Vissza

7 medvehagymás recept

2020.04.30. | Szabó Edit
A medvehagyma a tavasz ajándéka, gyűjtésekor jót kirándulhatunk, és még a konyhában is sokoldalúan felhasználható. Íme 7 remek medvehagymás recept – élvezzétek, amíg tart a szezon…
 


…négyszázkilencvennyolc, négyszázkilencvenkilenc, ötszáz! Nagyot fújsz, letörlöd a verejtéket a homlokodról, kiropogtatod a derekadat, megigazgatod a szatyorban-kosárban összegyűlt levélhalmot, aztán újra leguggolsz vagy letérdelsz a reménytelenül dús medvehagymamező közepén, és tovább tépkeded: ötszázegy, ötszázkettő, ötszázhárom…



Ennek a számolósdinak persze semmi értelme. A domboldalon, a fák közt kisebb-nagyobb foltokban annyi a hersegő zöld, kövér, kard alakú levél, hogy akár csak látható mértékben megritkítani is reménytelen vállalkozás. Szatyrot meg annyit hoztunk magunkkal, hogy bárhogy töltögesd is, mindig marad még hely. …hétszázkilencvenkilenc, nyolcszáz… Valahogy mégis kellemes regisztrálni, hol is tartunk.

Bódító fokhagymaillat üli meg a ligetet, pillanatig sem kell attól tartanunk, hogy véletlenül gyöngyvirágot gyűjtünk, és holnapután mérgezéssel kerülünk be a baleseti hírekbe. Azért – biztos, ami biztos – egyszer-egyszer elrágunk egy levelet. Csak mert jó.



…ezeregyszáztizenegy, ezeregyszáztizenkettő, ezeregyszáztizenhárom…

Nem tudjuk abbahagyni. Nemcsak azért, mert végre levegőn vagyunk, és nemcsak azért, mert ez a levéltépkedős móka a karantén második, harmadik, negyedik hetében is okot ad arra, hogy kiszabaduljunk a természetbe. Hanem mert lelki szemünk előtt ott lebeg a gondosan papírba csomagolt medvehagymaköteg, amely így a hűtőben sokáig (meglepően sokáig) friss marad a reggeli vajas kenyér mellé. És ott lebeg a szemünk előtt a vágódeszkára kiborított halom, amelyet éles késsel kedvünkre aprítunk. Meg ahogy egy másik csokrot az aprítógépbe tépkedünk, hogy elkezdődhessen nagyobbacska kisüzemi méretekben a pesztó gyártása. És még mi minden lebeg a szemünk előtt!



…ezernégyszázhetvenöt, ezernégyszázhetvenhat…

Sosem elég. Nem tudjuk abbahagyni. A medvehagymát ugyanis a következő formákban szeretjük: levesnek, salátába, pogácsába, tésztára, nyersen, párolva, főve, sütve, kirántva, berántva. Illetve: csak úgy. Valamint szeretjük az idei medvehagymát, a tavalyi medvehagymát, a szögletes medvehagymát, a kerek medvehagymát, a lyukasat… És nem állunk meg. Mert egy kicsit még tart a szezon. Igen, feleink, van még medvehagyma! (A hűtőben is.)



Hol is tartottunk?

Úristen, amíg itt recepteken gondolkodtunk, elvétettük a számolást. Kétezer-egyszáz jön, vagy kétezer-kétszáz? Segíítsééég!

 


Ami egyszerre érik, az általában finom együtt; még akkor is, ha első pillantásra nem tűnik feltétlenül összeillőnek – ezt tartja a tapasztalat. Gondoljunk csak az eperre és a spárgára. Nos, a medvehagyma és a kucsmagomba is remek párost alkot, íme egy jó kis recept ennek bizonyítására.
 
2. Gombás-medvehagymás quiche



Ez a klasszikus francia fogás számtalan változatban elkészíthető, és ha nincs kedvünk, időnk tésztát gyúrni, a bolti leveles tésztát is nyugodtan segítségül hívhatjuk hozzá.
 



Aki jól bánik a kelt tésztával, ezt a pogácsát mindenképpen süsse meg. Nem fogja megbánni!
 



Nem kell hozzá más, csak egy jól működő merülőmixer, és csodálatos krémlevesek tucatjait varázsolhatjuk az asztalra. A medvehagymás változatban az a jó, hogy friss és fagyasztott levelekből egyaránt készülhet, tehát bármelyik évszakban megidézhetjük a tavasz ízeit.
 



Az olaszok klasszikusa is elkészíthető medvehagymás változatban. Díszítsük ehető virágokkal a fogást, és nemcsak az ízéért, hanem a szépségéért is bezsebelhetjük a dicséreteket.
 



Ha biokertből származik, a zsenge hónapos retek levele is remekül használható a konyhában. Próbáljuk ki ezt a levest, amelynek ízét pirított magvak gazdagítják, és a tálaláskor az ehető virágok szintén fontos szerepet játszanak.
 



Ha jó sok medvehagymát szedtünk, készítsünk belőle pesztót. Hűtőben is sokáig eláll, de fagyasztani még jobb.


 
Ha viszont nem szeretjük a bonyolult recepteket, akkor álljon itt a medvehagyma élvezetének két pofonegyszerű módja:
  • Keverjünk egy csésze tejfölbe egy kevés sót és borsot, és a megmosott leveleket sűrűn feltekerve tunkoljuk bele. A reggeli vajas kenyér mellé ideális.
  • A krémfehér sajtot vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és tekerjük be egyenként medvehagymalevélbe. Ha kész, egy fogpiszkálóval szúrjuk át, hogy ne rúgja ki magát a zsenge levél, és már készen is van a remek vendégváró falat.
:
Fotó:
Szabó Edit -
Varga Anita
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (15) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (33) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (103) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)