Vissza

A séfasztal alatt

2017.04.01. | Szoruló Pál
Passzátszéll Tamás négy Michelin-csillagot, egy Vénusz étolajat és két Göncölszekeret adományozott Paul Bocuse francia séfnek.

Az idős megjutalmazott könnybe lábadt szemmel nézegette az ajándékokat, majd szerényen megkérdezte: nem adnád ide a Holdat is? A háttérben PomBär Frigyes mester mindentudón mosolygott a bajusza alatt.

A meghitt belvárosi piaci ünnepség fénypontján a száztagú kuktakórus Szabó Kevin Costner vezényletével elénekelte a „Jaj, úgy élvezem én a Standot” című népdalfeldolgozást. Bocuse mester megpróbált bekapcsolódni a dalba (sokak szerint kifejezetten kellemes az énekhangja), de annál a sornál, hogy „és még bambi is kapható” kicsit elbizonytalanodott, mert nem értette, hogyan kerül ide kedvenc rajzfilmfigurája.



Miután a félreértést eloszlatták, sőt az ügyben is sikerült megnyugtatni a vendéget, hogy mi is szeretjük a pettyes kis őzikét, a szerencsés kiválasztottak asztalhoz ültek, hogy elfogyasszák az ünnepi menüt. Noha tudósítónk több hiábavaló kísérletet tett, hogy a gasztrohírességeket mikrofon- vagy/és lencsevégre kapja, a vendéglátó tíz másodperc alatt huszonkétszer hadarta el: „Nemadokinterjút!”, ezzel egyúttal megdöntvén tíz korsó Guinness-rekordot. A CulinarSecurity marcona munkatársai az étkezdét hermetikusan lezárták, a kis terem leginkább egy nagyobbacska szuvidálóra emlékeztetett.

A lakomán felszolgált ételsor hétszerhétpecsétes titok, állítólag már a 2048-as szakács-világjátékokra való felkészülés jegyében. A fotósok elől a teljes Belvárost lezárták, és a lakihegyi adótorony segítségével blokkolták a városban az összes mobiltelefont, Nintendót és gázöngyújtót, egyúttal aznapra megállították a köztéri növények fotoszintézisét is. Meg nem erősített hírek szerint az orosz titkosszolgálatnak mégis sikerült egy belugakaviárnak álcázott digitális lencsét becsempésznie a díszebédre – ezt a hírt a Bajza utcai nagykövetségen sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.


Kaviár és kémlencse


Az ebédről Harmath-cseppenként kiszivárgott apróbb titkok egy óvatlanul bekapcsolva felejtett Világevő segítségével mégis eljutottak hozzánk, így annyit mégis sikerült megtudnunk, hogy desszertként a díszvendég, Paul Bocuse Carte d’Or jégkrémből készült szobrát szolgálták fel vanília, eper, csokoládé és arany ízesítésben.



Ezt látszik megerősíteni a birtokunkba került néhány gyerekrajz is, amelyet a takarítónő négyéves kisfia készített, aki mindvégig csendben meghúzódott az asztal alatt, és – a betűket még nem ismervén – szorgosan jegyzetelt képekben. Állítólag eredetileg a megszökött aranyhörcsöge után surrant be a terembe. Lehet, hogy egy jövendő Brillat-Savarin rejtőzött a lelógó damasztabrosz fedezékében?

A Borshanta többi cikkét itt találod:

Felmásztunk a falvédőre – Interjú a Mádagaszkárra készülő Horváth Gáborral
Visszavágtak a Garciák A Három Grácia mintájára új „férfibor” született
Tehéndombi Tőgyei Fehér Frissitő a hétköznapokra
Új, hullámos tejbegríz Mai recept
Utazz magadban!  Úti tipp
Jaj, te vendég! Ne menj még! Szemelvények a Vendégkönyvből
 
Fotó:
Vető Gábor
Vető Dániel

Bocuse Carte d'Or
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (274) borász (43) borászok borásza (9) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (110) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (30) bottszerda (21) budapest (195) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (8) egri csillag (5) egzotikus (4) eper (4) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (64) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (121) iszunk (7) kadarka (17) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (153) rosalia (5) rozé (33) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (5) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (118) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (82) tokaji aszú (32) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (10) villányi borvidék (53) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)