Vissza
Eszünk

Így marad a saláta sokáig friss!

Így marad a saláta sokáig friss! című cikk borítóképe
2022. 09. 02. | Borsmenta
Megvolt a nagy bevásárlás, ám a főzés elmaradt. A hús megy a fagyasztóba, de mi legyen a salátával? Íme a trükk, hogy miként tarthatjuk a zöldségeket sokáig frissen…

Noha egy felkészült háziasszony – vagy háziember – mindig bevásárlólistával megy a piacra, néha mégis megtörténik, hogy valamiből többet veszünk a kelleténél, vagy a bevásárolt holmit nem használjuk fel azonnal. A hűtőszekrény persze nagy segítség a tárolásban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a friss fűszernövényeknél, salátaféléknél a hűtés is csak egy-két napra jelent megoldást. Sok helyen (zöldségboltban, piacon) látható, hogy a petrezselymet, kaprot, bazsalikomot csokorba kötve vízbe teszik az árusok, mint a virágot, ez azonban egy meleg napon még néhány órára sem nyújt védelmet, kora délutánra lekonyulnak a levelek, és másnapra a növények menthetetlenül sárgulni kezdenek. Mi hát a teendő, hogyan őrizzük meg a zöldségek frissességét? Elmondjuk.

Ha tehetjük, válasszunk olyan salátát, amelyet nem vágtak le a gyökérről. Az ilyen növények mindig hosszabb ideig eltarthatóak – de ezekkel is érdemes az alábbiak szerint eljárni.

  • A bevásárlásból hazatérve hideg csapvíz alatt mossuk le a növényeket, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket, majd gondosan szárítsuk meg a leveleket. A szárítás nagyon fontos, a nedvesen tárolt salátanövények sokkal gyorsabban megfonnyadnak, tönkremennek. A szárítást végezhetjük salátacentrifugával, de ha nincs ilyenünk, az se baj. Vegyünk elő egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a zöldeket, gyengéden hajtogassuk rá a textilt, majd forgassuk a kis csomagot jobbra-balra, míg a konyharuha fel nem szívja az összes nedvességet. Jó trükk, érdemes kipróbálni akkor is, ha nem tárolni akarjuk a salátát, hanem egyszerűen csak megmosni és megenni.
  • Most jön a lényeg: csavarjuk a növényt papírtörlőbe, és csúsztassuk műanyag zacskóba.
  • Zárjuk le a zacskót, és tegyük a hűtőszekrény fiókos részébe. Az a fridzsider legszárazabb része, ott jól fogja érezni magát a salátánk.

Az így tárolt saláta- és fűszernövények néhány napig garantáltan frissek maradnak, egyik-másik egy hétig is jól bírja, csak ne feledkezzünk meg róla!

A paprikát nem kell papírtörlőbe csavarni, de hosszabb ideig friss marad, ha műanyag zacskóba vagy dobozba zárva helyezzük el a hűtőszekrény fiókos részében.

Paradicsom vásárlásakor lehetőleg figyeljünk arra, hogy a bogyón rajta legyen a kocsány. Így hosszabb ideig megőrzi a frissességét. Hacsak nem elkerülhetetlen, a paradicsomot ne tegyük hűtőbe, mert veszít a zamataiból. Ám ha nagyobb mennyiség van belőle, akkor a szintén a fridzsider zöldségtároló részében helyezzük el.

A fő titok persze az, hogy egyszerre mindenből annyit vegyünk, amennyire szükségünk van, de mivel általában nem járunk naponta a piacra, nem árt, ha ismerjük az ilyen és ehhez hasonló házi praktikákat. A Coloré gasztrorovatában van még néhány hasznos tanács, érdemes böngészni!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Vietnami tavaszi tekercs című cikk borítóképe

Vietnami tavaszi tekercs

2022. 07. 12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…
Főzünk
7 medvehagymás recept című cikk borítóképe

7 medvehagymás recept

2020. 04. 30. | Szabó Edit
A medvehagyma a tavasz ajándéka, gyűjtésekor jót kirándulhatunk, és még a konyhában is sokoldalúan felhasználható. Íme 7 remek medvehagymás recept – élvezzétek, amíg tart a szezon…
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Paraj sülve-főve című cikk borítóképe

Paraj sülve-főve

2018. 11. 12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…
Főzünk
Caprese című cikk borítóképe

Caprese

2016. 10. 03. | Szabó Edit
Pár perc alatt elkészül, remek előétel, de egy pohár hozzá illő borral akár ízletes, gyors ebéd is válhat belőle...
Főzünk
Juhtúróval töltött gombafejek című cikk borítóképe

Juhtúróval töltött gombafejek

2016. 06. 09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.