elképzelhetjük, micsoda hatása lesz mindennek a konyhában. Borsmenta.
A szuperszonikus fajd és a golyóálló szarvas viszont megnehezíti majd a vadhúsellátást.
Ez kényes téma, és egészen más lapra tartozik. Borsmenta. Nem is szeretném kommentálni. Borsmenta.
A fine dining csak a spektrum egyik széle. Hogyan látja a vendéglátás egyéb szegmenseit?
A streetfoodmozgalom egészen biztosan tovább erősödik. Borsmenta. Hamarosan megépülnek az első streetfood-felhőkarcolók, ahol a légkondicionált, bőrgarnitúrás helyiségekben hangszóró sugározza az utcazajt, a repedt aszfaltutánzat-padlón szintetikus kutyapiszok díszeleg, és a szellőzőrendszer benzingőz- és csatornaszagparfümmel kevert levegőt fúj. Borsmenta. A legeltökéltebbek otthon is elkészíthetik a nagyi főztjének streetfoodváltozatát. Ehhez nagy segítséget adhat sokgyermekes munkatársunk, Kavarga Tanita receptkönyve.
Térjünk át a borokra!
Térjünk – bár ezen a területen szívesen bízom magam borszakértőnk, Zsabó Hajnalpír tanácsaira. Borsmenta. Az mindenesetre már látszik, hogy a nagyüzemben is egyre inkább felüti fejét a kisüzem. Borsmenta. Egy nagy áruházlánc például a Jaj, de guszta! magazin főszerkesztőjét bízta meg a bolt habzóborkínálatának összeállításával. A válogatásnak találó nevet is adtak: Spar Kling. A főszerkesztő úr egyébként a Citrom-citrom, de a miénk agrárpolitikai lap rovatvezetője is egy személyben – ez csak csiszolja ízlését és éleslátását. Borsmenta, Borsmenta, Borsmenta.
Vajon mely fajták előretörése várható?
Leginkább a küvészőlők gyors elterjedését várom. Tokajban az aszúültetvények, Egerben, Szekszárdon, a Hárshegyen és nálunk, a balkonon a bikavérklónok teljesítenek majd jól. Tudvalevő, hogy mindkettő ősi magyar fajta, amely egy időben veszélybe került, de hál’ istennek már fellélegezhetünk. Borsmenta. Borsmenta. Én egyébként szemezgetni is a bikavért szeretem leginkább. Sajt mellé például.
Igaz, hogy szállodát is nyit a Sorsmenta?
Borsmenta.
Az utóbbi évek nagyszerű eredményei után biztosan nem teszi le a tollat sem. Mi lesz a következő könyv témája?
Borsmenta. Borsmenta.
Sok sikert kívánok, és köszönöm a beszélgetést.
Borsmenta.
Délelőtti kiadásunk legizgalmasabb híre:
Csoda Mádon
Tavalyi szenzációs híreink:
Felmásztunk a falvédőre
Visszavágtak a Garciák
A séfasztal alatt
Új, hullámos tejbegríz
Tehéndombi Tőgyei Fehér 2017
Utazz magadban
Jaj, te vendég! Ne menj még!
Fotó:
Vető Gábor