2021.12.16. | Virág Orsolya
Idén először karácsonykor is vár mindenkit a Magyar Ízek Utcája a Millenárison, méghozzá tizenkétféle töltött káposztával, az ország bejglijeivel és mindennel, mi szemnek, szájnak ingere. Aki nem hiszi, járjon utána! Mi megtettük…
„A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só; ez meglévén darabonként takargasd egész káposztalevélben, elsőben az ormóját lemetélvén azaz a torzsácskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jól; és mikor megfőtt, egy kevés bort bocsáss belé, jobb ízű lesz, tálald fel; ha megborsolod, annál jobb lészen” – szól a töltött káposzta első írásos magyar receptje a 17. századból. Talán ezzel a Misztótfalusi Kis Miklós által lejegyzett emlékkel kezdődött káposztaőrületünk, ami a mai napig tart. Titka, hogy a kevés hozzávalója hozzáférhető, megfizethető, tetszőlegesen variálható, a végeredmény pedig laktató és nem utolsósorban: finom. Nincs se lagzi, se karácsony jellegzetes nemzeti ételünk nélkül, és persze ahány táj, annyi szokás a készítését illetően.
Variációk káposztára
Az első karácsonyi Magyar Ízek Utcája rendezvény szervezői idén a lehetetlenre vállalkoztak. Novotny Antal vezetésével összegyűjtötték a Kárpát-medence töltött káposztáit, na meg a recepteket és a készítőket. A gasztrovásáron a hal- és a klasszikus húsételek mellett a töltött káposzta áll ugyanis a fókuszban, amelyből tucatnyi fajtát kínálnak december 17-étől egészen karácsony napjáig a szervezők. Miközben pedig kóstolunk, új szavakat is tanulhatunk, úgymint a pofa, a töltike vagy a szárma. Érkezik az eredeti, 17. századi gyömbéres töltött, de ez még mind semmi a töltött káposzta-galaxisban:
- szatmári töltött káposzta kukoricatörekkel, édeskáposzta-levélben készül és paradicsommal fő készre, ezen kívül pedig semmi más nincs a fazékban;
- erdélyi csomboros töltött káposzta, amelynek titka a borsikafű;
- bogyiszlói töltött káposzta oldalassal és körömmel, ami szigorúan kolbászhússal töltve kerül a fazékba;
- csángó szőlőleveles töltike, avagy más néven a húsos galuska, amelynek titka, hogy a töltelékbe akár három-négy kásaféle és zöldség is kerül;
- kecskeméti savanyú káposztás töltike, füstölt csülökkel;
- töltött káposzta kacsahússal és gerslivel azoknak, akik a disznót nem eszik;
- vega-vegán töltött káposzta padlizsánból, cukkiniből, vörösbabból, dióval gazdagítva és rizzsel lazítva, savanyúkáposzta-levélben azok számára, akik mentesek;
- bácskai szárma, vagyis „töltött”, amelynek titka a libazsír és a fűszeres rántás;
- kolbászos szalonnás töltött káposzta Turáról, ami nemcsak belül, de kívül is töltött, méghozzá kolbásszal és szalonnával, ami pofával, vagyis a készítés során keletkezett fűszerpaprikás szafttal van lelocsolva;
- cigánykáposzta vaddisznóhússal, ami ugyan nem töltött, de káposzta, hiszen borókával és vörösborral ízesített, füstölt szalonnán indított vaddisznópörkölt van összepirítva savanyú káposztával;
- karcagi káposztás hús malacból.
A leglátogatottabb gasztrovásár célja, hogy magyar és magyarországi, főként Kárpát-medencei alapanyagokból magyar termékeket állítson ki, ismertessen és kóstoltasson meg a látogatókkal.
A káposzta mellé finom, kovászos kenyér is dukál – méghozzá az Ország Kenyere! Nem csak ezek, de mindaz, mi karácsonykor szemnek, szájnak ingere, megtalálható a Magyar Ízek Utcáján december 17-étől a Millenárison. Van pár napunk felkészíteni magunkat a „nagy zabálásra”, és előkóstolni a különlegességeket, megismerni országunk specialitásait, hagyományait. A tucatnyi káposztaféle, az év bejglijei, a Kárpát-medence tradicionális ételei – például legjobb halászlevei – pedig haza is vihetők. A szervezők idén is gondoltak azokra, akik inkább megvásárolnák az ünnepi menüt, ezért a rendezvény december 24-én délig nyitva van. Látogatása ingyenes, a gyermekprogramokra és a koncertekre regisztrálni kell, enni és kóstolni azonban szabadon lehet. És kell is!
További információ: magyarizekutcaja.hu
Kellemes ünnepi készülődést, boldog karácsonyt mindenkinek!
Fotó:
Magyar Ízek Utcája